21. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Polícia v Severnom Írsku zadržala dvoch mužov vo veku 18 a 19 rokov podozrivých z účasti na streľbe po ktorej tento týždeň zomrela novinárka Lyra McKeeová. Informovala o tom v sobotu spravodajská televízia Sky News.
Novinárka Lyra McKeeová zomrela na následky zranení hlavy, ktoré utrpela vo štvrtok večer pri streľbe v severoírskom meste Londonderry. Neznámy strelec tam okolo 23.00 h miestneho času vypálil niekoľko rán smerom na policajtov a novinárku McKeeovú, ktorú postrelil. Zranenú ženu okamžite previezli do nemocnice, kde však zraneniam podľahla.
Polícia vraždu novinárky vyšetruje ako teroristický čin, pričom za jeho pravdepodobného páchateľa označuje dobrovoľníka pracujúceho pre organizáciu Nová IRA (Írska republikánska armáda).
Incident sa stal krátko pred veľkonočným víkendom, počas ktorého si írski republikáni nesúhlasiaci s britskou prítomnosťou v Severnom Írsku pripomínajú výročie veľkonočného povstania proti britskej nadvláde v roku 1916.

Ukrajina má na rozdiel od Ruska demokraciu a tiež slobodu a pluralitu médií. Väčšinu z nich síce vlastnia oligarchovia, ale keďže títo si navzájom idú po krku, na svojich súperov vytiahnu všetko, čo nájdu, povedal v rozhovore s TASR hlavný ekonomický poradca ukrajinskej vlády Ivan Mikloš.
Okrem médií kontrolovaných oligarchami sú v krajine aj nezávislé médiá a tiež silná občianska spoločnosť a mimovládne organizácie.
Favorit nedeľňajších prezidentských volieb Volodymyr Zelenskyj, ktorý kandiduje proti úradujúcemu prezidentovi Petrovi Porošenkovi, si bude podľa Mikloša musieť dať predovšetkým pozor, aby naplnil očakávania verejnosti v oblasti boja proti korupcii.
"Zmeniť súdnictvo a prokuratúru nie je ľahká vec. Aby súdnictvo a prokuratúra fungovali, musia byť nezávislé," tvrdí Mikloš. Avšak tí, čo v súčasnosti na Ukrajine kontrolujú tieto zložky, sa ich nechcú vzdať zo strachu, že sa ich zmocnia ich rivali a zneužijú ich proti nim, upozorňuje Mikloš.
Za posledných päť rokov došlo podľa Mikloša na Ukrajine k významným zmenám v boji proti korupcii, i keď tento proces prebieha pomaly. Bola zavedená súdna reforma a vznikol Národný protikorupčný úrad (NABU). Ten si získal dobré meno, ale mnohé ním vyšetrené kauzy zahrali do autu súdy.
Na základe tlaku zo zahraničia vrátane Medzinárodného menového fondu (MMF) však nedávno vznikol na Ukrajine špeciálny protikorupčný súd, ktorý podľa Mikloša dáva nádej, že korupčné kauzy budú mať aj súdnu koncovku. 


Copyright © TASR 2019


Reportáž nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF nemá nič spoločné so serióznou žurnalistikou, napísal ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Podľa neho sa nemeckým promigračním médiám nepáči, že bojuje v Európe proti migrácii a za české záujmy. ZDF v reportážnej a investigatívnej relácii ZDFzoom uviedla, že český premiér zarába peniaze politikou a nechal meniť pravidlá týkajúce sa európskych fondov tak, aby z toho ťažil Agrofert. O kauze Bocianie hniezdo hovorila ako o podvode.


Ruská štátna agentúra TASS sprístupnila na internete súbor informácií a archívnych dokumentov, ktoré sa vzťahujú k histórii prvých boľševických koncentračných táborov, známych pod neskorším názvom Gulag. Projekt bol vytvorený k stému výročiu dekrétu "O táboroch nútených prác", ktorý sovietsky režim schválil v apríli 1919. Prvý tábory pre nepriateľov revolúcie sa ale v Rusku z rozhodnutia boľševického vodcu Vladimira Uľjanova-Lenina objavili už v marci 1918, štyri mesiace po prevrate .
Projekt TASS ukazuje v šiestich kapitolách vývoj komunistického trestného práva a postupný vznik systému Gulag, ktorý bol podľa doktríny sovietskeho vedenia o masovom teroru jedinou možnou cestou k diktatúre proletariátu. Zverejnené sú tézy vtedajších boľševických vodcov Lenina, Leva Trockého a Felixa Dzeržinského, ktoré sa stali teoretickou bázou rozsiahlych stalinských represií.
"Dnes už málokto vie, že prvý tábory nútených prác vznikali priamo v Moskve, v slávnych moskovských kláštoroch," uvádza sa v informáciách o väzenskom systéme, ktorým podľa historikov prešlo po celej krajine 20 miliónov ľudí. Len v Moskve existovalo v rokoch 1919 až 1922 dvanásť táborov nútených prác.
Politických protivníkov režimu, skutočných i domnelých, posielala v tej dobe do koncentračných táborov takzvaná Všeruská mimoriadna komisia pre boj s kontrarevolúciou a sabotážou (VCK), prvá boľševická tajná služba, ktorá neskôr niekoľkokrát zmenila meno. V sovietskom Rusku vytvorila celkom 476 táborov nútených prác zaradených do systému Gulag.
Projekt TASS zahŕňa aj obrazové dokumenty, ktoré boli premietané vo filmových spravodajských žurnáloch, štatistické dáta o väznených a dobové rozkazy. V jednom z nich z augusta 1918 boľševický minister obrany Trockij píše o zriadení koncentračných táborov v mestách Murom, Arzamas a Svijažsk, "kde sa budú zatvárať temní agitátori, kontrarevoluční dôstojníci, sabotéri, paraziti a špekulanti, okrem tých, ktorí budú zastrelení na mieste svojho zločinu alebo ktoré bude vojenský revolučný tribunál odsudzovať k iným trestom ".

Copyright © ČTK 2019