9. 1. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


















Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci privítal rozhodnutie amerického Kongresu oficiálne potvrdiť volebné víťazstvo Joe Bidena a vyslovil sa za pokojné odovzdanie moci v USA. Europoslanci v súvislosti so stredajšími násilnosťami vo Washingtone zároveň vyjadrili znepokojenie nad úlohou sociálnych médií pri šírení konšpirácií. Informoval o tom v piatok európsky spravodajský server euractiv.com.
Útok protrumpovských demonštrantov na washingtonský Kapitol podľa servera upriamil pozornosť europoslancov na potrebu brániť šíreniu konšpiračných obsahov v online prostredí.
Na túto problematiku by sa mal podľa nich zamerať aj návrh zákona o digitálnych službách (Digital Services Act - DSA), ktorý vlani v decembri predložila europarlamentu Európska komisia.
Poslanci EP vo štvrtok upozornili na úlohu, ktorú sociálne médiá zohrávajú pri mobilizácii komunít schopných páchať násilné činy - tak ako sa tu udialo ak vo Washingtone, keď "útoku" na Kapitol predchádzalo šírenie obsahov propagujúcich rôzne dezinformácie a konšpiračné teórie.
"Nepokoje vo Washingtone boli do značnej miery živené konšpiračnými teóriami na internete, a to s takým úspechom, že úplne podkopali dôveru mnohých Američanov v základné demokratické inštitúcie," uviedol belgický europoslanec Kris Peeters, ktorý vlani vypracoval správu o DSA a základných ľudských právach.
Navrhovaný zákon DSA by mal podľa neho zvýšiť transparentnosť digitálnych platforiem, aby bolo možné zaistiť, že adekvátne zohľadňujú riziká sociálnych sietí, najmä pokiaľ ide o šírenie dezinformácií.
Podľa návrhu DSA by internetové platformy mohli dostať pokuty vo výške miliárd eur, ak nebudú dodržiavať nové pravidlá transparentnosti komerčnej reklamy, odstraňovania nelegálneho obsahu a prístupu k údajom. Sankcie môžu mať podobu pokuty až do výšky šiestich percent ročného príjmu tej-ktorej internetovej spoločnosti.
Členovia výboru EP pre zahraničnú politiku taktiež zdôraznili, že zákonodarný zbor EÚ sa teší na "novú kapitolu vzťahov medzi EÚ a USA" a je pripravený spolupracovať s americkým Kongresom na posilnení spojenectva demokracií voči autoritatívnym vládam vo svete.




Sociálna sieť Twitter v piatok oznámila, že natrvalo zrušila účet odchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ako odôvodnenie tohto kroku spoločnosť uviedla riziko ďalšieho násilia po stredajšom útoku Trumpových stúpencov na budovu Kongresu vo Washingtone, informovala tlačová agentúra AFP.
"Po dôkladnom preskúmaní nedávnych tvítov z účtu @realDonaldTrump sme sa rozhodli natrvalo zrušiť tento účet vzhľadom na riziko ďalšieho podnecovania násilia," uviedli predstavitelia Twitteru na blogu svojej platformy.
Twitter, Trumpov obľúbený masovokomunikačný prostriedok, po tragickom incidente v budove Kongresu zablokoval prezidenta na 12 hodín a pohrozil mu, že ak bude pokračovať v porušovaní pravidiel tejto sociálnej siete, účet mu zruší natrvalo.
Trump sa vrátil na Twitter vo štvrtok neskoro večer a zverejnil video-odkaz zacielený na upokojenie napätia po chaose spôsobenom jeho stúpencami v hlavnom meste.
Trump zároveň uznal, že jeho funkčné obdobie v prezidentskej funkcii sa končí a prisľúbil bezproblémové odovzdanie moci novému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi, hoci mu nezagratuloval a dokonca ani nespomenul meno svojho nástupcu v úrade.
Rozhodnutie zrušiť Trumpov účet prišlo po dvojici tvítov, ktoré prezident napísal v piatok, uvádza Twitter. V jednom z nich Trump sľuboval, že žiadny z jeho podporovateľov nebude "nerešpektovaný". V druhom tvíte Trump odkázal, že sa nezúčastní na Bidenovej inaugurácii 20. januára, ako býva zvykom.
"Tieto dva tvíty sa musia čítať v kontexte širších udalostí v krajine, ako aj v kontexte toho, akým spôsobom môžu prezidentove vyjadrenia mobilizovať rozličné skupiny ľudí - vrátane podnetov k násiliu. Rovnako ich treba vnímať v kontexte behaviorálneho vzoru na jeho účte v uplynulých týždňoch," tvrdia predstavitelia Twitteru.
Spoločnosť dospela k záveru, že Trumpove príspevky porušovali "politiku glorifikácie násilia" a "účet @realDonaldTrump musí byť okamžite natrvalo odstránený z danej služby".






