29. 11. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Disney+ – Aplikácie v službe Google Play


Zo streamovacej služby Disney+ určenej pre Hongkong bola odstránená časť seriálu Simpsonovci, v ktorej táto kreslená americká rodina navštívi pekinské Námestie nebeského pokoja (Tchien-an-men). K odstráneniu tejto časti seriálu prišlo v čase, keď miestne úrady stupňujú svoj tlak na disidentov, všímla si v pondelok agentúra AFP
Chýbajúca časť seriálu podľa AFP stupňuje obavy z toho, že cenzúra typická pre pevninskú Čínu sa stáva normou aj v Hongkongu, ktorý je centrom medzinárodného obchodu.
Streamovacia služba Disney+ začala v Hongkongu fungovať začiatkom tohto mesiaca. Diváci si však čoskoro všimli, že časť seriálu Simpsonovci, v ktorej sa objaví Čína, v službe absentuje. Ide konkrétne o 12. časť 16. série tohto seriálu, ktorá bola prvýkrát odvysielaná v roku 2005.
V tejto časti sa rodina Simpsonovcov vyberie do Číny, kde si chcú adoptovať dieťa. V Pekingu rodina navštívi aj Námestie nebeského pokoja (Tchien-an-men), na ktorom boli v roku 1989 násilne potlačené prodemokratické demonštrácie.
V tomto kreslenom seriáli sa na námestí nachádza nápis: „Na tomto mieste sa v roku 1989 nič nestalo“. Tvorcovia seriálu takto satirickým spôsobom upozorňujú na kampaň Číny, ktorá sa snaží vymazať udalosti z Námestia nebeského pokoja z roku 1989 z kolektívnej pamäti.
Nie je však jasné, či bolo odstránenie tejto časti seriálu rozhodnutím samotnej služby Disney+ alebo či jej odstránenie nariadili úrady.
AFP si však všíma, že na hongkonskom kanály streamovacej službe Netflix je zatiaľ stále dostupná časť seriálu Mestečko South Park, v ktorej jeho hlavní hrdinovia skončia v čínskom pracovnom tábore a ktorá poukazuje na ochotu amerických značiek dodržiavať pravidlá čínskej cenzúry za účelom finančného zisku.
Hongkong sa mohol donedávna tešiť väčším umeleckým a politickým slobodám v porovnaní s pevninskou Čínou. V reakcii na hromadné prodemokratické protesty v Hongkongu spred dvoch rokov, ktoré často prepukli v násilnosti, však Čína zaviedla v Hongkongu zákon o národnej bezpečnosti. Tento krok transformoval politické, kultúrne a právne prostredie v Hongkongu a zaviedol podobné obmedzenia politických prejavov, aké panujú i v samotnej pevninskej Číne.


Súbor:Reporters Without Borders.svg – Wikipédia

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) odporučila v pondelok zahraničným novinárom, aby boli opatrní pri informovaní z nadchádzajúcich zimných olympijských hier v Pekingu. Zároveň zverejnila rozsiahly katalóg odporúčaní. Informovala o tom agentúra DPA.
Zimné olympijské hry sú v čínskej metropole naplánované na 4. až 20. februára 2022. Vo vyhlásení RSF s názvom "Zástupcovia médií sa musia chrániť" sa uvádza, že žurnalisti, ktorí vycestujú do Číny, by si nemali sťahovať žiadne aplikácie, "ktoré by čínskym úradom umožnili ich sledovanie".
"Urobte všetko pre to, aby ste sa vyhli nátlaku zvonka či už z politických alebo hospodárskych dôvodov, a okamžite odsúďte akékoľvek redakčné zásahy. Odmietnite každú výzvu na cenzúru a sledovanie," uvádza sa v správe.
Zimná olympiáda ponúka čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi "skvelú príležitosť na vylepšenie svojho imidžu a zakrytie svojej katastrofálnej bilancie v oblasti ľudských práv - a to najmä aj s ohľadom na slobodu tlače a informácií", uviedol výkonný riaditeľ RSF pre Nemecko Christian Mihr.
Mediálne pokrývanie je legitímne, médiá si však "musia dávať pozor na pokusy režimu o manipuláciu a chrániť svojich zamestnancov pred sledovaním a prípadným nátlakom", upozornil Mihr. Nemecký olympijský športový zväz musí podľa neho tiež "verejne a jasne požadovať dodržiavanie slobody tlače a ľudských práv".
Podľa Reportérov bez hraníc sa v Číne vo väzení nachádza "najmenej 127 pracovníkov médií - viac než v akejkoľvek inej krajine sveta". "Krajina je na rebríčku slobody tlače z roku 2021 na 177 mieste zo 180, iba dve priečky pred Severnou Kóreou," uvádza sa vo vyhlásení mimovládnej organizácie.

Copyright © TASR 2021