2. 9. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


EANA - The European Alliance of News Agencies (@EANANews) | Twitter 

Rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) vyzvala v stredu slovinskú vládu, aby obnovila financovanie Slovinskej tlačovej agentúry (STA).
"Počas posledného roka sme boli svedkami ponižujúcej situácie STA, ktorá je už mnoho rokov váženým členom EANA. Uznávame a zastávame právo STA fungovať podľa slovinského práva a dôrazne podporujeme novinárske zásady, ktoré sú základom činnosti STA ako tlačovej agentúry," uvádza sa v tlačovom vyhlásení Rady EANA.
Rada ďalej uvádza, že STA, ako každá iná štátna tlačová agentúra, je jedným z hlavných pilierov demokracie v Slovinsku a nezaslúži si, aby ju zlomila nepriaznivá politika, "naopak, kvalitnú žurnalistiku a nezaujaté správy treba podporovať, nie im prekážať".
"Majúc na pamäti všetky uvedené skutočnosti Rada EANA vyzýva slovinskú vládu, aby obnovila legálne financovanie STA zákonným dodržiavaním postupov, ktorých cieľom je zaistiť stabilitu Slovinskej tlačovej agentúry. Politický tlak na STA by sa mal skončiť," dodala Rada EANA.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Maltská polícia zadržala desať podozrivých z vraždy novinárky - Svet -  Správy - Pravda.sk

Proti novinárom a spravodajským portálom na Malte sa spustila dezinformačná kampaň aj v podobe nepravdivých a zosmiešňujúcich webových stránok či falošných článkov a e-mailov, ktoré sa snažia vyvolať medzi čitateľmi zmätok v prípade vraždy maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. V utorok to napísala tlačová agentúra DPA.
Maltská polícia túto kampaň vyšetruje a premiér Robert Abela zveril prípad útvaru štátnej polície pre kyberzločiny.
Na internete sa za posledný týždeň objavili rôzne webové stránky, ktoré v rámci dezinformačnej kampane napodobňujú maltské spravodajské portály a blogy.
Falošné webové stránky používajú adresy, ktoré sa veľmi podobajú na adresy originálnych webov a obsahujú články prinášajúce čudné až bizarné tvrdenia o prípade vraždy novinárky Caruanovej Galiziovej alebo o jednotlivcoch súvisiacich s týmto prípadom.
Mnohé z falošných webov boli zaregistrované s použitím rovnakej služby na registrovanie domén.
Šíria sa aj falošné e-maily, ktoré vyvolávajú zdanie, že boli zaslané všeobecne alebo mediálne známymi osobami, napríklad maltským premiérom.
Caruanovú Galiziovú zabila v roku 2017 bomba nastražená v jej aute. K vražde sa priznal jeden muž, ďalší dvaja obvinenie z vraždy odmietajú. Ďalší muž, milionár a magnát Yorgen Fenech, bol obvinený z financovania vraždy.
Rodina Caruanovej Galiziovej dáva dezinformačnú kampaň do súvislosti s pokusom zdiskreditovať ľudí, ktorí bojujú za spravodlivosť v tomto prípade.
"Kampaň je taká mohutná, že každý vie, kto za ňou stojí, a preto sa jej darí šíriť strach," napísal na Twitteri syn novinárky Andrew Caruana Galizia.
Fenech prostredníctvom svojich právnikov rázne odmietol, že by mal niečo spoločné s týmito falošnými webovými stránkami alebo e-mailami.


Detaily pobytu Svätého Otca Františka na Slovensku: Kde všade ho budete  môcť vidieť? | Nový Čas