Odchádzajúci americký prezident Donald Trump v piatok obvinil sociálnu sieť Twitter zo sprisahania a spolčenia sa s jeho politickými nepriateľmi za účelom "umlčať" ho.
Trump to vyhlásil krátko po tom, ako Twitter natrvalo zrušil jeho osobný účet.
"Twitter ide stále ďalej a ďalej v zakazovaní slobodného prejavu. Zamestnanci Twitteru sa dnes v noci spojili s demokratmi a radikálnou ľavicou a odstránili môj účet z tejto platformy za účelom umlčať ma - aj vás, 75 miliónov veľkých vlastencov, ktorí ste ma volili," napísal Trump v sérii tvítov zo svojho oficiálneho prezidentského účtu @POTUS, informovala tlačová agentúra AFP.
Twitter dané príspevky rýchlo vymazal.
Trump, evidentne očakávajúc takýto krok, svoje komentáre zverejnil aj ako vyhlásenie prostredníctvom tlačovej kancelárie Bieleho domu.
Prezident svojim followerom, ktorých mal na zrušenom osobnom účte @realDonaldTrump takmer 89 miliónov, odkázal, že sa s nimi čoskoro virtuálne stretne na inom mieste.
"Rokujeme s rôznymi ďalšími stranami a čoskoro prídeme s veľkým oznámením, zatiaľ čo zvažujeme aj možnosti vytvorenia vlastnej platformy v blízkej budúcnosti. Nenecháme sa umlčať!" deklaroval Trump.
"Používanie ďalšieho účtu so zámerom obísť sankčné opatrenie je proti našim pravidlám. Podnikli sme preto patričné kroky v súvislosti s nedávnymi tvítmi z účtu @POTUS," uviedli pre AFP predstavitelia spoločnosti Twitter.
POTUS je skratka výrazu President of the United States (prezident Spojených štátov).
Twitter znemožnil Trumpovi prístup na svoju platformu dva dni po tom, ako stúpenci republikánskeho prezidenta vtrhli do budovy Kongresu vo Washingtone a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr - Senátu a Snemovne reprezentantov, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo demokrata Joea Bidena v novembrových voľbách hlavy štátu.
Vzniknutý chaos a násilie viedlo k smrti piatich ľudí.
Trump pred týmto incidentom zverejnil niekoľko tvítov, v ktorých burcoval svojich podporovateľov nepodloženými obvineniami zo zmanipulovania volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu, budove amerického Kongresu, pripomína tlačová agentúra DPA.
Twitter svoje rozhodnutie zrušiť Trumpov osobný účet odôvodnil rizikom z ďalšieho podnecovania nepokojov.



Rakúske denníky Kurier a Österreich v piatok čelili kritike za zverejnenie reklamy, ktorá obsahovala zavádzajúce tvrdenia o opatreniach proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
V texte reklamy sa uvádza, že rúška sú "zbytočné a zdraviu škodlivé" a "prevažná väčšina vedcov upozorňuje na vedľajšie účinky" vakcín vyrobených na základe technológie mRNA. Obe tvrdenia sú v skutočnosti v protiklade s názorom väčšiny vedcov.
Šéfredaktorka denníka Kurier Martina Salomonová v stĺpčeku vedľa reklamy uviedla, že inzerát obsahuje teórie, ktoré väčšina vedeckej komunity odmieta. Zverejnenie inzerátu však obhajovala právom na slobodu prejavu.
Potláčanie takýchto názorov by podľa nej len podporilo konšpiračné teórie. Vedúcich predstaviteľov viacerých médií Salomonovej tvrdenia nepresvedčili. Kurier a Österreich obvinili z "nezodpovedného správania".
Rakúsky denník Heute podľa svojho šéfredaktora túto reklamu odmietol. Znepokojenie vyjadrili aj predstavitelia týždenníka Falter. Denník Kurier na Twitteri skritizoval aj moderátor rakúskej verejnoprávnej stanice ORF Armin Wolf.

Copyright © TASR 2021