5. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


RFE/RL's Belarusian Service: Radio Svaboda - Radio Free Europe / Radio  Liberty 

Oficiálny kanál bieloruskej redakcie stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) na sociálnej sieti Telegram a jej ďalšie kontá na sociálnych médiách sú od piatku v Bielorusku označené za extrémistické. O ich zaradení do zoznamu médií šíriacich extrémizmus rozhodol v piatok bieloruský súd, a to na základe informácií, ktoré poskytlo Hlavné riaditeľstvo pre boj proti organizovanému zločinu a korupcii (GUBOPiK).
GUBOPiK vo svojom stanovisku uviedol, že každému, kto sa prihlási na odber kanálov alebo iných médií označených ako "extrémistické", môže hroziť väzenie alebo iné sankcie, ako napríklad pokuty.
Stanica RFE/RL konštatovala, že ide o ďalší zo série pokračujúcich zásahov proti nezávislým médiám a občianskej spoločnosti v Bielorusku.
Úrady v Bielorusku vyhlásili za extrémistické už stovky kanálov na sieti Telegram, stovky blogov a diskusných fór. Táto prax sa výrazne zintenzívnila po tom, ako krajinu zachvátili masové protesty v reakcii na prezidentské voľby z augusta roku 2020, o ktorých autoritársky vládca Alexandr Lukašenko tvrdí, že ich vyhral. Podľa opozície však bolo hlasovanie zmanipulované, pripomenula stanica RFE/RL.
V reakcii na protesty vláda tvrdo zasiahla proti prodemokratickému hnutiu, zatkla tisíce ľudí a donútila väčšinu popredných predstaviteľov opozície, aby odišli do exilu. Objavili sa aj dôveryhodné správy o mučení a zlom zaobchádzaní so zadržanými.
Protesty proti režimu v Bielorusku a proti výsledkom volieb boli brutálne potlačené bezpečnostnými zložkami, pričom si vyžiadali aj obete na životoch.
Webová stránka bieloruskej redakcie RFE/RL je v Bielorusku zablokovaná od 21. augusta 2020, pričom akreditácia všetkých miestnych novinárov pracujúcich pre zahraničné médiá, vrátane RFE/RL, bola bieloruskými úradmi zrušená v októbri 2020.

 


Vlajka Srbska | Statnevlajky.sk



Srbské ministerstvo vnútra varovalo organizátorov environmentálnych protestov, naplánovaných po celej krajine na sobotňajšie popoludnie, že budú braní na zodpovednosť za každé narušenie dopravy a za všetky incidenty na zhromaždeniach. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.
Belehrad a veľké aj malé mestá sa stanú dejiskom demonštrácií ekologických aktivistov a protestujúcich ľudí, ktorí sú proti plánom britsko-austrálskeho ťažobného koncernu Rio Tinto ťažiť lítium v západnom Srbsku a sú zároveň proti prijatiu zákona, ktorý umožní banské projekty poškodzujúce životné prostredie.
Organizátori týchto environmentálnych zhromaždení v sobotu dopoludnia hlásili, že na aktivistov a miestne médiá je vyvíjaný nátlak.
Polícia na nich naliehala, aby sa protestov vzdali, lebo inak budú čeliť obvineniam z trestných činov.
Nezávislé združenie novinárov Srbska (NUNS) vyjadrilo obavy o bezpečnosť reportérov pokrývajúcich tieto zhromaždenia. NUNS oznámilo, že polícia od skorého sobotňajšieho rána navštevuje bydliská a redakcie reportérov informujúcich o uvedených ohlásených podujatiach a snaží sa ich presvedčiť, aby o nich nepísali.
Komerčná stanica N1 uviedla, že v piatok, pred sobotňajšími rozsiahlymi protestmi, dostala vyhrážky voči svojim zamestnancom a ich rodinám.
Vyhrážky sa objavili na účte na Twitteri a v e-maile, dodala N1.
"Post na Twitteri patriaci užívateľke @JerinaOpicena vyzýval ľudí, aby bez násilia vtrhli do štúdia N1, zastavili vysielanie a vyhnali pracovníkov," informovala stanica o obsahu vyhrážok.

Copyright © TASR 2021


Reception at Deutsche Welle | Global Media Forum | DW | 19.03.2014
Nemecká verejnoprávna televízia Deutsche Welle v piatok uviedla, že suspendovala štyroch zamestnancov a jedného externého spolupracovníka. Dôvodom je vyšetrovanie obvinení, že prezentovali protiizraelské a antisemitské názory.
Mníchovský denník Süddeutsche Zeitung tento týždeň citoval komentáre, ktoré údajne na sociálnych sieťach vyslovili uvedení pracovníci arabskej verzie Deutsche Welle, vrátane niektorých, ktoré zdanlivo bagatelizovali holokaust alebo podporovali protižidovské nálady.
Deutsche Welle vo vyhlásení informovala, že požiadala o nezávislé externé vyšetrovanie obvinení. Vyšetrovanie povedie niekdajšia nemecká ministerka spravodlivosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová a psychológ Ahmad Mansour.
Vysielateľ, ktorý je financovaný nemeckou vládou, uviedol, že všetci zamestnanci sú povinní dodržiavať hodnoty a princípy Deutsche Welle, medzi ktoré patrí jasný záväzok voči právu Izraela na existenciu a odmietnutie antisemitizmu. Zásady sa vzťahujú aj na súkromné účty zamestnancov na sociálnych sieťach.
Deutsche Welle ďalej uviedla, že dotknutí zamestnanci budú suspendovaní počas trvania vyšetrovania a po jeho skončení televízia „okamžite vyvodí nevyhnutné dôsledky“.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.