28. 6. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Televízna skupina Prima získala licenciu pre chystaný spravodajský kanál CNN Prima News. Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie jej celoplošnú licenciu udelila na 12 rokov. Vyplýva to z tlačovej správy rady. Kanál získal licencie pre pozemné vysielanie aj pre šírenie prostredníctvom satelitu. Program má vysielať spravodajstvo, publicistiku, magazíny a diskusné relácie, a to najmenej 16 hodín denne.
Prima v apríli oznámila, že kanál spustí do 12 mesiacov. Kontinuálne spravodajstvo v českom jazyku bude ponúkať na základe partnerstva s firmou CNN International Commercial. Obsah bude vytvárať oddelenia spravodajstvo skupiny Prima. Tá už kvôli nemu začala naberať nových zamestnancov. CNN Prima News sa stane deviatou stanicou v portfóliu skupiny Prima.
CNN Prima News je národný spravodajskou stanicou, ktoré CNN poskytuje licenciu na svoju značku, a zaradí sa tak vedľa ostatných staníc, ktorými sú napríklad CNN Indonézia, CNN Filipíny, CNN News-18, CNN Turecko, CNNMoney Švajčiarsko a CNN Grécko. Prima už skôr uviedla, že CNN Prima News bude sídliť v novej spravodajskej centrále v Prahe
Prima bola založená v roku 1993 ako prvá česká komerčné televízne stanica. Spoločnosť prevádzkuje vysielanie ôsmich televíznych kanálov a šiestich rozhlasových staníc. Kanály Primy v celodennom vysielaní dosahujú podielu približne 23 percent. Skupina má tiež portfólio webov a tlačených magazínov a patrí medzí českej lídrov na poli HbbTV.

Možnosti Facebooku v boji so štátnymi dezinformačnými operáciami sú obmedzené, pretože nemôže na rozdiel od amerických úradov tlačiť na zahraničné vlády. Pri vystúpení na konferencii Aspen Ideas Festival to v stredu uviedol šéf kalifornskej spoločnosti Mark Zuckerberg. Znepokojuje ho, že Spojené štáty neprijali "žiadne opatrenia" v reakcii na ruskej snahy ovplyvniť posledné prezidentské voľby.
"Ako súkromná spoločnosť nemáme prostriedky na to, aby sme donútili ruskú vládu prestať," povedal zakladateľ Facebooku. "Môžeme sa brániť, ako to len ide, ale nástroje na vytváranie tlaku na Rusko má naša vláda, nie my," dodal.
Americký politický systém sa podľa správy osobitného vyšetrovateľa FBI Roberta Muellera stal pred prezidentskými voľbami roku 2016 terčom koordinovaného útoku podporovaného ruskými tajnými službami. Facebook už skôr opísal, že ruskí aktéri sa na jeho platforme vydávali za americkej aktivistami a cielil tu na Američanov politické posolstvá. Technologické spoločnosti odvtedy čelí kritike, že problém hrubo podcenili alebo že ani dnes dostatočne nepracujú na prevenciu podobných scenárov. Podľa Zuckerberga ale musia konať aj politici.
"Jedným z pochybení, ktorá ma znepokojujú, je to, že po roku 2016 vláda nijako nereagovala. Vyslali sme svetu signál: 'Ok, cesta je voľná, štáty môžu skúšať šťastie a naše firmy sa budú snažiť čo najviac tieto veci obmedziť, ale americká vláda v zásade na pomoc nepríde ', "citovala zakladateľa Facebooku agentúra AFP.
"Od tej doby vidíme nárast (podobných) aktivít zo strany Iránu alebo ďalších krajín," pokračoval Zuckerberg. Ochrana sociálne siete pred týmito snahami podľa neho stojí jeho firmu miliardy dolárov ročne. "Sami ale nemôžeme moc urobiť, aby sme štáty odradili," povedal.
Zuckerberg nevyzval štátnych činiteľov aby sa podieľali na kontrole obsahu na jeho sociálnej sieti, tento rok prvýkrát. Na konci marca zverejnila svetové médiá jeho list, v ktorom priznáva, že pre firmu samotnú je zodpovednosť za kontrolu škodlivého obsahu príliš veľkým sústom. Podľa neho by v tejto otázke mala vzniknúť spoločné medzinárodné pravidlá, na ktorých dodržiavanie by dozerali nezávislé orgány.

Copyright © ČTK 2019