28. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecká rada pre rozhlasové a televízne vysielanie (RTÜK) pozastavila vysielanie dvoch televíznych programov dvoch televíznych staníc, v ktorých zaznela kritika tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.
RTÜK zakázala päť pokračovaní obľúbenej talkshow vysielanej televíziou Halk TV a stanica Fox TV nebude môcť tri dni vysielať hlavné správy, uvádza sa vo vyhlásení tureckej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie.
Moderátor hlavnej spravodajskej relácie televízie Fox TV Fatih Portakal sa 10. decembra kriticky vyjadril o nátlaku vyvíjanom Erdoganovou vládou na opozíciu, keď povedal, že ľudia sa už neodvažujú ani len mierumilovne protestovať proti zvyšovaniu cien zemného plynu.
"Koľko ľudí by sa napriek tomuto strachu odvážilo vyjsť do ulíc?" opýtal sa v hlavnej spravodajskej relácii Fox TV Portakal, ktorého meno v preklade do slovenčiny znamená "pomaranč".
Erdogan na moderátorove slová reagoval s tým, že nejaký "pomaranč" alebo "citrusové ovocie" vyzýva ľudí, aby vyšli do ulíc. "Každý by mal mať nejakú mieru. Inak od tohto národa dostane poriadne zaucho. Som presvedčený, že súdy takýmto ľuďom dajú ponaučenie," povedal Erdogan na zhromaždení svojich priaznivcov v meste Konya na juhozápade Turecka.
RTÜK potrestala zákazom vysielania aj obľúbenú talkshow televízie Halk TV, v ktorej známi komici Müjdat Gezen a Metin Akpinar kritizovali 21. decembra nedostatok demokracie v Turecku. Úrady v súčasnosti oboch vyšetrujú pre podozrenie z urážky hlavy štátu a súd na nich uvalil zákaz opustiť krajinu.

Uniknuté osobné údaje reportérov z moskovskej redakcie britskej vysielacej spoločnosti BBC boli zverejnené na ruských sociálnych sieťach. Informoval o tom vo štvrtok denník The Guardian.
Zoznam 44 novinárov, väčšinou občanov Ruska, mal byť prvýkrát zverejnený v anonymnej skupine - For Mother Russia - na sociálnej sieti VKontakte. Údaje boli následne znova vydané nemenovanou pravicovou ruskou internetovou stránkou spolu s fotografiami dotknutých novinárov.
Daný únik osobných údajov žurnalistov BBC v Rusku pôsobí podľa denníka dojmom odvetného opatrenia po tom, ako britské noviny The Times minulý týždeň zverejnili osobné údaje, vrátane fotografií, ôsmich novinárov ruskej agentúry Sputnik z redakcie v škótskom Edinburghu. Incident vtedy pobúril Moskvu, podľa ktorej táto reportáž ohrozila uvedených zamestnancov Sputniku.
"BBC má prísne redakčné pravidlá a nikdy nezverejnila osobné údaje zamestnancov iných mediálnych organizácií, keďže na to nemala dôvod a ani oprávnenie. Sme sklamaní z bezdôvodného zverejnenia osobných údajov nášho moskovského tímu," uviedli na margo vzniknutej situácie predstavitelia BBC.
Nie je zrejmé z akého zdroja údaje unikli, avšak podľa denníka The Guardian pôsobia dojmom informácií z oficiálnej dokumentácie. Na zverejnenom zozname sa taktiež nachádzajú iba zamestnanci BBC akreditovaní ruskou vládou.
Predstavitelia ruského mediálneho regulačného úradu Roskomnadzor ešte minulý piatok vyhlásili že to, či je činnosť BBC v súlade s ruskou legislatívou, bude predmetom vyšetrovania. Toto vyjadrenie prišlo iba deň po tom, ako britský mediálny regulačný úrad Ofcom obvinil ruskú televíznu stanicu Russia Today (RT) zo zaujatosti a pohrozil jej pokutou a odobratím licencie.



Zrážky protestujúcich s políciou vo štvrtok pokračovali v Tunisku už tretím dňom po tom, ako sa v pondelok v meste Kasrajn samoupálil novinár na protest proti zlej ekonomickej situácií a korupcii v krajine. Informovala o tom agentúra AP.
Protesty zachvátili vo štvrtok podľa vyjadrení predstaviteľov národnej gardy šesť miest v západnom a strednom Tunisku vrátane mesta Kasrajn. Ako uviedlo tuniské ministerstvo vnútra, v noci zo stredy na štvrtok zadržali bezpečnostné zložky 14 demonštrantov, čím dosiahol celkový počet zadržaných osôb číslo 32.
Novinár Abdelrazzak Zorgui (32†) sa v pondelok v meste Kasrajn samoupálil, aby takto upozornil na zlú ekonomickú situáciu a korupciu v krajine, ako i na neuskutočnené ciele revolúcie z roku 2011.
Vo svojom videoposolstve, zverejnenom na internete 20 minút pred samoupálením, novinár vyzval na novú revolúciu. V meste Kasrajn následne vypukli protivládne nepokoje. Ich bezprostrednou príčinou bolo zadržanie 18-ročného muža, ktorý je podľa polície podozrivý z napomáhania novinárovi pri jeho čine.
Tieto protesty opäť oživili spomienky na vlnu protivládnych nepokojov, ktorá Tunisko zachvátila v roku 2010. Rozšírila sa aj do ďalších štátov regiónu, čím prerástla do tzv. arabskej jari.





Sudánski novinári vstúpili do štrajku na podporu "legitímnych" požiadaviek ľudí na slobodu a demokraciu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.
Podľa štvrtkového vyhlásenia nezávislého zväzu sudánskych novinárov je trojdňový štrajk zároveň protestom proti "barbarskému" útoku orgánov na slobodu tlače a médií.
Novinári sa svojím štrajkom pripojili k rozsiahlym opozičným protestom a ďalším štrajkom sudánskych odborárov s cieľom prinútiť prezidenta Umara Bašíra, aby po takmer 30 rokoch vlády odstúpil z funkcie. Do časovo neohraničeného štrajku vstúpili v tomto týždni aj sudánski lekári.
Protivládne protesty sú zamerané taktiež proti korupcii a rastúcim cenám vyvolaným zhoršujúcou sa hospodárskou situáciou v krajine.
Pouličné opozičné nepokoje v Sudáne prepukli 19. decembra. Podľa mimovládnej organizácie Amnesty International prišlo v stretoch s políciou o život už najmenej 37 ľudí. Vláda straty na životoch potvrdila, presné počty však neposkytla.
Bašír, ktorý je v Sudáne pri moci od roku 1989, je na zozname Medzinárodného trestného súdu (ICC) pre podozrenie zo zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a genocídy spáchaných počas konfliktu v Dárfúre.


Copyright © TASR 2018