1. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


CNN suspends Chris Cuomo for helping governor brother fight misconduct  allegations | The Times of Israel



Spravodajská televízia CNN v utorok na neurčito suspendovala moderátora Chrisa Cuoma za to, že poskytol neprípustnú pomoc svojmu bratovi, bývalému guvernérovi štátu New York Andrewovi Cuomovi, ktorý v auguste odstúpil pre obvinenia zo sexuálneho obťažovania. Informovala o tom v stredu agentúra AP.
CNN reagovala na dokumenty, ktoré v pondelok zverejnila generálna prokuratúra v štáte New York. Tieto dokumenty podľa hovorcu CNN potvrdzujú väčšiu mieru účasti Chrisa Cuoma, než bolo stanici predtým známe.
"Na základe toho Chrisovi na neurčito pozastavujeme činnosť a záležitosť ďalej prehodnocujeme," povedal hovorca.
Moderátor Chris Cuomo podľa AP naliehal na rôzne zdroje vrátane novinárov, aby mu poskytli informácie o osobách, ktoré jeho brata Andrewa obviňujú. Tieto informácie poskytoval kancelárii guvernéra, svojho brata. Takisto vyvíjal úsilie, aby upravili svoje reakcie na obvinenia.
Potvrdzuje to e-mailová komunikácia a prepis jeho výpovede pred vyšetrovateľmi, ktorí pracovali pre newyorskú prokurátorku Letitiu Jamesovú. Vyšetrovanie vedené Jamesovou dospelo k záveru, že Andrew Cuomo sexuálne obťažoval 11 súčasných i bývalých štátnych zamestnankýň.
Chris Cuomo predtým uviedol, že so svojím bratom hovoril a poskytoval mu poradenstvo. Pondelkové dokumenty však priniesli ďalšie podrobnosti o tom, čo presne robil.
Jamesová závery vyšetrovania oznámila 10. augusta. Bývalý guvernér Andrew Cuomo následne oznámil, že po viac ako desiatich rokoch odstupuje z funkcie.
Ak by nepodal demisiu, hrozilo by mu podanie ústavnej žaloby, tzv. impeachmentu, v rámci ktorého by mohol byť z funkcie odvolaný.




Fox host Lara Logan compares Fauci to Nazi death camp doctor Mengele | The  Times of Israel
Moderátorka americkej spravodajskej stanice Fox News Lara Loganová čelí kritike za to, že vo svojom komentári prirovnala Anthonyho Fauciho – hlavného zdravotníckeho poradcu amerického prezidenta Joea Bidena – k nacistickému lekárovi Josefovi Mengelemu.
Loganová v priamom prenose počas diskusnej relácie Fox News Primetime v pondelok vyhlásila, že Fauci "predstavuje doktora Josefa Mengeleho" známeho svojimi nehumánnymi pokusmi na ľuďoch v časoch holokaustu, informovala v noci na stredu stanica BBC. Viaceré židovské organizácie označili Loganovej vyjadrenie za "hanebné".
"Ľudia mi hovoria, že Fauci pre nich nepredstavuje vedu, ale Josefa Mengeleho, nacistického lekára, ktorý vykonával pokusy na Židoch v koncentračných táboroch počas druhej svetovej vojny. Tvrdia to o ňom ľudia na celom svete," povedala moderátorka.
Americký židovský výbor (AJC) vyzval Loganovú, aby sa za svoj výrok ospravedlnila. "Peklo, ktorým si tieto obete prešli, sa nedá porovnávať s opatreniami v oblasti verejného zdravia," uviedol AJC, ktorý sa zaoberá občianskymi a náboženskými právami Židov.
Mengele pôsobil ako lekár v koncentračnom tábore Auschwitz na území okupovaného Poľska. Za svoje sadistické experimenty a pseudovedecké štúdie si vyslúžil prezývku Anjel smrti. Po skončení druhej svetovej vojny utiekol z Nemecka a až do roku 1979, keď sa utopil pri pobreží Brazílie, žil pod falošnou identitou.
Anthony Fauci patrí v USA medzi popredných odborníkov na infekčné choroby. Pre svoju kľúčovú úlohu v boji proti covidovej pandémii sa však stal terčom tých, ktorí sú proti politike Bieleho domu v súvislosti s ochorením COVID-19. Fauci podľa vlastných slov zažíva šikanovanie vrátane vyhrážok zabitím.
Loganová (50) sa narodila v Juhoafrickej republike (JAR) a pred svojím vlaňajším vstupom do Fox News pracovala pre spravodajskú stanicu CBS News ako korešpondentka pre medzinárodné záležitosti.


Český lev 2021: Kompletní přehled nominovaných | Fandíme Filmu

Filmové ceny Český lev za rok 2021, ktoré udeľuje Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA), rozdajú počas slávnostného večera v Dvořákovej sieni pražského Rudolfina v sobotu 5. marca 2022.
Úlohy moderátora sa po prvý raz zhostí režisér a herec Jiří Havelka. Ceremoniál 29. ročníka udeľovania cien Český lev poskytne tradične v priamom prenose Česká televízia na programe ČT1, informoval v stredu webový denník Novinky.cz.
Akademici začali zároveň v stredu hlasovať o nomináciách, ktoré budú zverejnené 17. januára.
"Akademici v tomto roku hodnotia úctyhodných 32 hraných celovečerných filmov. Z celkovo 33 tohtoročných dokumentárnych filmov vybrala predvýberová komisia zostavená z členov akadémie 16 snímok, o ktorých budú akademici hlasovať v prvom kole," vysvetlila výkonná riaditeľka ČFTA Tereza Rychnovská.
Akademici hlasujú aj o 16 televíznych dielach; táto kategória je už druhý rok otvorená aj pre diela distribuované prostredníctvom internetu. Krištáľovú sošku Českého leva si môžu odniesť aj niektoré zo siedmich animovaných a 13 krátkych filmov.
Výročné ceny Český lev budú udeľované v 21 kategóriách. Pätnásťčlenné prezídium ČFTA tiež každoročne oceňuje mimoriadny prínos pre českú kinematografiu a môže udeliť aj cenu za výnimočný počin v oblasti audiovízie.
Podujatie sa uskutoční prvýkrát pod taktovkou režisérky Terezy Kopáčovej, ktorá má na konte napríklad úspešný seriál Ochránce (2021) alebo televízny film Metanol (2018).


