22. 12. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Twitter odstránila takmer 6 000 účtov zo svojej rovnomennej sociálnej siete, ktoré mali väzby na štátom podporovanú informačnú kampaň v Saudskej Arábii. Účty šírili správy, ktoré sa priaznivo vyjadrovali o saudskoarabských predstaviteľoch, a to najmä prostredníctvom "agresívneho lajkovania, retweetovania a odpovedania". Twitter o tom v piatok informoval v blogu, v ktorom uviedol, že väčšina zdieľaného obsahu bola v arabčine. Tweety tiež podľa neho podporovali diskusie o sankciách proti Iránu a vystúpeniach saudskoarabských vládnych predstaviteľov v západných médiách.
Twitter odstránil dovedna 5 929 takýchto účtov. Tie boli súčasťou väčšej skupiny 88-tisíc účtov, ktorých aktivity sa preukazovali ako spam, pričom boli zamerané široké spektrum tém.
Od roku 2018 Twitter archivuje tweety a médiá, o ktorých predpokladá, že súvisia so štátmi podporovanými informačnými kampaňami. V auguste zrušil 200-tisíc čínskych účtov, ktoré sa zamerali proti protestom v Hongkongu. V septembri Twitter zase zablokoval účet niekdajšieho bývalého poradcu korunného princa Saúda al-Kahtáního, ktorý pôsobil aj ako riaditeľ federácie kybernetickej bezpečnosti.
Saudská Arábia v minulosti už použila rôzne taktiky na kontrolu prejavu svojich občanov na internete a na zabránenie šíreniu obsahu, ktorý považovala za protištátny. Okrem iného si najímala napríklad takzvaných internetových trolov, aby obťažovali a zastrašovali používateľov. Tamojšie úrady tiež zatýkali a väznili používateľov Twitteru, pripomína agentúra AP.
 Facebook v budúcom roku prestane používať telefónne čísla používateľov v systéme odporúčania priateľov. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že dôvodom sú obavy súvisiace s ochranou súkromia.
V súčasnosti si môžu používatelia nastaviť, aby im systém pri prihlasovaní posielal kód do mobilného telefónu a skomplikovali tak hackerom prístup do svojho konta. Facebook však priznal, že tieto telefónne čísla využíval aj pri cielenej reklame a tiež vo svojom systéme odporúčania priateľov.
Zmeny, ktoré sú súčasťou dohody s americkými regulačnými úradmi, by mali dokončiť v roku 2020.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Facebook vyšetruje správy, že sa na internete objavili dáta o 267 miliónoch užívateľov jeho sociálnej siete. Údaje by mali patriť najmä užívateľom z USA a mohli by byť zneužité na šírenie spamových SMS správ a na phishingové útoky.

Americká mediálna spoločnosť Viacom CBS kúpi polovičný podiel vo filmovom štúdiu Miramax za 375 miliónov dolárov. Štúdio založili v roku 1979 bratia Weinsteinovci .

Zdroj: Financial Times