26. 12. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Organizácia Spojených národov (OSN) vyzýva na iniciovanie "nezávislého a nestranného vyšetrovania" vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího z roku 2018.
"Generálny tajomník (OSN) naďalej zdôrazňuje potrebu nezávislého a nestranného vyšetrovania vraždy s cieľom zabezpečiť úplné vyšetrenie a vyvodenie zodpovednosti za porušenie ľudských práv, ku ktorému v tomto prípade došlo," uviedol Stéphane Dujarric, hovorca šéfa OSN Antónia Guterresa, ktorého citovala agentúra DPA.
Guterres podľa svojho hovorcu zároveň zopakoval "záväzok OSN zabezpečiť slobodu prejavu a ochranu novinárov", ako aj to, že organizácia sa vždy stavia proti trestu smrti.
Verdikt saudskoarabského súdu v prípade vlaňajšej vraždy Chášukdžího v pondelok kritizovalo Turecko. Rozhodnutie zverejnené saudskoarabským súdom "má ďaleko od splnenia očakávaní oboch krajín a medzinárodného spoločenstva", ktoré žiadali podrobné objasnenie vraždy a dosiahnutie spravodlivosti, píše sa vo vyhlásení tureckého ministerstva zahraničných vecí.


Spojené štáty považujú verdikt saudskoarabského súdu v prípade vraždy novinára Džamála Chášukdžího z roku 2018 za dôležitý krok k potrestaniu tých, ktorí nesú zodpovednosť. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí USA.
"Ide o dôležitý krok k potrestaniu tých, ktorí nesú zodpovednosť a vyzývame Saudskú Arábiu, aby pokračovala v spravodlivom a transparentnom súdnom konaní," uviedol zmienený predstaviteľ.
AFP pripomenula, že vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa dbala na to, aby zodpovednosť za vraždu novinára nepripisovala saudkoarabskému korunnému princovi, pričom uprednostnila udržiavanie dobrých vzťahov s kráľovstvom, dôležitým spojencom USA.
Syn zavraždeného novinára v pondelok uviedol, že jeho rodina vďaka verdiktu saudskoarabského súdu dosiahla spravodlivosť.
"Dnes sme my, deti zosnulého Džamála Chášukdžího, dosiahli spravodlivosť. Dôverujeme saudskoarabskej justícii na všetkých úrovniach," napísal na Twitteri Saláh Chášukdží.
Počas neverejného procesu v Rijáde odsúdili za vraždu novinára päť osôb na smrť. Ďalším trom vymerali väzenské tresty v celkovej dĺžke 24 rokov za to, že pomáhali celý zločin utajiť.
Chášukdží bol pôvodne blízky saudskoarabskému kráľovskému dvoru, no neskôr sa stal kritikom tamojšieho režimu. Žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre denník The Washington Post.
Zmizol 2. októbra 2018 po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád najskôr tvrdil, že novinár konzulát opustil, časom však pripustil, že tam bol zavraždený.
Saudskoarabskí činitelia označili tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí údajne prekročili svoje právomoci. Objavili sa však podozrenia, že brutálnu vraždu novinára osobne nariadil saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý to však dlhodobo popiera.


