1. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V Bielorusku vyhlásili ďalší spravodajský web za extrémistický |  Aktuality.sk 

Nezávislý spravodajský web Belorusskij Partizan, ako aj všetky jeho účty na sociálnych sieťach, boli v Bielorusku označené za extrémistické.
Rozhodnutie o tom bolo prijaté ešte 12. novembra, ale na webovej stránke ministerstva financií sa táto informácia objavila až v pondelok.
Informoval o tom aj web Belaruspartisan.by, ktorý pripomenul, že v Bielorusku je za extrémistické považovaných viac ako 300 webov.
Belaruspartisan.by na svojej stránke uvádza, že v redakcii sú "presvedčení, že slobodu názoru nemožno považovať za extrémizmus. Sme presvedčení, že sociálny zmier sa nedosahuje zákazmi a cenzúrou" a avizujú, že zvážia ďalšie kroky.
Spoločensko-politický spravodajský web Belorusskij Partizan bol založený v novembri 2005. Pri jeho zrode stáli novinári, ktorí utiekli z Bieloruska - na čele s Pavlom Šarametom. Tento kritik bieloruského režimu a neskôr i Ruska zahynul v roku 2016 v Kyjeve pri výbuchu bomby nastraženej v aute.
V septembri 2021 bol prístup na stránku z územia Bieloruska zablokovaný.
S blokovaním prístupu na vybrané weby začali bieloruské úrady po prezidentských voľbách, ktoré sa konali 9. augusta 2020. Krátko po nich bolo zablokovaných vyše 50 webov a médií, vrátane Spojenými štátmi podporovanej rozhlasovej stanice Radio Svaboda či poľskej satelitnej televízie Belsat, ktorá mapuje hlavne Bielorusko.
Európska únia označila prezidentské voľby v Bielorusku za neslobodné a nespravodlivé a odsúdila násilné zásahy zo strany polície. Alexandra Lukašenka, ktorý bol vyhlásený za víťaza volieb, Západ neuznal ako legitímnu hlavu štátu.


UK watchdog's action against Facebook over Giphy proves it has teeth |  Larry Elliott | The Guardian

Britský protimonopolný úrad zablokoval prevzatie americkej online databázy a vyhľadávača Giphy Facebookom a prikázal sociálnej sieti, aby dohodu zrušila. Úrad to odôvodnil tým, že akvizícia obmedzením hospodárskej súťaže poškodzuje používateľov sociálnych médií a zadávateľov reklamy.
Britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA) v utorok uviedol, že transakcia by Facebooku umožnila „zväčšiť svoju aj tak významnú trhovú silu“ tým, že by iným platformám nedovoľoval alebo by im obmedzoval prístup do knižnice Giphy s krátkymi videami, takzvanými GIF.
„Žiadosťou, aby Facebook predal Giphy, chránime milióny používateľov sociálnych médií a podporujeme konkurenciu a inovácie v oblasti digitálnej reklamy,“ konštatoval Stuart McIntosh, šéf tímu, ktorý akvizíciu prešetroval.




Far-right pundit Eric Zemmour to run for French president – POLITICO

Niekdajší kontroverzný novinár Eric Zemmour, ktorý má na konte viacero odsúdení za nenávistné prejavy, v utorok oficiálne vstúpil do boja o post francúzskeho prezidenta. Zároveň varoval svojich priaznivcov, že ich pravdepodobne budú označovať za rasistov z dôvodu, že podporujú jeho protiimigračné a protiislamské názory.
Zemmoura vo Francúzsku pre jeho burcujúci populizmus porovnávajú s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Kandidatúru oznámil prostredníctvom vopred nahratého videa. „Máte pocit, že už nie ste v krajine, ktorú ste poznali. Cítite sa ako cudzinci vo svojej vlastnej krajine,“ poznamenal.
Zemmour sa na videu stretáva s rôznymi ľuďmi, pričom nakrútené davy na jeho zhromaždeniach a bežní pracovníci zobrazení pri svojej práci boli takmer výlučne ľudia svetlej farby pleti. Na druhej strane, osoby tmavšej farby pleti na videu možno zhliadnuť, ako čakajú v radoch na prídel jedla, tlačia sa do preplneného vlaku alebo sa motajú po stanovom mestečku medzi odpadkami. Ďalšie zábery ukazovali parížske ulice plné moslimov kľačiacich pri modlitbách.
„Už nie je čas Francúzsko reformovať, ale zachrániť. Preto som sa rozhodol kandidovať v prezidentských voľbách," skonštatoval 63-ročný Zemmour. Svojich podporovateľov upozornil, že to bude náročná kampaň. „Povedia vám, že ste rasisti. Budú o mne hovoriť tie najhoršie veci,“ odkázal priaznivcom.
O post prezidenta v budúcoročných voľbách sa chcú uchádzať približne tri desiatky kandidátov. Očakáva sa, že medzi nimi bude aj súčasný prezident Emmanuel Macron. Ten však zatiaľ svoju kandidatúru ešte neoznámil.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.