12. 9. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Súdny dvor Európskej únie vo štvrtok oznámil, že nemecké ustanovenie zakazujúce internetovým vyhľadávačom používať tlačové úryvky bez povolenia vydavateľa sa nebude v praxi uplatňovať, pretože o tomto kroku nebola vopred informovaná Európska komisia.
Podľa agentúry Reuters to znamená víťazstvo pre spoločnosť Google, lebo pravidlo požadované nemeckou stranou znamenalo, že vydavatelia môžu od tohto amerického giganta požadovať poplatok za autorské práva za použitie novinových úryvkov.
Súdna inštancia z Luxemburgu pripomenula, že VG Media - nemecká spoločnosť zaoberajúca sa kolektívnou správou autorských práv, ktorá zastupuje približne 200 vydavateľov - podala na krajinskom súde v Berlíne žalobu o náhradu škody proti spoločnosti Google z dôvodu porušenia práv súvisiacich s autorským právom viacerých jej členov, vydavateľov tlače.
Podľa žaloby používal Google od 1. augusta 2013 na svojom vyhľadávači a na svojej zautomatizovanej informačnej stránke (Google News) tlačové úryvky (krátke časti textov z tlače alebo zhrnutia textov z tlače doplnené v niektorých prípadoch obrázkami či videami) pochádzajúce od členov VG Media bez zaplatenia odmeny za použité úryvky.
Žaloba bola založená na nemeckom zákone o autorských právach platnom od augusta 2013.
Krajinský súd v Berlíne sa v tejto veci obrátil s prosbou o objasnenie právneho sporu na Súdny dvor EÚ. Nemecký súd chcel spresniť, či právne ustanovenie z roku 2013 predstavuje "technický predpis" v zmysle európskej smernice o technických normách a predpisoch. Ak áno, tak o tejto právnej norme mala byť dopredu upovedomená Európska komisia, aby sa bolo možné na ňu odvolávať voči jednotlivcom.
Súdny dvor EÚ dal v tomto za pravdu sudcom z Berlína, keď vo svojom rozsudku spresnil, že uvedené ustanovenie predstavuje predpis týkajúci sa služieb informačnej spoločnosti a je teda "technickým predpisom".
Súd následne spresnil, že keďže tento predpis je osobitne určený pre služby informačnej spoločnosti, má sa návrh technického predpisu vopred oznámiť eurokomisii, k čomu nedošlo. A ak sa predpis neoznámi exekutíve EÚ, môže sa jednotlivec odvolávať na jeho neuplatniteľnosť v praxi.


Šéfredaktorka ruskej spravodajskej televízie RT Margarita Simoňjanová vo štvrtok na Twitteri uviedla, že jej spoločnosť Facebook zablokovala konto.
Simoňjanová tiež napísala, že sa pokúsi zistiť, prečo jej Facebook zablokoval účet a zároveň "porozmýšľa o slobode internetu, slobode slova a o tom všetkom".
Americké tajné služby obviňujú Kremeľ, že RT použil ako nástroj na zasahovanie do procesu amerických prezidentských volieb v roku 2016. Americké ministerstvo spravodlivosti začiatkom v novembri 2017 RT nariadilo, aby sa v USA zaregistrovala ako zahraničný agent, a to na základe právnej normy platnej od roku 1938.


Copyright © TASR 2019





Francúzsko nedovolí spoločnosti Facebook zaviesť v Európe svoju digitálnu menu Libra. Vyhlásil to vo štvrtok francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Plán prevádzkovateľa rovnomennej sociálnej siete podľa neho ohrozuje suverenitu štátov a znamenajú riziko pre spotrebitelov aj firmy.

„Libra predstavuje systémové riziko od okamihu, keď máte dve miliardy užívateľov. Akékoľvek narušenie fungovania tejto meny, spravovania jej rezerv, by spôsobilo vážne finančné otrasy... Chcem preto dostatočne jasne povedať – za týchto podmienok nemôžme povoliť Libru na európskej pôde,“ zdôraznil Le Maire.

Facebook zvrejnil plány na vytvorenie digiálnej kryptomeny v júni. Predstavitelia firmy zdôrazňujú, že Libra je spôsobom posielania peňazí cez hranice bez vysokých poplatkov. Táto digitálna mena by zároveň mohla otvoriť elektronické obchody pre veľký počet ľudí vo svete, ktorí nemajú bankové účty alebo kreditné karty. Partnermi Facebooku v projekte sú firmy ako Uber, Visa, Mastercard a PayPal.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.