13. 8. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Le journaliste algérien Raba Karache a été condamné à 1 an de prison pour  fausses nouvelles et charges contre le gouvernement

Alžírsky novinár Raba Kareš bol odsúdený na 12 mesiacov odňatia slobody, z toho štyri podmienečne, za článok o protestnom hnutí berberskej menšiny Tuarégov, ktorý súd vyhodnotil ako "zámerné šírenie falošných informácií" a hrozbu pre verejný poriadok. Informovala o tom vo štvrtok redakcia denníka Liberté, kde novinár pracuje.
Polovicu z ôsmich mesiacov nepodmienečného trestu si novinár odpykal pobytom vo vyšetrovacej väzbe, v ktorej bol od apríla. Okrem toho bol odsúdený i na zaplatenie pokuty 20.000 dinárov (126 eur).
Ľudskoprávna organizácia Amnesty International odsúdila vynesený súdny verdikt ako ďalší zásah do slobody tlače v Alžírsku a vyzvala na novinárovo prepustenie.
Kareša zatkli v apríli po zverejnení správy, že berberská menšina Tuarégov, ktorí dlhodobo poukazujú na svoju ekonomickú a sociálnu marginalizáciu, protestovala proti "vyvlastneniu" svojich historických území.
Jeho zadržanie vyvolalo protesty ďalších novinárov, najmä po tom, čo prezident Abdalmadžíd Tabbún v novinovom rozhovore pred vynesením rozsudku obvinil Kareša z rozdúchavania vášní.
Organizácie a združenia zasadzujúce sa za slobodu médií vlani so znepokojením prijali správu, že alžírska vláda začala stíhať šírenie "falošných správ", ktoré "ohrozujú národnú jednotu".
Organizácia Human Rights Watch opakovane obvinila alžírske úrady, že sa uchyľujú k trestnému stíhaniu novinárov a ďalších osôb na základe nejasne formulovaných priestupkov v trestnom zákonníku.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vo svojom rebríčku slobody tlače pre rok 2021 zaradila Alžírsko na 146. miesto medzi 180 krajinami a územnými celkami.​

 

Copyright © TASR 2021



Discovery Channel Hires Ex-ITV Exec Andrew O'Connell - Variety

Americká spoločnosť Discovery, ktorá vlastní poľskú súkromnú televíziu TVN24, pohrozila Varšave právnymi krokmi v súvislosti s kontroverzným mediálnym zákonom, podľa ktorého môžu vysielaciu licenciu získať iba subjekty so sídlom v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Informovala o tom v piatok agentúra AFP.
Discovery "oficiálne upovedomila poľskú vládu o tom, že podnikne právne kroky na základe bilaterálnej investičnej dohody medzi Spojenými štátmi americkými a Poľskou republikou", uviedla firma vo štvrtkovom vyhlásení.
Počiatočné schválenie novely zákona o médiách udelil poľský parlament v stredu. Ak sporný zákon podpíše prezident Andrzej Duda po tom, čo ho v nasledujúcich týždňoch definitívne schváli parlament, bude musieť Discovery predať svoj rozhodujúci podiel v televízii TVN24, ktorá sa dlhodobo stavia kriticky voči vláde. Kritici vlády sa obávajú, že stanicu by následne odkúpila štátna firma, čo by malo za následok koniec nezávislého spravodajstva.
"Táto legislatíva je najnovším útokom na nezávislé médiá a slobodu tlače a cieli priamo na TVN, ktorú Discovery vlastní," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Dodala, že Varšava porušila viacero záväzkov vyplývajúcich zo zmluvy z roku 1990 vrátane "spravodlivého a nestranného zaobchádzania" a "nespôsobovania škôd svojvoľnými a diskriminačnými opatreniami".
Plány Poľska ostro kritizovali Brusel i Washington. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril "hlboké znepokojenie" a upozornil, že tento zákon "ohrozuje slobodu tlače a mohol by podkopať silné investičné prostredie v Poľsku". Mnoho ľudí vyšlo na protest i do ulíc poľských miest.
Nacionalisticko-konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdí, že zmenami chce zabrániť tomu, aby mali zahraničné mocnosti neprimeraný vplyv v Poľsku. Opozícia však tvrdí, že ide o útok na TVN24.


Walt Disney logo vector free download - Brandslogo.net
Americký zábavný a mediálny koncern Walt Disney sa v 3. kvartáli obchodného roka 2020/2021 vrátil k zisku, pričom výsledky boli lepšie, než sa očakávalo. Prispela k tomu ako hlavná mediálna divízia, tak aj divízia zábavných parkov.
Firma Walt Disney informovala, že za 3. kvartál obchodného roka 2020/2021, čo znamená obdobie od apríla do konca júna, dosiahla čistý zisk 918 miliónov USD (782 miliónov eur). V rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka vykázala spoločnosť stratu 4,72 miliardy USD.
Zisk po úprave o mimoriadne položky dosiahol na akciu 80 centov, zatiaľ čo pred rokom predstavoval 8 centov. Walt Disney tak v tomto ukazovateli prekonal očakávania, keď analytici počítali s rastom upraveného zisku na 56 centov/akcia.
Tržby za 3. kvartál predstavovali 17,02 miliardy USD. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená rast o 45 %. Aj v tomto prípade spoločnosť prekonala očakávania, keďže analytici počítali s rastom tržieb na 16,8 miliardy USD.
Výrazne sa zvýšili tržby divízie zábavných parkov Disney Parks, Experiences and Products. Tržby v tejto divízii vzrástli prvýkrát za päť kvartálov, pritom z 1,07 miliardy USD pred rokom sa zvýšili na 4,34 miliardy USD. Rast tržieb zaznamenala aj kľúčová divízia Disney Media and Entertainment Distribution. Jej tržby vzrástli o 18 % na 12,68 miliardy USD.


Russia to Expel BBC Journalist Sarah Rainsford – Bloomberg - The Moscow  Times
Rusko odmietlo obnoviť vízum novinárke britského vysielateľa BBC v Moskve. Štátna televízia Rossija 24 vo štvrtok v noci informovala, že Sarah Rainsford bude musieť opustiť krajinu do konca mesiaca, keď jej vyprší vízum. Podľa televízie je to odvetný krok ministerstva zahraničia za to, že Británia odmietla udeliť alebo predĺžiť víza ruským novinárom. Rainsford ani BBC situáciu nekomentovali.
Novinárke nepredĺžili vízum v čase napätých vzťahov Ruska so Spojeným kráľovstvom i Západom. Vzťahy Ruska a Západu sa dostali na najhoršiu úroveň od skončenia studenej vojny po tom, čo Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, ale aj pre obvinenia z ruského zasahovania do volieb či hackerských útokov. Vzťahy s Britániou sa obzvlášť zhoršili po otrave bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou v roku 2018. Ďalšie napätie vzťahom Londýna a Moskvy pridalo júnový incident v Čiernom mori, počas ktorého podľa Ruska jeho lode vystrelili varovné výstrely a lietadlo zhodilo bomby do cesty britského torpédoborca HMS Defender, aby ho odradilo od oblasti blízko Krymu.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.