27. 6. 2019

Dvojka uvedie prvý vedecko-fantastický film histórie Cesta na Mesiac

Dvojka uvedie prvý vedecko-fantastický film 

histórie Cesta na Mesiac


 
 
RTVS odvysiela prvý vedecko-fantastický film histórie. Titul Cesta na Mesiac natočil v roku 1902 Georges Mélies, Dvojka ho ponúkne vo svojom Dokumentárnom klube už dnes – vo štvrtok 27. júna o 20:10.

Krátky Méliesov film je inšpirovaný rovnomenným románom Julesa Verna. Táto približne štvrťhodinová snímka bola v dobe svojho vzniku považovaná za prvý kinohit v histórii filmu. Ako reakciu na kopírovanie a plagiátorstvo Cesty na Mesiac sa však Georges Mélies rozhodol v roku film na protest spáliť. Jedna kópia prežila a bola nájdená v dezolátnom stave až v roku 1993. Na jej záchranu sa rozbehla jedna z najdômyselnejších a najnákladnejších reštaurátorských akcií v dejinách filmu. Dokumentárny film Podivuhodná cesta o záchrane legendárneho filmu Georgesa Méliesa si budú môcť diváci Dvojky pozrieť hneď po skončení dokumentu Cesta na Mesiac dnes o 20:25.

RTVS zaradila film Cesta na Mesiac do vysielania aj v kontexte blížiaceho sa 50. výročia pristátia prvého človeka na Mesiaci, ktoré sa uskutočnilo v júli 1969.