11. 8. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Súbor:Reporters Without Borders.svg – Wikipédia 
Novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyzvala v utorok poslancov poľského parlamentu, aby odmietli kontroverzné zmeny a doplnky mediálneho zákona, ktoré sa týkajú podielu zahraničného kapitálu v poľských médiách.
RSF v správe pre médiá napísala, že novelizácia zákona by ohrozila televízny kanál TVN, ktorý je nepriamo vo vlastníctve americkej spoločnosti, a bola by hrozbou aj pre pluralitu médií v Poľsku.
Okrem toho RSF vyzvala zodpovedné poľské úrady, aby prestali odkladať obnovenie licencie pre spravodajský kanál TVN24, a nečakali do doby, až bude známy výsledok novelizácie mediálneho zákona.
Vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) sa v pozmeňujúcom a doplňujúcom návrhu mediálneho zákona predloženom parlamentu 7. júla zameriava na poprednú nezávislú poľskú televíznu stanicu pod zámienkou boja proti dezinformáciám a obrany národnej bezpečnosti. Podľa predloženej novely by zahraniční investori mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) nemohli vlastniť viac ako 49 percent akcií poľských médií. Mediálnym spoločnostiam porušujúcim túto požiadavku bude zamietnutá licencia na vysielanie v Poľsku.
Oficiálnym dôvodom novely zákona je podľa PiS snaha zabrániť zahraničným mocnostiam "nepriateľským" voči Poľsku, ako sú Rusko a Čína, aby prevzali kontrolu nad poľskými médiami. Avšak RSF upozornila, že hoci ide o legitímny zámer bojovať proti propagande zo strany médií pochádzajúcich z autoritatívnych krajín, pozmeňovací návrh zákona sleduje iný cieľ. A tým je podľa RSF umožniť spojencom vlády získať kontrolu nad nezávislou stanicou TVN tak, ako to už predtým urobili s mediálnou skupinou Polska Press v rámci stratégie známej ako "repolonizácia médií".
Stanica TVN, ktorá je voči poľskej konzervatívnej vláde dlhodobo kritická, je vo vlastníctve spoločnosti registrovanej v Holandsku, členskom štáte EHP, túto spoločnosť však stopercentne vlastní americká mediálna spoločnosť Discovery. Ak poľskí poslanci v stredu odhlasujú zmeny a doplnky mediálneho zákona, spoločnosť Discovery bude mať šesť mesiacov na to, aby predala väčšinu svojich akcií v TVN.
Táto záležitosť môže mať dohru aj na Súdnom dvore EÚ, upozornila RSF, lebo nie je jasné, či je novela zákona v súlade s európskym právom. Legislatíva EÚ zakazuje členským štátom obmedziť akcie, ktorými môže európska spoločnosť so sídlom v inom členskom štáte disponovať na mediálnom trhu na jej vlastnom území. To je prípad vlastníka stanice TVN so sídlom v Holandsku.


Austria Protests Detention Of Two Journalists In Belarus
V bieloruskom hlavnom meste Minsk v pondelok dočasne zadržali a vzali na policajnú stanicu spravodajkyňu rakúskej verejnoprávnej stanice ORF a jej kameramana. Informovala o tom v utorok agentúra APA a potvrdilo to i tlačové oddelenie samotnej ORF.
"Policajti v civile zadržali včera na Námestí nezávislosti kameramana a novinárku rakúskej televízie, ktorá robila rozhovor s miestnou obyvateľkou," napísala v utorok popoludní na Twitteri bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna.
Rakúsku korešpondentku Carolu Schneiderovú spolu s jej kameramanom podľa ORF priviezli na policajnú stanicu, odkiaľ ich krátko po potvrdení ich akreditácie opäť prepustili.
O incidente bolo upovedomené rakúske veľvyslanectvo v Minsku i ministerstvo zahraničných vecí. "Rakúsko bieloruským úradom voči tomuto postupu okamžite tlmočilo protest," uviedol pre APA hovorca rezortu diplomacie. Krátkodobé zadržanie dvojice novinárov nazval "absolútne neprijateľným". Dodal, že novinárom by malo byť umožnené, aby mohli svoju prácu vykonávať bez obmedzení a takisto by mala byť zaistená sloboda médií v plnom rozsahu.
V Bielorusku sa nezávislé médiá dostali pod veľký tlak po tom, ako si svoju pozíciu - po spornom znovuzvolení vlani v auguste - upevnil autoritársky prezident Alexandr Lukašenko. Len počas júla vykonali bieloruské orgány vyše 200 razií v kanceláriách a bytoch novinárov a aktivistov.

 

Copyright © TASR 2021