17. 10. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Marocký kráľ Muhammad VI. v stredu omilostil novinárku Hadžjar Rajsúníovú, ktorú súd v septembri uznal za vinnú z "nelegálneho umelého prerušenia tehotenstva" a mimomanželského pohlavného styku a vymeral jej ročný väzenský trest. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa tamojšie ministerstvo spravodlivosti.
Podľa nemenovaného predstaviteľa mladú novinárku prepustia na slobodu v priebehu "nasledujúcich niekoľkých hodín". Trest odpustia aj jej sudánskemu snúbencovi, gynekológovi, anestéziologičke aj zdravotnej asistentke.
Prípad, v ktorom súd v marockom meste Rabat 30. septembra odsúdil 28-ročnú Rajsúníovú spolu so štyrmi zmienenými osobami, vyvolal ostrú kritiku ľudskoprávnych skupín.
Vo vyhlásení ministerstva sa píše, že panovník sa rozhodol udeliť milosť s cieľom "ochrániť budúcnosť tohto páru, ktorý si aj napriek chybe, ktorú urobil, chcel založiť rodinu v súlade s marockými náboženskými a právnymi predpismi".
Mladú ženu zadržali 31. augusta, keď odchádzala z ordinácie lekára v Rabate, kam podľa vlastného tvrdenia išla pre podozrenie na vnútorné krvácanie, čo potvrdil aj jej gynekológ.
Hadžjar Rajsúníová tvrdila, že jej prípad súvisí s jej novinárskou činnosťou, keďže nedávno napísala článok o zadržaných aktivistoch z hnutia Hirak. V liste zverejnenom denníkom, pre ktorý pracuje, novinárka uviedla, že počas výsluchu sa jej vyšetrovatelia pýtali na jej strýka angažujúceho sa v islamistickom hnutí v Maroku.
Prokuratúra vo svojom vyhlásení informovala, že lekárskym vyšetrením sa zistilo, že zadržaná bola tehotná a nelegálne podstúpila interrupciu. Tvrdila, že jej zadržiavanie nemá "nič spoločné s jej povolaním novinárky".

Copyright © TASR 2019


Posledné voľné miesto v Rade ČTK obsadila bývalá novinárka Angelika Bazalová, ktorú nominovali Piráti. Snemovňa jej dala včera v druhom kole tajnej voľby prednosť pred kandidátom hnutia SPD, podpredsedom spolku Akcia DOSŤ Michalom Seminom.
Bazalovú volilo 131 poslancov, na zvolenie bolo potrebných 88 hlasov. Semín dostal 33 hlasov. 

Copyright © ČTK 2019