Európska únia v utorok ostro kritizovala rozhodnutie súdu v Saudskej Arábii uložiť tresty smrti piatim osobám obžalovaným z podielu na vražde novinára Džamála Chášukdžího, ku ktorej došlo vlani na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
 "Európska únia jednoznačne odmieta využívanie hrdelného trestu, a to vždy a bez výnimky," uviedol vo vyhlásení Peter Stano, hovorca nového vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella. Odsúdenie na smrť označil za "krutý a neľudský trest, ktorý nemá odstrašujúci účinok a predstavuje neprijateľné odopretie dôstojnosti a nedotknuteľnosti človeka".
 Podľa vyjadrenia EÚ je potrebné zaistiť, že budú trestne stíhané všetky osoby zapojené do tejto vraždy. Postup orgánov pritom musí byť založený na "zásadách transparentnosti, rešpektovania právnych postupov a náležitého procesu".
Počas neverejného procesu v Rijáde odsúdili za vraždu Chášukdžího päť osôb na smrť, zatiaľ čo ďalším trom vymerali väzenské tresty v celkovej dĺžke 24 rokov za to, že pomáhali celý zločin utajiť.
 Chášukdží bol pôvodne blízky saudskoarabskému kráľovskému dvoru, no neskôr sa stal kritikom tamojšieho režimu. Žil v dobrovoľnom exile v Spojených štátoch a písal pre denník The Washington Post. Zmizol 2. októbra 2018 po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád najskôr tvrdil, že novinár konzulát opustil, časom však pripustil, že tam bol zavraždený.
 Saudskoarabskí činitelia označili tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí údajne prekročili svoje právomoci. Objavili sa však podozrenia, že brutálnu vraždu novinára osobne nariadil saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý to však dlhodobo popiera.
Organizácia Spojených národov (OSN) vyzvala v stredu na začatie "nezávislého a nestranného" vyšetrovania Chášukdžího vraždy a potvrdila svoj postoj proti trestu smrti. Osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová označila neverejný súdny proces v Saudskej Arábii za "frašku".
Verdikt vynesený v Rijáde odsúdili aj Turecko či medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).




Zakladateľa egyptského knižného vydavateľstva odsúdili na päť rokov vo väzení za distribúciu arabskej verzie kontroverzného izraelského románu. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra AFP.
Román s názvom "Egyptský špión, ktorý zachránil Izrael", ktorý napísal izraelský spisovateľ Uri Bar-Joseph, zobrazuje Ašrafa Marwana, zaťa bývalého egyptského prezidenta Džamála Abda Násira, ako špióna pre židovský štát.
Chálid Lotfi čelil súdnemu procesu na vojenskom súde od minulého roka za publikovanie arabského vydania zmienenej knihy, ktorú vydal dva roky predtým.
Vydavateľ, obvinený z "prezradenia vojenského tajomstva", dostal päťročný trest napriek tomu, že sa odvolal už voči prvotnému rozhodnutiu. "Môže mu pomôcť len prezidentská milosť," uviedol pre AFP jeho brat.
Marwan, ktorý tiež pracoval ako poradca prezidenta Anwara Sádáta po smrti Násira v roku 1970, zomrel v roku 2007 za nevyjasnených okolností v Londýne.
Egyptské úrady pripravili Marwanovi veľkolepý pohreb. Marwan bol v Egypte vyhlasovaný za hrdinu.
Film s názvom "Anjel" (2018), založený na predmetnej knihe, sa stretol s pobúrením egyptských médií, ktoré ho skritizovali ako manipuláciu s dejinami.

Copyright © TASR 2019


Premiérovú štedrovečernú rozprávku Princezná a pol kráľovstva sledovalo v Českej televízii 2,46 milióna divákov starších ako 15 rokov, teda 62,4 percenta tých, ktorí mali v danú dobu zapnutú televíziu. Snímka režiséra Karla Janáka sa tak stal najsledovanejším programom dňa, vyplýva z údajov ATO-Nielsen Admosphere, ktorý zverejnil server Mediaguru. Prvých deväť priečok sledovanosti obsadili relácie ČT, desiatym bol film Pretty Woman na TV Nova.
Celodenný podiel ČT na publiku presiahol 52 percent, skupiny Nova 23 percent a skupiny Prima 13 percent.
Rozprávku Anjel Pána 2, ktorá v programe po Princeznej a pol kráľovstva nasledovala, videlo na ČT1 2,1 milióna divákov pri podiele 47,9 percenta. Trojicu najsledovanejších relácií uzatvárali Pelíšky, ktoré po 22:00. videlo na ČT1 1,35 milióna divákov pri podiele presahujúcom 42 percent.
Rozprávky Princezná a pol kráľovstva a Anjel Pána 2 zabodovali podľa informácií Českej televízie tiež u detí vo veku štyri až 12 rokov. Princeznú a pol kráľovstva sledovalo 68,7 percenta detí pri televízii, v súčte cez 301.000. Anjela Pána 2 videlo 261.000 detských divákov (pri podiele na publiku 54,2 percenta).

Copyright © ČTK 2019