14. 10. 2019

Reakcia Zuzany Piussi na dvojhodinové „kompro“ video Martina Daňa

Reakcia Zuzany Piussi na dvojhodinové
 „kompro“ video Martina Daňa


Ahoj, vloger Daňo, obvinil si ma, že som zlodejka, že fetujem a že to platím zo štátnych peňazí. Dokážeš svoje lži před súdom, spoliehaš, že sa to bude ťahať roky a účinok Tvojej špiny zostane – a ciel je splnený? Súdne trovy a pokuty Ti preplatiaTvoji skrytí podporovatelia? Tvoju špinu som dala na posúdenie právnikom, je plná krivých obvinení, zvažujem to riešiť.
Financovanie našich filmov je transparentné, práve preto si môžeš prečítať Ty aj každý iný moje zmluvy. To je rozdiel, medzi mnou a Tebou. Ja si Tvoje zmluvy, to kto Ťa platí, prečítať nemôžem. Viem iba, že robíš proharabinovské a prokočnerovské videá a ohováraš ľudi ktorí bojujú proti korupcii, mafianom a za nezavislu justiciu
V Európe, ale aj inde vo svete existujú nezávislé fondy, ktoré podporujú vznik hraných, animovaných aj dokumentárnych filmov. U nás je to Audiovizuálny fond. Naše filmy vznikajú aj s podporou českého fondu na podporu kinematografie, Českej televízie a slovenského Audiovizuálneho fondu. Tieto inštitúcie sú velmi dôležité a zaručujú filmárovi nezávislosť od rôznych ekonomických skupín aj politických tlakov, nikdy nevytvárajú objednávku ani nezasahujú do autorskej podoby diela. Na Slovensku vzniklo veľa úspešných filmov vďaka Audiovizuálnemu fondu, ktoré sa nepremietajú len na Slovensku, ale reprezentujú Slovensko na svetových festivaloch.
Ak splníš podmienky, môžeš aj Ty žiadať grant na kinematografické dielo z Audiovizuálneho fondu, alebo zo Slovenskej televízie. Treba mať koncepciu, napísať scenár, ten posúdi odborná komisia, keď dostaneš prostriedky na film, musíš ich veľmi presne vyúčtovať.
Nemám problém kedykoľkvek diskutovať o tom, ako sa robí a financujú filmy. Čítal si na kameru z dokumentácie Audiovizuálného fondu a miešal si podporené aj nepodporené projekty, ale hlavne čiastky, o ktorých hovoríš, že to sú moje honoráre. To nie su moje honoráre, sú to honoráre pre všetkých ľudí ktorí spolupracujú na filme po dobu mesiacov a rokov, tak, aby sa film dal zahrať aj v kinách, aby dobre vyzeral a mal dobrý zvuk. Film Obliehanie mesta o Kremnici sme zberne nakrúcali 7 rokov. Naposledy sme dokončili film Ukradnutý štát. Pozri si ho, myslím, že si ho nevidel. Pozývam aj všetkých ostatných. Zoznam kín, ktoré film hrajú, najdete tu: