9. 6. 2021

Európsku filmovú cenu publika LUX za rok 2021 získal rumunský film Kolektív


Európsku filmovú cenu publika LUX za rok 2021
Začínajú sa LUX Film Days: Najlepšie európske filmy online
 získal rumunský film Kolektív


Brusel 9. júna (TASR) - Európsku filmovú cenu publika LUX za rok 2021 získal film Kolektív od rumunského režiséra Alexandera Nanaua. Uviedol to v stredu Európsky parlament (EP) v správe pre médiá.
Cenu režisérovi víťazného filmu osobne odovzdal predseda EP David Sassoli v stredu napoludnie počas slávnostného plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.
"Kultúra a kiná nie sú len vyjadrením našej kreativity a hospodárskej vitality, ale zdôrazňujú aj pluralizmus a životaschopnosť našej demokracie," povedal šéf EP pri tejto príležitosti.
Film Kolektív (pôvodný názov Colectiv) je strhujúci dokument pomenovaný po nočnom klube v Bukurešti, kde tragický požiar v roku 2015 pripravil o život 64 ľudí a 180 ľudí sa pri tom zranilo. Film sleduje tím novinárov, ktorí vyšetrujú, prečo 37 obetí popálenín zomrelo v nemocniciach, hoci ich zranenia neboli život ohrozujúce. Novinári odkrývajú desivé rodinkárstvo a korupciu, ktoré stoja za úmrtiami, ale zároveň ukazujú, že odvážni a odhodlaní ľudia môžu skorumpované systémy zvrátiť.
Film bol tento rok nominovaný aj na Oscara v kategóriách najlepší zahraničný film a najlepší dokumentárny film.
Režisér a producent filmu Alexander Nanau počas preberania ceny vzdal poctu obetiam tragédie a ich rodinám, ktoré sa stále nedovolali spravodlivosti, ako aj nezávislým novinárom, ktorí pomohli odhaliť korupciu na najvyšších miestach. "Chceme bojovať proti korupcii v Európe a chceme slobodnú tlač. Spoločnosť sa neposúva dopredu, pokiaľ nemáme kultúru, vzdelávanie a slobodnú tlač. Je vašou povinnosťou podporovať našich občanov a regulovať výdavky na kultúru a vzdelávanie a chrániť žurnalistiku," odkázal režisér europoslancom.
Na cenu LUX boli nominované aj ďalšie dva filmy – Chľast od dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga a Corpus Christi od poľského režiséra Jana Komasu.
Parlament sa pri Európskej filmovej cena publika LUX spojil s Európskou filmovou akadémiou v snahe osloviť čo najširšie publikum. Parlament podporuje európsku kinematografiu už od roku 2007 – filmom, ktoré sa dostanú do finále súťaže, zabezpečuje otitulkovanie v 24 jazykoch EÚ. Cena LUX si získala povesť výberom európskych koprodukcií, ktoré sa zaoberajú aktuálnymi politickými a sociálnymi otázkami a podnecujú diskusiu o európskych hodnotách.



Zdroj: TASR