14. 10. 2019

Medzinárodný festival potápačských filmov

Medzinárodný festival potápačských filmov 

Grand Prix si z 34. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov odniesla snímka Stratégie pod vodou, ktorú do súťaže prihlásil Talian Leonardo Sergiani. Podujatie, ktoré v nedeľu (13.10.) na Podbanskom uzavrelo premietanie víťazných filmov a fotografií, ponúklo takmer 270 diel od 31 autorov z 11 krajín. TASR o tom v pondelok informovala Martina Petránová z organizačného výboru podujatia.
Okrem talianskeho dokumentu, ktorý divákov vzal na dno oceánu, filmová porota na čele so zvukovým majstrom Štefanom Barošom ocenila aj ďalšie snímky. "Prvé miesto získal nemecký film Sipadan, ktorého autorom je známy filmár a fotograf Milan Czapay, pôvodom zo Slovenska. Druhú priečku obsadil domáci amatérsky filmár a potápač Pavol Kráľ, ktorý prostredníctvom svojho dokumentu Otužilci tatranských plies predstavil tentokrát obyvateľov zvieracej ríše," načrtla Petránová s tým, že porotcovia ocenili predovšetkým edukačný rozmer snímky. Tretí skončil Roy Davidson so svojím filmom Večná nádej.
Cena riaditeľa festivalu aj tento rok ostáva na Slovensku. "Získal ju mladý, začínajúci filmár Michal Murár za film Bez tiaže. Cenu starostu Pribyliny si prevzal Hugo Harbrman zo susednej Českej republiky za dvojdielny seriál Ostrovy Malajzie," uviedla Petránová.
Najlepším fotografom sa tento rok stal Talian Franco Tulli, ktorý si vybojoval prvenstvo v kategórii autorské portfólio. O víťazovi rozhodla porota na čele s fotografom Ladislavom Dziviakom. V kategórii sladká voda zvíťazila slovenská fotografka a potápačka Petra Kelement Áčová, v kategórii slaná voda porotcov najviac oslovili zábery Nemky Margit Sablowskej, prvé miesto v kategórii čiernobiela fotografia patrí Talianovi Pietrovi Cremonemu a v kategórii kreatívna fotografia triumfoval Ferenc Lőrincz z Maďarska, doplnila Petránová.
"Hoci obe hlavné ceny získali talianski autori, teší ma, že sa medzi zvučnými menami nestratili ani Slováci, ktorí si z festivalu odniesli hneď niekoľko ocenení. Dúfam, že fascinujúci svet pod hladinou oceánov, morí či tatranských jazier si aspoň takto, prostredníctvom filmov a fotografií, spolu s nami užili aj diváci. A ktovie, možno práve tento zážitok bude pre niektorých impulzom na to, aby rozšírili rady potápačov," skonštatoval riaditeľ festivalu Ján Klukošovský.
Sprievodným podujatím festivalu bol aj 26. ročník akcie Čisté vody, v rámci ktorej potápači spod hladiny štyroch tatranských plies a kameňolomu v popradskej Kvetnici vylovili dokopy 328,5 kilogramu odpadu. Ďalších 64 kilogramov vyzbierali deti potápačov v okolí kvetnického lomu. Najväčší úlovok si tentokrát zaknihoval potápačský klub Piccard Senec, ktorý z dna kameňolomu vyniesol 134 kilogramov neporiadku.

Copyright © TASR 2019