6. 6. 2021

MEDIA NEWS

  MEDIA NEWS

 

TikTok ostáva v Amerike! Oracle a Walmart v ňom získajú 20 % | TECHBOX.sk


Holandskí rodičia žalujú TikTok. Tvrdia, že čínska aplikácia porušuje legislatívu Európskej únie (EÚ), keďže jej obsah vystavuje ich deti riziku a zbiera neprimerane veľa údajov.
Tisíce holandských rodičov požadujú od prevádzkovateľov populárnej video platformy TikTok odškodné. Rodičia si celkovo nárokujú viac než 1,4 miliardy eur, uviedla v stredu (2. 6.) holandská nadácia pre prieskum trhových informácií SOMI.
SOMI je neziskovou organizáciou, ktorá sa venuje ochrane základných práv používateľov online služieb. Podľa vlastných slov reprezentuje viac ako 64.000 rodičov.
Dôvodom žaloby je, že TikTok bez toho, aby vyžadoval povolenie, zbiera údaje od neplnoletých detí, aby im mohol zobrazovať cielenú reklamu. Navyše deti sú vystavené nebezpečenstvám v rámci takzvaných výziev, keď používatelia platformy vzájomne od seba požadujú riskantné činy.
TikTok vlastní čínska skupina ByteDance. Prevádzkovateľ platformy už v minulosti uviedol, že prijíma kroky, aby zaistil bezpečnosť mladých používateľov. Podľa pravidiel používania TikToku maloletí potrebujú súhlas svojich rodičov alebo zákonných opatrovníkov. Deti mladšie ako 13 rokov vo všeobecnosti nesmú službu používať. Firma tiež na svojej internetovej stránke upozorňuje, že používatelia si môžu podľa vlastných preferencií nastaviť ochranu súkromia.
Britskí aktivisti na ochranu práv detí v apríli iniciovali podobnú žalobu, akú teraz podávajú holandskí rodičia.
Európska komisia (EK) na konci mája uviedla, že preskúma obchodné praktiky TikToku. EK 28. mája oznámila, že začala formálny dialóg s TikTokom. Jedným z dôvodov, ktoré sa spomínajú, sú "agresívne reklamné metódy cielené na deti".


Tiananmen's tank man: The image that China forgot - BBC News


Americká spoločnosť Microsoft označila za "náhodnú ľudskú chybu", že jej internetový vyhľadávač Bing nezobrazoval výsledky pre slávnu historickú fotografiu známu ako Tank Man (Muž pred tankom).
Snímka zachytáva osamelého demonštranta stojaceho pred kolónou tankov neďaleko pekinského Námestia nebeského pokoja počas protivládnych protestov v Číne v roku 1989.
V piatok, na 32. výročie krvavého potlačenia týchto protestov, používatelia zmieneného vyhľadávača hlásili, že pri pokuse nájsť predmetnú fotografiu dostali odkaz "Žiadne výsledky pre výraz Tank Man", informuje stanica BBC.
Zlyhanie vyvolalo obvinenia z možnej cenzúry. Neúspešné pokusy nájsť túto fotografiu hlásili používatelia z viacerých krajín vrátane Británie, Spojených štátov či Singapuru.
Čína intenzívne cenzoruje každú internetovú diskusiu o zákroku na Námestí nebeského pokoja. Je tiež známe, že Peking vyžaduje, aby internetové vyhľadávače operujúce v jeho jurisdikcii cenzorovali výsledky, ale tieto obmedzenia sa inde uplatňujú iba zriedka, píše BBC.
Microsoft uviedol, že problém bol "spôsobený náhodnou ľudskou chybou a aktívne pracujeme na jeho vyriešení". Podľa riaditeľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) Kennetha Rotha však tvrdeniu, že išlo o neúmyselnú chybu, "možno iba ťažko uveriť".
Niekoľko hodín po nahlásení týchto ťažkostí sa fotografie Tank Mana začali na Bingu opäť zobrazovať. Bing je jedným z mála zahraničných internetových vyhľadávačov dostupných v Číne.

Copyright © TASR 2021

 Berlínska polícia riešila problém s protestujúcimi proti výstavbe diaľnice,  zadržala aj 13 žurnalistov - Webnoviny.sk

Polícia v Berlíne v sobotu zadržala 13 žurnalistov, ktorí informovali o proteste environmentalistov proti výstavbe diaľnice v nemeckom hlavom meste. Žurnalisti pokrývali blokádu staveniska diaľnice A100 aktivistami z organizácie Sand im Getriebe. „Na stavenisko vstúpili spolu s aktivistami, takže sme ich považovali za účastníkov protestu," povedal hovorca polície Martin Halweg. Teraz sú vyšetrovaní pre podozrenie z nedovoleného vstupu na stavenisko, ktoré prevádzkuje spoločnosť Autobahn GmbH, uviedol hovorca.
Jörg Reichelt, generálny riaditeľ novinárskeho odborového zväzu DJU v Berlíne a spolkovej krajine Brandenbursko, obvinil políciu z bránenia reportérom vykonávať ich prácu. Reichelt je jedným zo zadržaných novinárov a hrozí mu obvinenie z nedovoleného vstupu na stavenisko.
Na demonštrácii sa zúčastnilo približne 300 ľudí. Polícia z miesta fyzicky odviedla niekoľkých protestujúcich predtým, ako zvyšní súhlasil s tým, že im dovolia odísť, ak sa nechajú sfotografovať pre identifikáciu, povedal hovorca polície.
Ochranárske organizácie tvrdia, že budovanie nových diaľnic v Berlíne a v iných častiach krajiny podkopáva snahu Nemecka o redukciu skleníkových plynov. Argumentujú, že miliardy eur vynaložené na cesty by sa mohli radšej použiť na dopravnú infraštruktúru, ktorá je priateľská voči klíme, napríklad na železnice.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.