14. 1. 2021

Novinári môžu požiadať o ochranu, ak majú obavu o svoj život

 Novinári môžu požiadať o ochranu,


 ak majú obavu o svoj život

Každý novinár, ktorý má obavu o svoj život, alebo ho niekto sleduje, môže požiadať o ochranu, forma policajnej ochrany je rôzna. Rovnako to platí pre prokurátorov aj sudcov. Sudcovia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sú chránení, ale ďalší majú menší režim ochrany. V takejto situácii je dôležité uvažovať o tom, či im ju nerozšíriť. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí). Reagoval tak na medializované informácie o tom, že novinárku Denníka N Moniku Tódovú opäť sledujú a podľa denníka o tom mohol vedieť aj predseda strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. Šeliga očakáva, že šetrenie v tejto veci začne aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Doplnil, že konať už začal aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Podľa Šeligu sa rovnako vyhrážal novinárom a osočoval ich aj Marian Kočner. Tvrdí, že podobnosť medzi nim a Ficom nie je náhodná. Šeliga o nich hovoril ako o kmotroch. Pripomenul, že Kočner označoval Fica za svojho šéfa a že ak začne rozprávať exštátna tajomníčka Monika J. či sám Kočner, veľa ľudí zo Smeru môže skončiť podobne ako Kajetán K. či bývalý špeciálny prokurátor Dušan K.

Sledovanie novinárov alebo sudkyne ŠTS je podľa podpredsedu parlamentu neprípustné. Podľa Šeligu ide o koordinovaný útok na orgány činné v trestnom konaní, za ktorým sú právni zástupcovia finančnej skupiny Penta a manželka Jaroslava Haščáka.



©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.