Vladimir Putin – Wikipedie

Každoročná výročná tlačová konferencia ruského prezidenta Vladimira Putina sa tento rok uskutoční 23. decembra. Na rozdiel od minulého roka to bude opäť udalosť, na ktorej sa bude môcť osobne zúčastniť do 500 novinárov, oznámil v stredu Kremeľ. Informovala o tom agentúra DPA.
V roku 2020 sa na tlačovú konferenciu kvôli obmedzeniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu dostali len vybraní novinári a otázky boli kladené predovšetkým on-line. Tento rok sa môže opäť zúčastniť väčšie množstvo novinárov, ich účasť však bude podmienená pozvánkou, píše DPA.
Putin (69), ktorý medzičasom dostal aj tretiu, posilňovaciu vakcínu proti koronavírusu, v posledných mesiacoch uskutočňuje viac schôdzok. Očakáva sa, že sa na výročnej tlačovej konferencii bude vyjadrovať k stále pomerne nízkej miere zaočkovanosti proti koronavírusu v Rusku, ako aj k vysokému množstvu prípadov nákazy i úmrtí.
Otázky sa tradične týkajú vnútropolitickej situácie, hospodárstva a zahraničnej politiky, pripomína DPA. Nespokojnosť Rusov s politikou je veľká v súvislosti s vyššími cenami, nízkymi platmi a vysokou mierou nezamestnanosti. Kritici Putinovi, ktorý v Rusku vládne už viac než 20 rokov, vyčítajú, že pre tieto problémy nemá nijaké riešenia.


Dizajn manuál - Fakulta masmediálnej komunikácie

Prvé mediálne výstupy v súvislosti s novým variantom koronavírusu označovaným ako omikron sa v slovenských médiách začali zjavovať v piatok 19. novembra. Do konca novembra bolo k tomu publikovaných spolu viac ako 2200 mediálnych výstupov. Vyplýva to z analýzy Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave.
„Najväčšia interakcia publikovaných príspevkov na sociálnych sieťach bola zaznamenaná v sobotu 27. novembra, keď ich bolo spolu viac ako 56.000. Celkovo evidujeme viac ako 130.000 sociálnych interakcií,“ informoval autor analýzy Peter Krajčovič. Vo výsledkoch vyhľadávania sa výraz omikron začal objavovať od 26. novembra. „Tento výraz vyhľadávali Slováci najviac 27. novembra o 19.00 h.“
Podľa Krajčoviča zaujímavé výsledky prináša analýza záujmu vo vyhľadávaní výrazov lockdown a očkovanie. „Výraz lockdown Slováci najčastejšie vyhľadávali 24. novembra v popoludňajších hodinách, teda deň pred začiatkom dvojtýždňového lockdownu, ktorý vyhlásila Vláda SR. Záujem o vyhľadávanie však pomerne rýchlo klesol.“
V prípade očkovania možno podľa analýzy sledovať výraznejšie striedanie záujmu vo vyhľadávaní. Najväčší záujem bol 15. a 18. novembra. Za posledných sedem dní boli v súvislosti s očkovaním najčastejšie vyhľadávané výrazy „očkovanie covid“ a „očkovanie bez registrácie“. Najväčšiu zmenu vo vyhľadávaní zaznamenal dopyt „500 eur za očkovanie“, najviac ho Slováci hľadali 27. a 30. novembra.


Copyright © TASR 2021

 


Za Zemanem do Lán dorazil adept na ministra spravedlnosti Blažek. Přijede i  Černochová | Blesk.cz
Český prezident Miloš Zeman sa v stredu na zámku v Lánoch stretol s kandidátom na ministra spravodlivosti Pavlom Blažkom z ODS. Diskutovali o stave českého súdnictva aj o Blažkových kauzách, ktoré sa objavujú v médiách. Zeman mu podľa jeho slov v tejto súvislosti povedal, nech sa nenechá premôcť novinármi. Informuje o tom spravodajský portál Novinky.cz.
V utorok server Aktuálně a Hospodárske noviny informovali, že Blažka naďalej preveruje polícia pre podozrenia z podielu na manipulácii s mestskými bytmi a priestormi v Brne. Blažek tieto tvrdenia odmieta. „Polícia je od toho, aby nás podozrievala všetkých. Okolo mňa žiadna hmla nie je,“ povedal politik po rokovaní v Lánoch.
Prezident je podľa ministerského kandidáta o celej situácii informovaný. „Zemanovsky mi poradil, nech sa v žiadnom prípade nenechám premôcť českými novinármi. Sľúbil som mu, že nenechám,“ vyhlásil.
Zeman, ktorý je pre ochorenie COVID-19 v izolácii, rokuje s kandidátmi na ministrov cez mikrofóny. Pri stretnutiach ich oddeľuje zábrana z plexiskla. Schôdzky by sa mali skončiť 10. decembra. Na stredajšom programe prezidenta je ešte stretnutie s poslankyňou a starostkou Prahy 2 Janou Černochovou z ODS, ktorá mu predstaví svoje plány pre ministerstvo obrany.



 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.