30. 8. 2021

Zomrel Lee 'Scratch' Perry

Zomrel Lee 'Scratch' Perry

 Lee 'Scratch' Perry obituary | Lee 'Scratch' Perry | The Guardian

Vo veku 85 rokov zomrel legendárny jamajský spevák a hudobný producent Lee „Scratch“ Perry. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na lokálne médiá, podľa ktorých hudobník skonal v nemocnici v meste Lucea na severozápade Jamajky.

Perry bol známy experimentami s dubom, ktorý priniesol revolúciu nielen do reggae, ale aj hip-hopu, tanečnej hudby a ďalších žánrov.

Narodil sa ako Rainford Hugh Perry v roku 1936 na jamajskom vidieku a začiatkom šesťdesiatych rokov minulého storočia sa presťahoval do hlavného mesta Kingston. Hudobnú kariéru odštartoval v päťdesiatych rokoch ako asistent v hudobnom vydavateľstve zameranom na reggae, kde neskôr začal aj sám nahrávať. Počas nasledujúcich siedmich desaťročí spolupracoval s najrôznejšími hudobníkmi, vrátane Boba Marleyho či Beastie Boys.

V roku 2002 získal hudobnú cenu Grammy a na konte mal aj ďalšie štyri nominácie na zlaté gramofóniky. Udelili mu aj jamajské vyznamenanie Order of Distinction.

Keith Richards z The Rolling Stones opísal Perryho v rozhovore z roku 2010 ako „Salvadora Dalího hudby“. „Je záhadou. Svet je jeho nástrojom. Musíte len počúvať,“ skonštatoval s tým, že Perry je viac ako producent a „vie ako inšpirovať dušu umelca“.

Zármutok nad jeho úmrtím medzičasom prostredníctvom sociálnych sietí vyjadrilo množstvo hudobníkov, vrátane spomenutých Beastie Boys, rappera Lupeho Fiasca, formácie The Prodigy, britského rappera Ghostpoeta či americkej indierockovej skupiny The Mountain Goats.

Jamajský premiér Andrew Holness označil Perryho za „nezabudnuteľného“ a vyzdvihol jeho výnimočný prínos hudbe.



Zdroj: SITA