15. 1. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 




Slovinská vláda vo štvrtok oznámila, že obnovila financovanie národnej tlačovej agentúry STA. Informovala o tom agentúra AFP.
Slovinská vláda pozastavila financovanie STA vlani v decembri. Ako dôvod uviedla, že vedenie STA neposkytlo požadované údaje o finančných operáciách tlačovej agentúry. Vládny úrad pre komunikáciu (UKOM) každoročne poskytoval STA zhruba dva milióny eur.
Riaditeľ STA Bojan Veselinovič vtedy v reakcii pre štátnu televíziu uviedol, že UKOM poskytol všetky potrebné údaje. Výnimkou boli informácie o zamestnancoch a redakčnej činnosti, pretože by tým porušil mediálnu legislatívu.
Slovinský parlament neskôr v decembri prijal balík núdzových opatrení pre zvládnutie koronavírusovej krízy, ktorý obsahoval aj ustanovenie požadujúce obnovenie platieb pre STA.
Vláda sa však následne obrátila na Európsku úniu s podnetom, či financovanie STA neporušuje pravidlá týkajúce sa štátnej pomoci a hospodárskej súťaže.
Európska komisia (EK) tento pondelok (11.1.) vydala stanovisko, v ktorom sa podľa portálu Euronews uvádza, že EÚ nemusí vždy schvaľovať finančné prostriedky poskytované verejnoprávnym médiám.
"Vo všeobecnosti môžu členské štáty poskytnúť pomoc spravodajským agentúram" ako kompenzáciu za služby všeobecného hospodárskeho záujmu, uviedla hovorkyňa EK Arianna Podesta. "Ak suma nepresahuje určitú hranicu, je možné pomoc vyplatiť priamo bez predchádzajúceho oznámenia alebo súhlasu Európskej komisie," dodala.
Podľa agentúry AFP premiér Janez Janša krátko po svojom nástupe do funkcie v marci minulého roku použil svoj účet na sociálnej sieti Twitteri na útok na médiá, ktoré spochybňovali spôsob, akým zvláda krízu vyvolanú koronavírusom SARS-CoV-2. Janša vtedy médiá obvinil zo šírenia klamstiev, falošných správ a z toho, že slúžia záujmom opozície.
Vlani v októbri zasa Janša vo svojom tvíte označil STA "za hanbu národa" a obvinil ju, že sa spreneverila svojmu názvu.
Príčinou tejto Janšovej kritiky bolo, že STA podľa jeho názoru poskytla viac priestoru rozhovoru s raperom Zlatkom, ktorý kritizoval vládu, ako premiérovmu stretnutiu s jeho blízkym spojencom, maďarským premiérom Viktorom Orbánom.
STA bola založená v roku 1990, keď sa Slovinsko rozhodlo odčleniť od bývalej juhoslovanskej federácie.

                                   
Americká speváčka Lady Gaga bude 20. januára na inaugurácii novozvoleného prezidenta Joea Bidena spievať štátnu hymnu a Jennifer Lopezová bude mať vystúpenie v západnej časti areálu Kapitolu vo Washingtone. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AP.
Oznámenie o ich účasti prišlo deň po správe, že herec Tom Hanks bude v hlavnom vysielacom čase moderovať 90-minútový špeciálny televízny program Celebrating America (Oslava Ameriky) venovaný Bidenovej inaugurácii. V ňom vystúpia ďalšie hudobné hviezdy ako Justin Timberlake, Jon Bon Jovi, Demi Lovato a Ant Clemons.
Program majú vysielať televízne kanály CBS, ABC, CNN, NBC, MSNBC a bude ho možné sledovať naživo aj na YouTube, Facebooku, Twitteri a ďalších on-line platformách. Televízia Fox News blízka republikánom podľa spravodajského webu Politico reláciu naživo vysielať nebude.
Agentúra AFP pripomína, že končiaci americký prezident Donald Trump sa na svojej inaugurácii v januári 2017 musel uspokojiť s menej známymi umelcami (hlavnou hviezdou bol country spevák Toby Keith), keďže vo svete šoubiznisu bol neobľúbený.
Na prvej inaugurácii Trumpovho predchodcu, demokrata Baracka Obamu, v roku 2009 vystúpila Aretha Franklinová, na druhej o štyri roky neskôr spievala americkú hymnu Beyoncé.
Trump, ktorý tvrdí, že vlaňajšie prezidentské voľby boli zmanipulované, sa na Bidenovej inaugurácii nezúčastní.

