7. 12. 2021

RTVS má rezortu kultúry predložiť svoju predstavu o novom mediálnom zákone

 RTVS má rezortu kultúry predložiť svoju 

predstavu o novom mediálnom zákone



RTVS má do piatkového (10. 12.) popoludnia predložiť Ministerstvu kultúry (MK) SR svoj návrh časti novelizovaného zákona o mediálnych službách, ktorý sa týka zvýšenia multimodálneho vysielania (titulkovanie, preklad do posunkovej reči, hlasové komentovanie) i nastavenia podmienok pre verejnoprávneho vysielateľa v rámci multiplexu. Manažment telerozhlasu to uviedol na utorkovom rokovaní Rady RTVS.
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník informoval členov orgánu dohľadu, že sa v predchádzajúcich dňoch uskutočnili rozhovory s predstaviteľmi Úradu vlády (ÚV) SR i so samotnými predkladateľmi legislatívy na ministerstve tak, ako ho k tomu zaviazalo uznesenie rady na predchádzajúcom rokovaní.
"Po stretnutiach, najmä s poradcami predsedu vlády SR som mierne optimistický," povedal Rezník. Podľa jeho slov si predstavitelia ÚV uvedomujú nevýhodnosť naformulovanej predlohy novely pre RTVS. Stretnutia a debaty majú pokračovať.
Šéf telerozhlasu zdôraznil, že nikto nespochybňuje nevyhnutnosť novelizácie zákona v zmysle potreby transpozície európskej smernice, týkajúcej sa mediálnej legislatívy. "Nie je však možné na jej chrbte doviesť do parlamentu likvidačné opatrenie pre RTVS," upozornil Rezník. Opätovne okrem absencie kompenzácie zvýšených nákladov kritizoval aj nastavenie podmienok na šírenie signálu RTVS v rámci multiplexu. "Návrh nového zákona zásadným spôsobom znevýhodňuje RTVS," deklaroval šéf verejnoprávneho média, vyjadrujúci nepochopenie pre "prípravu legislatívy, ktorej autori nedomýšľajú jej súvislosti ani konzekvencie".
Riaditeľ RTVS aktualizoval aj odhad nákladov, ktoré by znamenalo zabezpečenie zvýšeného podielu titulkovania, hlasového komentovania i prekladu do posunkovej reči vo vysielaní RTVS. V období rokov 2022 - 2026 je to vyše 22.251.000 eur, upozornil.
Rezort kultúry v predchádzajúcej reakcii na protesty verejnoprávnej inštitúcie upozornil, že zvýšenie podielu vysielania s multimodálnym prístupom sa má diať postupne, po etapách do roku 2030, a nemalo by preto "finančne zruinovať" RTVS.
Podľa novely by mala RTVS postupne zabezpečiť, aby vo vysielaní každej televíznej programovej služby boli všetky programy sprevádzané titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, tlmočené do slovenského posunkového jazyka alebo v slovenskom posunkovom jazyku a aby bolo najmenej 50 percent všetkých vysielaných programov sprevádzaných hlasovým komentovaním pre nevidiacich. V spektre programov existujú výnimky z povinnosti, týkajú sa napríklad športu.
Návrh novely posunuli 24. novembra poslanci Národnej rady SR do druhého čítania. Opätovne by sa mali týmto bodom zaoberať na schôdzi vo februári 2022.

Zdroj: TASR