9. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Zavraždený novinár Džamál Chášukdží kritizoval cez čet saudskoarabského  princa | TVnoviny.sk
Muža zadržaného pre podozrenia z podielu na vražde saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího francúzske úrady v stredu prepustili na slobodu po tom, čo zistili, že jeho totožnosť sa nezhoduje s medzinárodným zatykačom, ktoré vydalo Turecko. Informovala o tom agentúra AFP.
Muž mal v pase uvedené meno Chálid Alutajbí. Francúzska pohraničná polícia ho zadržala na parížskom Letisku Charlesa de Gaulla v utorok krátko predtým, ako sa pripravoval nastúpiť na let do saudskoarabskej metropoly Rijád, uviedli policajné zdroje.
Muž menom Chálid Alutajbí je jednou z 26 osôb, ktoré v Turecku v neprítomnosti súdia za účasť v komande vyslanom 2. októbra 2018 na istanbulský konzulát, aby zavraždili novinára Chášukdžího a zlikvidovali dôkazy o tomto čine, uviedla AFP s odvolaním sa na zistenia vyšetrovateľov.
"Dôkladným overením totožnosti tejto osoby sme zistili, že zatykač sa na ňu nevzťahuje," uviedla vo vyhlásení parížska prokuratúra. Ako dodala, muž bol následne prepustený.
Kým francúzske úrady overovali totožnosť podozrivého, saudskoarabská ambasáda v Paríži v utorok neskoro večer vydala vyhlásenie, podľa ktorého zadržaný muž "nemá s daným prípadom nič spoločné" a požadovala jeho okamžité prepustenie.
Agentúra AFP citovala saudskoarabské bezpečnostné zdroje, podľa ktorých je "Chálid Alutajbí" v tejto krajine veľmi bežným menom a že Alutajbí, o ktorom francúzske úrady predpokladali, že ho zadržali, je v súčasnosti vo väzení v Saudskej Arábii "spoločne so všetkými obžalovanými v tomto prípade.
Žiaden zo saudskoarabských predstaviteľov sa nikdy osobne nepostavil pred súd v Turecku za Chášukdžího vraždu a všetkých súdia v neprítomnosti, pripomína AFP.
Džamála Chášukdžího, ktorý sa z prívrženca saudskoarabského režimu stal jeho odporcom, zavraždilo 2. októbra 2018 v priestoroch saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule komando agentov zo Saudskej Arábie. Jeho telo sa nikdy nenašlo. Vražda vyvolala medzinárodné pobúrenie, ktoré neutícha. Západné tajné služby z jej "odobrenia" obviňujú saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.


FOX News fire
Muža obvinili v stredu z podpaľačstva a ďalších trestných činov za podpálenie 15 metrov vysokého vianočného stromu pred sídlom americkej televízie Fox News v newyorskej časti Midtown Manhattan, informovala polícia.
Strom pred budovou spoločnosti News Corporation, v ktorej sídli spomínaná televízia Fox News a denníky The Wall Street Journal a New York Post, začal horieť krátko po utorkovej polnoci, citovala políciu tlačová agentúra AP.
Fotografie a videá z miesta zachytávajú dokonale ozdobený strom v plameňoch.
Moderátorka Fox News Shannon Breamová oznámila požiar aj divákom a hasiči sa ho pritom pokúšali uhasiť.
"Toto je námestie Fox Square v New Yorku, pred sídlom Fox News. Zdá sa, že náš gigantický vianočný strom len pred pár minútami úplne pohltili plamene," povedala Breamová.
Hasiči požiar uhasili, neboli hlásené žiadne zranenia.
Polícia zatkla 49-ročného muža bez domova a obvinila ho z viacerých trestných činov vrátane vandalstva, podpaľačstva a nedovoleného vstupu na cudzí pozemok.
Polícia dodala, že muž mal zapaľovač, ale nie je jasné, či použil urýchľovač horenia.
Strom bol slávnostne rozsvietený v nedeľu počas vianočného špeciálneho programu televízie Fox News. Zhorené zvyšky odstránili z námestia v stredu.
Generálna riaditeľka Fox News napísala v internej správe zamestnancom: "Nenecháme sa zastrašiť týmto úmyselným, bezočivým a zbabelým činom." Scottová dodala, že postavia nový stromček "ako odkaz, že dokonca aj v takejto temnej chvíli môže zavládnuť pokoj, svetlo a radosť."
Bude sa konať aj slávnostné rozsvietenie nového stromčeka, uviedla Scottová. 



Hongkonský súd vo štvrtok usvedčil väzneného mediálneho magnáta Jimmyho Laia z nepovoleného zhromažďovania v súvislosti s jeho účasťou na spomienke na obete násilného potlačenia prodemokratických demonštrácií na pekinskom Námestí Nebeského pokoja (Tchien-an-men) z roku 1989. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.
Majiteľ medzičasom zrušeného populárneho denníka Apple Daily bol uznaný za vinného aj napriek tomu, že sa bol uvedenom podujatí zo 4. júna 2020 len približne 15 minút a nepredniesol na ňom žiadnu reč.
Spolu so 74-ročným Laiom usvedčili z rovnakého trestného činu aj spoluorganizátorku spomienky - prominentnú právničku Chow Hang Tung a novinárku Gwyneth Ho. Výšku trestu súd oznámi 13. decembra.
V Hongkongu, osobitnej administratívnej oblasti Číny, sa každoročne v júni konala sviečková manifestácia na pamiatku obetí masakry na Tchien-an-men z júna 1989. Išlo o jediné takéto podujatie pripomínajúce tieto udalosti v celej Číne.
Vlani v júni však hongkonská polícia po prvý raz konanie sviečkovej manifestácie zakázala, čo zdôvodnila opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu. Podľa kritikov však išlo o súčasť rozsiahlych zásahov voči prodemokratickej opozícií po vlne masových protivládnych protestov z roku 2019.
Na vlaňajšej spomienke sa 4. júna napriek úradnému zákazu zúčastnili tisíce ľudí.
Polícia neskôr zatkla viac než dve desiatky aktivistov vrátane jej organizátorov, voči ktorým boli vznesené obvinenia z nepovoleného zhromažďovania. Šestnástich z nich už odsúdili k trestu odňatia slobody v trvaní od štyroch do desiatich rokov.
V Hongkongu platí od vlaňajšieho júna kontroverzný bezpečnostný zákon, ktorý kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami. Za vágne formulované obvinenia hrozia obvineným väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie. Na základe tohto zákona už v Hongkongu zatkli viac než 100 ľudí.



Copyright © TASR 2021