14. 8. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


China bans BBC World News from broadcasting - BBC News 

Britská televízna a rozhlasová stanica BBC v piatok kritizovala Rusko za to, že nepredĺžením víz de facto vyhostilo jej dlhoročnú spravodajkyňu z krajiny, informovala agentúra AFP.
"Vyhostenie Sarah Rainsfordovej je priamym útokom na slobodu médií, ktorý bezvýhradne odsudzujeme," uviedla BBC po tom, čo aj ruská štátna televízia informovala, že britská novinárka bude musieť z Ruska odísť do konca augusta. Platnosť jej víza sa totiž končí k 31. augustu.
Takto vynútený odchod britskej novinárky je reakciou na to, čo Moskva označila za odvetu za krok Londýna, ktorý odmietol vydať víza ruským reportérom, uviedla v piatok agentúra Bloomberg.
Napriek tomu, že Moskva často kritizuje západné médiá za ich správy o Rusku, západných novinárov vyhosťuje len málokedy.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí na žiadosť AFP o vyjadrenie ku kauze Rainsfordovej bezprostredne neodpovedalo.
Jeho hovorkyňa Marija Zacharovová však v piatok na sociálnych sieťach Telegram a Facebook napísala, že ako prvá by sa mala vyjadriť BBC. Dodala, že "všetko bolo podrobne vysvetlené zástupcom BBC, ktorí nedávno navštívili ministerstvo zahraničných vecí. Mali by mať čo povedať".
Priznala, že kroky Moskvy sú reakciou na šikanovanie spravodajcu nemenovaného ruského média v Británii, na ktoré Rusko opakovane upozorňovalo a žiadalo nápravu.
Zacharovová vo svojom statuse kritizovala aj západné médiá, ktoré "tradične nepreukázali záujem o osud ruských novinárov, ktorým nepredlžujú britské (alebo napríklad americké) víza".
Minulý týždeň ruské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že vstup do Ruska zakázalo viacerým nemenovaným britským štátnym príslušníkom, a to za ich "účasť na protiruských aktivitách".
Podľa AFP nie je jasné, či je na tomto zozname aj Rainsfordovej meno.
Sarah Rainsfordová pôsobí v Rusku od začiatku roku 2000. Predtým bola spravodajkyňou v Turecku, Španielsku a na Kube. Ako poznamenala ruská televízna stanica Dožď, bola medzi prvými zahraničnými novinármi, ktorí v roku 2004 prišli spravodajsky pokrývať rukojemnícku drámu v juhoruskom Beslane.
Generálny riaditeľ BBC Tim Davie označil Sarah Rainsfordovú za "výnimočnú a nebojácnu novinárku", ktorá prinášala "nezávislé a do hĺbky idúce správy o Rusku a bývalom Sovietskom zväze".
Jej kauza prichádza v období napätia medzi Moskvou a Západom a v situácii, keď sú opozičné skupiny a nezávislé médiá v Rusku vystavené stupňujúcemu sa tlaku.



Бывшая команда TUT.BY запускает новое медиа — Zerkalo.ioБывшая команда TUT.BY запустила новое медиа Zerkalo.io. Сайт уже  заблокировали | dev.by 

Obsah bieloruských spravodajských webov TUT.by a Zerkalo.io bol v piatok súdom v Minsku vyhlásený za extrémistický. Toto označenie sa týka aj loga a ich účtov na sociálnych sieťach Telegram, Viber, Twitter, VKontakte, Odnoklassniki a TikTok. Informoval o tom portál Zerkalo.io.
Rozhodnutie súdu, ktorý konal na základe žiadosti bieloruského ministerstva vnútra, bude v praxi znamenať, že šírenie akýchkoľvek "produktov" oboch portálov bude považované za správny delikt.
Predstavitelia webov avizovali, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolajú, a deklarovali, že budú pokračovať vo svojej práci. Svojich čitateľov ubezpečili, že čítanie alebo prezeranie si materiálov zverejnených na oboch weboch bieloruské úrady nemajú ako trestať. Novinári dodali, že hľadajú spôsob, aby čitatelia mohli bez obáv zdieľať aj obsah ich webov.
Zerkalo.io je novým projektom, s ktorým prišla časť tímu TUT.by po tom, ako bol prístup na túto webovú stránku oficiálne zablokovaný. Redakcia webu Zerkalo.io, ktorý funguje od 8. júla, je mimo územia Bieloruska. Hodinu po spustení stránky Zerkalo.io bol prístup k serveru v Bielorusku zablokovaný.
Tut.by je najväčší spravodajský portál, ktorý funguje od roku 2000. V máji bola jeho webová stránka zablokovaná a 15 ľudí s ňou spojených bolo zadržaných pre údajné daňové úniky.
Ruský spravodajský portál Meduza.io pripomenul, že za extrémistické sú v Bielorusku vyhlásené aj televízny kanál Belsat a športový web Tribuna.com. Weby desiatok ďalších nezávislých médií sú z rozhodnutia úradov zablokované. V mnohých ich redakciách sa pred tým konali policajné prehliadky. Zadržaní a vypočúvaní boli viacerí novinári, napríklad aj šéfredaktor a niektorí zamestnanci spravodajského webu Naša Niva.
Tlak na nezávislé médiá v Bielorusku sa zintenzívnil vlani v lete a na jeseň počas protestov proti Alexandrovi Lukašenkovi a proti jeho vyhláseniu za víťaza prezidentských volieb z 9. augusta 2020.
Po potlačení týchto protestov sa v Bielorusku začali represie proti nezávislým novinárom, aktivistom opozície a ich sympatizantom.

Copyright © TASR 2021