11. 1. 2021

Na obrazovky RTVS vracia v premiérových častiach dokumentárny seriál Ikony

 Na obrazovky RTVS vracia v premiérových 

častiach dokumentárny seriál Ikony


Dokumentárny seriál IKONY predstavuje generáciu architektov a architektiek, ktorá stojí za najpozoruhodnejšími stavbami druhej polovice 20. storočia. RTVS prinesie od pondelka 11. januára na obrazovky šesť premiérových 26-minútových dokumentov, pričom za každým z nich stojí iný autorský tím mladých tvorcov. Na Dvojke ich odvysiela každý pondelok po 21.00 h.

IKONY sú seriálom dvanástich dokumentov o osobnostiach modernej slovenskej architektúry a ich najznámejších dielach. Zároveň ide o sériu autorských dokumentov, ktoré nakrútili talentovaní mladí tvorcovia a tvorkyne. Prvých šesť epizód odvysielala RTVS na jeseň minulého roka.

Veľmi ma teší, že v rámci dokumentárnej tvorby prinášame v RTVS progresívne dokumenty o významných slovenských osobnostiach. V prípade série IKONY ide o vynikajúce spracovanie profilov slovenských architektov a architektiek, ktoré diváka zaujme obsahovo, ale aj vizuálne,“ vyjadril sa šéfdramaturg dokumentárnej a vzdelávacej tvorby RTVS Ondrej Starinský.

Do projektu bolo zapojených množstvo odborníkov. Tvorcovia zo spoločnosti Artichoke na projekte od začiatku spolupracovali s Adamom Gajdošom a Kristínou Tomanovou zo združenia Archtung. „Dôležitými partnermi projektu boli odborníci a odborníčky, z ktorých uvedieme najmä Henrietu Moravčíkovú, ako odbornú garantku projektu. Úloha garantov bola dôležitá pri výbere tém, respondentov a stavieb pre prvých dvanásť dielov. Zároveň nám garanti pomáhali smerovať projekt po obsahovej stránke, aby mal čo najvyššiu kvalitu a výpovednú hodnotu. Vďaka tvorivej voľnosti, ktorú sme poskytli mladým autorom a autorkám, vznikla veľmi rozmanitá a vizuálne bohatá séria filmov, reflektujúca rozmanitosť tvorby aj osobností jednotlivých architektov a architektiek,“ hovorí producent seriálu Juraj Krasnohorský zo spoločnosti Artichoke.

Šesť premiérových dokumentov bude venovaných 8 osobnostiam, z ktorých niektoré pracovali v tvorivých dvojiciach.

Pondelok 11. januára o 21.05 h na Dvojke

Ján Miloslav Bahna svoju kariéru začínal v ateliéri Ivana Matušíka v Štátnom projektovom ústave obchodu. Koncom 80. a počas 90. rokov sa mu spolu s kolegami podarilo presadiť prvé postmodernistické idey na Slovensku pod vlastnou značkou Ateliér Architektúry, kde je činný doteraz. Zaoberal sa rekonštrukciou medzivojnovej architektúry a navrhol niekoľko bankových budov, ako napríklad centrálu VÚB v Bratislave.
Vila Linea, Bratislava 2002

Pondelok 18. januára o 21.10 h na Dvojke

Ivan Matušík je autorom mnohých významných obchodných stavieb, ktoré sú typické svojou geometrickou eleganciou a hmotovou strohosťou. Najvýraznejším príkladom je komplex Obchodného domu Prior a hotela Kyjev v centre Bratislavy. Ako jeden z mála architektov jeho generácie sa dokázal úspešne presadiť aj po Nežnej revolúcii a navrhnúť niekoľko oceňovaných obytných stavieb.

Pondelok 25. januára po 21.00 h na Dvojke

Vladimír Dedeček sám seba označoval za tesára v čase betónu. Je autorom viacerých reprezentatívnych budov, školských stavieb či univerzitných areálov. Jeho diela sú charakteristické ambicióznymi hmotovými i priestorovými koncepciami. Známou je dostavba Slovenskej národnej galérie na bratislavskom nábreží Dunaja, ktorej silné gesto dodnes vzbudzuje emócie.

Pondelok 1. februára po 21.00 h na Dvojke

Pavol Merjavý po skončení štúdia pracoval v niekdajšom Stavoprojekte v Košiciach. Práve tam navrhol verejné stavby ako krematórium či sobášnu sieň, ale aj viaceré panelové sídliská. V Tatrách zas projektoval hotelové zariadenie či múzeum TANAP-u. Celý život sa venoval výtvarnému umeniu, čo je prenesené aj do jeho diel.

Pondelok 8. februára po 21.00 h na Dvojke

Kontinuita a dialóg patria ku dôležitým motívom tvorby architektov Martina Kusého a Pavla Paňáka. Sú architektami viacerých dôležitých stavieb pre slovenské inštitúcie. Ide o Novú budovu Slovenského národného divadla, ktorú navrhovali spolu s Petrom Bauerom, Národnú banku Slovenska či prebiehajúcu rekonštrukciu areálu Slovenskej národnej galérie. Vo viacerých svojich projektoch sa venujú práve obnove stavieb architektonickej moderny.

Pondelok 15. februára po 21.00 h na Dvojke

Manželia Milica Marcinková a Marián Marcinka sa venovali prevažne dielam z oblasti školstva. Charakteristická pre ich tvorbu bola viacúčelovosť stavieb, súlad formy objektov s ich funkciou a integrácia exteriéru a interiéru. Unikátna bola miera detailu spracovania návrhov, ako aj podrobný katalóg nábytku pre školské zariadenia, ktorý vypracoval Marián Marcinka.

Dokumentárny seriál ikony budú môcť diváci sledovať aj prostredníctvom streamu na webe rtvs.sk a Facebooku RTVS.