11. 5. 2021

Disinformation in Memory Politics: Practices and Ways of Prevention

Disinformation in Memory Politics:

 Practices and Ways of Prevention

Dezinformáciám v pamäťovej politike, ich cieľom a možnostiam, ako predchádzať manipulácii historických skutočností, sa bude venovať online konferencia Disinformation in Memory Politics: Practices and Ways of Prevention. Podujatie sa bude konať od 11. do 13. mája. Informovala o tom Andrea Púčiková z Kancelárie Ústavu pamäti národa. Konferencia má poukázať na zintenzívnenie spolupráce medzi odborníkmi pri obrane historických aj súčasných faktov proti výzvam zo strany politickej propagandy. Súčasťou podujatia podľa Púčikovej bude aj šesť panelových diskusií na konkrétne témy, ako sú napríklad kontroverzie v oblasti spomínania na režimy Adolfa Hitlera a Josifa Stalina, úlohy konšpiračných teórií v populistickej politike či manipulácie dejín ako nástroj zahraničnej politiky súčasného Ruska. "Záverečné diskusie sa zamerajú na hodnotenie stratégií boja proti dezinformáciám a všeobecné odporúčania, ako im predchádzať v oblasti pamäťovej politiky," podotkla Púčiková.
O dezinformáciách budú diskutovať historici, odborníci na komunikáciu a politické vedy z Česka, Estónska, Nemecka, Maďarska, Poľska, Rumunska, Ruska, Slovenska či Spojených štátov amerických. "Za Ústav pamäti národa sa zúčastní člen správnej rady a riaditeľ Ústavu sociálnej antropológie na Univerzite Komenského Juraj Buzalka," povedala Púčiková.
Priblížila, že konferenciu organizuje Európska sieť Pamäť a solidarita spolu s Fakultou komunikácie a verejných vzťahov Národnej univerzity politických štúdií a verejnej správy a Národným inštitútom pre štúdium totalitarizmu, ktoré sídlia v rumunskej Bukurešti. Európska sieť tiež pripravila vzdelávací materiál No to Disinformation!, ktorý je dostupný na webovej stránke projektu Hi-Story Lesson.


Copyright © TASR 2021