                                

Zablokovanie účtov dosluhujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa na sociálnych sieťach bolo tvrdou ranou pre demokratické hodnoty deklarované Západom. Uvádza sa to vo vyhlásení hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej, ktoré zverejnila vo štvrtok na sociálnej sieti Facebook.
Rozhodnutie amerických internetových platforiem zablokovať hlavu štátu sa podľa Zacharovovej dá porovnať "s jadrovým výbuchom v kybernetickom prostredí", pričom samotná deštrukcia "nie je taká hrozná ako následky".
Trumpov účet na sociálnych sieťach Facebook a Instagram bol minulý týždeň pozastavený po násilnom vpáde rozvášneného davu jeho priaznivcov do komplexu vládnych budov na Kapitole vo Washingtone, čím prerušili práve prebiehajúcu procedúru potvrdenia víťazstva Trumpovho rivala Joea Bidena v prezidentských voľbách.
Sociálna sieť Twitter zašla ešte ďalej, keď Trumpov účet vymazala a pripravila ho tak o jeho obľúbený komunikačný nástroj.
Zacharovová vo svojom vyhlásení poukázala aj na rad politikov zo Západu, ktorí kritizovali rozhodnutia manažmentu sociálnych sietí, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej - tá označila krok Twitteru za "problematický".
Podľa Zacharovovej sú tieto zákazy týkajúce sa sociálnych sietí ďalším dôvodom, prečo by sa americké úrady "mali starať" o svoju vlastnú krajinu namiesto kritizovania Moskvy.
Hovorkyňa rezortu ruskej diplomacie zverejnila toto svoje vyhlásenie po tom, ako Washington vyjadril znepokojenie zo zásahu proti nezávislým médiám v Rusku v podobe noviel zákona o tzv. zahraničných agentoch.
Zacharovová v tejto súvislosti poukázala na to, že kým v Rusku je informačná a komunikačná sféra regulovaná zákonmi, v USA sú to "nikdy sa nekončiace chaotické rozhodnutia, ktoré sú divokou syntézou populizmu, hrozieb, lobizmu, prekrúcania zákonov a verejnej mienky".


                                    

Prístup k účtu ruskej vakcíny Sputnik V na sociálnej sieti Twitter bol vo štvrtok na istý čas zablokovaný. Agentúra Interfax vo štvrtok večer uviedla, že dané konto je opäť funkčné.
O obmedzení prístupu na konto @sputnikvaccine informoval vo štvrtok Ruský fond priamych investícií (RDIF). "Prostredníctvom Twitteru sme zdieľali všetky informácie a boli sme otvorení a transparentní vo veci fungovania vakcíny," uviedol RDIF.
K tejto situácii sa podľa Interfaxu na sociálnej sieti Facebook vyjadrila aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorá vyjadrila nádej v skoré odblokovanie konta ruskej vakcíny. V opačnom prípade "sa toto obdobie zapíše do dejín USA pod názvom Propaganda v službách diktatúry liberalizmu".
Rusko zaregistrovalo svoju vakcínu Sputnik V - pomenovanú po družici zo sovietskej éry - v auguste roku 2020. O niekoľko mesiacov tak predbehlo západných konkurentov. Vakcínu však zaregistrovalo bez toho, aby prešla náročnými klinickými testami, čo vyvoláva obavy niektorých odborníkov.
Prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že ruská vakcína je najlepšia na svete, a poveril úradníkov príslušných rezortov, aby od budúceho týždňa v Rusku spustili hromadné očkovanie proti koronavírusu SARS-CoV-2.
Interfax dodal, že podobné problémy ako @sputnikvaccine postihli predtým aj kontá ruského Výskumného ústavu chrípky a tiež portál Mediazona.Belarus.
Šéfredaktor Mediazony Sergej Smirnov podľa Interfaxu vysvetlil, že po oznámení o obmedzení prístupu na Twitter sa táto spoločnosť na redakciu obrátila s požiadavkou využívať test CAPTCHA. "Twitter to vysvetlil ďalšími obavami o bezpečnosť. To je všetko," napísal Smirnov na svojom kanáli v sieti Telegram.




Copyright © TASR 2021