7. 10. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



Sociálne siete majú rozsiahle výpadky na planéte. Facebook, Instagram ani  WhatsApp nefungujú



Niekoľkohodinový globálny výpadok sociálnej siete Facebook a platforiem Instagram a WhatsApp spôsobila chyba počas rutinnej údržby. Viceprezident firmy Facebook pre infraštruktúru Santosh Janardhan v blogovom príspevku uviedol, že výpadok nevznikol v dôsledku „škodlivej aktivity, ale našej vlastnej chyby“.
Problém vznikol, keď technici robili svoju bežnú prácu na globálnej hlavnej sieti Facebooku - počítačoch, routeroch a softvéri v jeho dátových centrách po celom svete, ako aj na optických kábloch, ktoré ich spájajú. „Počas jednej z týchto rutinných prác bol vydaný príkaz s úmyslom posúdiť dostupnosť hlavnej globálnej kapacity, ktorý neúmyselne zrušil všetky pripojenia k hlavnej sieti a efektívne globálne odpojil Facebook od dátových centier,“ vysvetlil Janardhan.
Systémy Facebooku sú navrhnuté tak, aby takéto chyby zachytili. V tomto prípade však chyba v nástroji auditu zabránila riadne zastaviť príkaz, doplnil Janardhan. Zmena tiež spustila ďalší problém, ktorý situáciu ešte zhoršil, keď sa nedalo dostať k serverom Facebooku, hoci boli funkčné.
Technici sa pokúšali vyriešiť problém na mieste, ale pre ďalšie vrstvy zabezpečenia to chvíľu trvalo, povedal tiež Janardhan s tým, že dostať sa do hardvéru a routerov je náročné, rovnako ako upravovať ich.
Po obnovení pripojenia sa služby vracali postupne, aby nevzniklo preťaženie systémov.
Masívny výpadok sa začal v pondelok okolo 17:00, pričom ani do jednej z troch spomenutých služieb, ktoré Facebook vlastní, sa nebolo možné dostať ani na webe ani prostredníctvom smartfónových aplikácií. Používatelia sa do nich začínali dostávať až okolo 23:00. Podľa webstránky Downdetector, ktorá sleduje výpadky, to bol vôbec najväčší výpadok, keď problémy hlásilo 10,6 milióna ľudí po celom svete. 


Spravy.Pozri.sk - aktuálne správy na kľúčové slovo roman dobrochotov 

Ruský súd v stredu nariadil investigatívnemu novinárovi, aby zaplatil odškodné 156-tisíc rubľov holandskému blogerovi. O ňom tvrdil, že má väzby na ruskú vojenskú spravodajskú službu. Roman Dobrochotov tiež musí vyvrátiť príspevok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, s týmto tvrdením.
Rozhodnutie prišlo v čase, keď sa úrady snažia zadržať Dobrochotova na základe obvinení z nezákonného prekročenia rusko-ukrajinských hraníc.
Dobrochotova, ktorý je šéfredaktor spravodajského serveru The Insider so sídlom v Lotyšsku, v lete pridali na zoznam zahraničných agentov, čo je súčasťou záťahu úradov na nezávislé médiá.
Holanďan Max van der Werff podal žalobu za očierňovanie po tom, čo sa Dobrochotov vyjadril, že spolupracuje s ruskou vojenskou rozviedkou na šírené alternatívnych informácií o zostrelení letu MH17 spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou, ktorú kontrolujú proruskí rebeli. Medzinárodní vyšetrovatelia tvrdia, že Rusko poskytlo protilietadlové zariadenie, ktoré zostrelilo stroj s 298 ľuďmi na palube. Rusko podiel na zostrelení lietadla vytrvalo popiera a ponúklo niekoľko ďalších vysvetlení.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.