21. 11. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Google obmedzí politickú reklamu. Politické kampane už nebudú môcť svojimi reklamami zacieliť na ľudí na základe ich predpokladanej politickej orientácie. Tiež nebudú môcť porovnávať svoju vlastnú databázu potenciálnych voličov s používateľskou základňou spoločnosti Google, aby zacielili na jednotlivcov naprieč platformami, ako sú YouTube a vyhľadávač Google. Opatrenie začne Google "do týždňa" uplatňovať v Spojenom kráľovstve, pred nadchádzajúcimi decembrovými parlamentnými voľbami, v Európskej únii do konca roka a od 6. januára vo zvyšných regiónoch sveta.
Google predpokladá politickú orientáciu jeho používateľov na základe ich zvykov pri vyhľadávaní a používaní internetu, napríklad aké stránky navštevujú. Kampane mohli zacieliť svoju reklamu na základe politickej orientácie len v Spojených štátoch, v iných krajinách však nie. Tam však mohli zase kampane nahrať na Google ich vlastné zoznamy kontaktných detailov, ako napríklad databázy členov strán, a potom ich porovnať s používateľmi na jeho službách, aby im priamo ukazovali ich reklamy. Toto už po novom nebude platiť. Ako informuje spravodajský portál BBC, kampane však budú môcť naďalej zacieliť svoju reklamu na základe iných kritérií ako sú vek, pohlavie a lokalita.
Reklamy, ktoré Google zakáže pre porušenie jeho politiky, budú zaznamenané v takzvanej Správe o transparentnosti. Tá ponúkne detaily o vymazaných reklamách, ale nie samotné reklamy. Dáta o reklamách sa budú dať stiahnuť, aby mohli byť nezávisle analyzované.
Google zároveň oznámil, že tiež zakročí proti zjavne zavádzajúcim vyhláseniam v reklamách. "Uvedomujeme si, že silný politický dialóg je dôležitou súčasťou demokracie a nikto nemôže rozumne posúdiť každé politické tvrdenie, opačné tvrdenie a narážanie. Očakávame, že počet politických reklám, proti ktorým zakročíme, bude veľmi obmedzený - ale budeme to robiť naďalej, v prípade jasných porušení," uviedol v blogovom príspevku vedúci oddelenia produktového manažmentu Google Ads Scott Spencer.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Iránske úrady začal vo štvrtok obnovovať prístup k internetu v hlavnom meste Teherán a vo viacerých provinciách. Informovali o tom miestne tlačové agentúry a obyvatelia po tom, ako vláda od soboty blokovala prístup na internet v snahe potlačiť nepokoje spôsobené zvýšením cien pohonných hmôt.
Podľa revolučných gárd panuje v celom Iráne pokoj, uviedla štátna televízia po protestoch. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International predtým s odvolaním sa na dôveryhodné zdroje oznámila, že príslušníci bezpečnostných zložiek počas nich zabili viac ako 100 demonštrantov. Vláda označila tento počet za "špekulatívny".
Blokáda internetu sťažovala protestujúcim zverejňovanie videí na sociálnych médiách, ktoré mali pomôcť získať väčšiu podporu a sprostredkovať dôveryhodné správy o rozsahu nepokojov.
Demonštrácie vypukli v piatok po oznámení zvýšenia cien benzínu až o 200 percent. Nepokoje sa rozšírili do najmenej 40 miest a podľa úradov pri nich prišlo o život päť ľudí.
Európska únia vo štvrtok vyzvala Irán na "maximálnu zdržanlivosť" pri zvládaní protestov, ktoré otriasli krajinou v minulých dňoch. Hovorkyňa EÚ Maja Kocijančičová vyjadrila sústrasť rodinám mŕtvych a vyzvala na dialóg s cieľom vyriešiť napätú situáciu.
"Očakávame, že iránske bezpečnostné sily budú maximálne zdržanlivé pri zvládaní protestov a že protestujúci budú demonštrovať pokojne. Akékoľvek násilie je neprijateľné," uviedla Kocijančičová vo vyhlásení.

Copyright © TASR 2019