2. 9. 2021

Zomrel Mikis Theodorakis

Zomrel Mikis Theodorakis



Vo veku 96 rokov zomrel vo štvrtok v Aténach svetoznámy grécky hudobný skladateľ Mikis Theodorakis, ktorý sa preslávil ako autor hudby k americkému filmu Grék Zorba (1964). Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z miestnej nemocnice.
Theodorakisova tvorba zahŕňala opery, chorálnu i populárnu hudbu. Po tom, čo spočiatku komponoval klasickú hudbu, našiel od 60. rokov inšpiráciu hlavne v tradičnej gréckej ľudovej hudbe.
Je autorom zrejme najznámejšej gréckej skladby "Zorbov tanec", inštrumentálnej kompozície, ktorá sa stále hrá po celom svete. Samotný film Grék Zorba s Anthonym Quinnom v hlavnej úlohe získal troch Oscarov. Takisto zložil hudbu k taliansko-americkému kriminálnemu filmu Serpico (1973) či francúzsko-alžírskej snímke Z (1969).
Hudobník, skladateľ a dirigent Mikis Theodorakis sa narodil 29. júla 1925 na gréckom ostrove Chios. Keď mal 17 rokov, pridal sa k hnutiu odporu voči nemeckej a talianskej okupácii Grécka počas druhej svetovej vojny.
Okrem iného bol i ikonou boja proti vojenskej diktatúre, ktorá bola pri moci v rokoch 1967 - 1974. Bol medzi prvými ľavicovými politikmi, ktorých režim zatkol a mučil. Po roku ho síce prepustili, neskôr sa však podieľal na vzniku Frontu národného oslobodenia (EAM), čo viedlo k jeho ďalšiemu zadržaniu a zákazu jeho tvorby. Na slobodu ho prepustili v dôsledku zahraničného tlaku v roku 1970 a následne žil v exile v Paríži. Po páde režimu o štyri roky neskôr sa vrátil do vlasti.
V rokoch 1990-1992 zastával Theodorakis post ministra kultúry vo vláde Konstantinosa Mitsotakisa. V roku 2012 sa zapojil do demonštrácií proti úsporným opatreniam prijatých gréckou vládou. Premiéra Alexisa Tsiprasa obvinil zo zrady svojich ľavicových koreňov, keď po nástupe k moci v roku 2015 súhlasil s zavedením úsporných opatrení požadovaných EÚ. V roku 2018 bol proti dohode medzi Aténami a Skopje o premenovaní Macedónska na Severné Macedónsko. Spolu s celoživotnou prežili Theodorakis mal s manželkou Myrtou dcéru a syna.



Zdroj: TASR