Septembrovú návštevu Svätého Otca Františka na Slovensku (12. - 15. 9.) chce mapovať 580 novinárov z celého sveta. Vyplýva to z registrovaných prihlášok. Registrácia žurnalistov sa ukončila k 31. augustu. So samotným pápežom príde na Slovensko priamo v lietadle 80 novinárov a pracovníkov médií. Budú medzi nimi aj traja Slováci, ktorí zastupujú dve redakcie. TASR o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.
"Sme radi, že o návštevu Svätého Otca je taký záujem novinárov. My im chceme byť nápomocní. Tešíme sa na nich a zároveň prosíme o vzájomné pochopenie a spoluprácu. Veríme, že aj cez prácu médií sa Boh dotkne mnohých ľudí, čitateľov, poslucháčov, divákov," reagoval Martin Kramara, ktorý je počas návštevy pápeža na Slovensku zodpovedný za médiá. Zároveň dodal, že po uzavretí registrácií prípravný tím návštevy odošle novinárom prvé informácie.
O tom, akým spôsobom im budú odovzdané akreditácie a vstupenky na jednotlivé podujatia, ich budeme informovať cez e-mailové adresy, ktoré zadali pri registrácii. V tejto chvíli ešte prebieha overovanie ich plného zaočkovania cez Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). "V najbližších dňoch novinárom tiež poskytneme informácie týkajúce sa tlačového strediska," uviedol Kramara.
Novinári, ktorí priletia so Svätým Otcom, absolvujú pred návštevou Slovenska aj záverečnú svätú omšu na Eucharistickom kongrese v Budapešti. S pápežom Františkom pocestujú priamo z Ríma, pôjdu cez Budapešť na Slovensko, do Bratislavy, Košíc, Prešova i Šaštína a potom spolu so Svätým Otcom aj naspäť do Ríma.
Druhá skupina novinárov bude návštevu sledovať po registrácii prostredníctvom oficiálnej stránky navstevapapeza.sk. Z prihlášok vyplýva, že na Slovensko sa chystajú médiá z viacerých krajín (Albánsko, Argentína, Rakúsko, Belgicko, Kanada, Česká republika, Španielsko, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Poľsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Spojené štáty americké či Vatikán).
Najpočetnejšia skupina - takmer 400 novinárov - sú Slováci. Vyše 110 z nich je zaradených medzi fotografov. Približne rovnaký počet je registrovaných kameramanov. Zvyšok tvorí tlač, rozhlas a ďalšie typy médií.


Súbor:Reporters Without Borders.svg – Wikipédia

Počet novinárok pracujúcich v afganskej metropole Kábul klesol od nástupu hnutia Taliban k moci zo 700 na niekoľko desiatok, informovala v stredu organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF).
Podľa agentúry AFP organizácia uviedla, že keď sily Talibanu obsadili pred dvoma týždňami Kábul, novinárky stále častejšie nútili, aby zostali doma, obťažovali ich, bránili im v práci alebo ich dokonca bili.
Podľa RSF pôsobilo v minulom roku v afganskom hlavnom meste 108 médií, ktoré zamestnávali 4940 ľudí, z toho 1080 žien, z ktorých 700 bolo novinárok. Avšak z 510 žien, ktoré v roku 2020 zamestnávalo osem najväčších miestnych mediálnych skupín, pracuje iba 76 vrátane 39 novinárok. Čísla predstavujú "kvázi zmiznutie novinárok v hlavnom meste", tvrdí RSF.
Napriek uisteniam Talibanu, že bude rešpektovaná sloboda tlače a že novinárky budú môcť pracovať, organizácia RSF uviedla: "Nové mediálne prostredie vzniká bez nich."
Organizácia vyzvala nových vládcov Afganistanu, aby zaručili slobodu a bezpečnosť žien pracujúcich v oblasti žurnalistiky. "Je nevyhnutné, aby sa novinárky mohli vrátiť do práce bez obťažovania, čo je ich najzákladnejšie právo," uviedol vo vyhlásení generálny tajomník RSF Christophe Deloire.

 

Copyright © TASR 2021



Google 

Americká technologická spoločnosť Google investuje do roku 2030 miliardu eur na rozšírenie svojej cloud computingovej infraštruktúry v Nemecku a tiež na zvýšenie používania obnoviteľnej energie.
Internetový gigant o tom informoval v utorok s tým, že plánuje v blízkosti dátového výmenného centra DE-CIX vo Frankfurte pridať dve nové cloud computingové centrá v berlínskom regióne a v meste Hanau.
Na prevádzku dátových centier by mal Google v nadchádzajúcich rokoch kúpiť viac ako 140 megawattov elektriny od nemeckej pobočky francúzskej spoločnosti Engie. Podľa internetovej spoločnosti bude Engie garantovať, že 80 % tejto elektriny pochádza z bezuhlíkových zdrojov, vrátane nového solárneho parku a 22 existujúcich veterných parkov v Nemecku. Do roku 2030 chce Google využívať 100 % obnoviteľnej energie.
Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier označil oznámenie za „silný signál“ pre zelenú energiu a digitálnu infraštruktúru.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.