19. 11. 2019

Zomrel Gustav Peichl

Zomrel Gustav Peichl



Vo veku 91 rokov zomrel v nedeľu vo Viedni po krátkej chorobe rakúsky architekt a karikaturista Gustav Peichl. Agentúru APA o tom informovali Peichlovi príbuzní.
Peichl sa narodil 18. marca 1928 vo Viedni a patril k významným architektom povojnového Rakúska a zároveň bol aj jedným z prominentných karikaturistov. Počas svojho života vytvoril viac než 12.000 karikatúr a napísal 30 kníh. Jeho diela si mohli návštevníci pozrieť na približne 100 výstavách.
Už počas štúdií na Akadémii výtvarných umení vo Viedni vytvoril politické karikatúry, ktoré boli uverejnené vo viacerých mienkotvorných rakúskych a nemeckých denníkoch - Kurier, Die Presse či Süddeutsche Zeitung.
Medzi jeho najpozoruhodnejšie architektonické diela patrí sedem krajinských štúdií rakúskej verejnoprávnej stanice ORF, nová budova mníchovského divadla Kammerspiele, galéria Bundeskunsthalle v nemeckom meste Bonn či Múzeum karikatúry v rakúskom meste Krems an der Donau, ktoré obsahuje aj takzvaný kabinet "Ironimus" odkazujúc na Peichlovu prezývku.
Peichl sa dvakrát zúčastnil na bienále architektúry v talianskych Benátkach a na svetoznámej výstave súčasného moderného umenia documenta v nemeckom meste Kassel. Za svoju tvorbu získal viaceré ocenenia, ako napríklad Veľkú rakúsku štátnu cenu za architektúru, Cenu EÚ za súčasnú architektúru Nadácie Miesa van der Roheho či cenu za architektúru mesta Berlín.
V hlavnom meste Nemecka bol v roku 2013 otvorený Archív Gustava Peichla a o rok neskôr vznikla vo Viedni Cena Gustava Peichla za architektonickú kresbu.

Copyright © TASR 2019