15. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Benjamin Hall, 39, has been reporting for Fox News from Ukraine on the Russian invasion
Spravodajca americkej televízie Fox News Benjamin Hall v pondelok utrpel zranenia pri pokrývaní invázie Ruska na Ukrajine a je hospitalizovaný. V oznámení to uviedla samotná televízia, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.
Brit Hall, ktorý je dopisovateľom Fox News zameraným na ministerstvo zahraničných vecí, utrpel zranenia, keď "zbieral informácie pri Kyjeve", napísala televízia.
"Teraz máme minimum podrobností, ale Ben je hospitalizovaný a naše tímy v teréne pracujú na získaní ďalších informácií," dodala Fox News.
Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v príspevku na Facebooku napísala, že britského novinára zasiahli do oboch nôh črepiny granátu a má ich zranené.
Neuviedla meno novinára, ale zverejnila fotografiu novinárskeho preukazu do amerického Kongresu, ktorý patrí reportérovi Fox News.
Asociácia dopisovateľov orientovaných na ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedla, že je "zhrozená zo správy, že náš kolega spravodajca Benjamin Hall bol zranený, keď pokrýval vojnu na Ukrajine".
"Poznáme Bena ako vrúcneho, dobre naladeného človeka a vrcholného profesionála. Želáme Benovi rýchle uzdravenie a vyzývame na maximálnu snahu pri ochrane novinárov, ktorí robia prinášaním správ z Ukrajiny neoceniteľnú službu," dodala asociácia.
V nedeľu zastrelili v Irpine amerického novinára a ďalšieho zranili. Irpiň je predmestie Kyjeva, ktoré je frontovou líniou a zažíva jedny z najkrutejších bojov.
Usmrtený videodokumentarista Brent Renaud (50) pracoval pre produkčnú televíznu a filmovú spoločnosť Time Studios na projekte o globálnej téme utečencov, uviedla spoločnosť. Novinára, ktorý pri tomto útoku utrpel zranenia, identifikovala Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) ako amerického fotografa Juana Arredonda. V tom istom aute sa s Američanmi nachádzal aj Ukrajinec a tiež utrpel zranenia, uviedol zdravotník, ktorý bol na mieste útoku. 
Ďalšia smrť novinára na Ukrajine: Zabili amerického kameramana televízie  Fox News - Televízia - Mediaklik
Na Ukrajine bol zabitý kameraman americkej televíznej stanice Fox News Pierre Zakrzewski, oznámila v utorok samotná televízia. Citovala ju tlačová agentúra AFP.
Zakrzewski zahynul a jeho kolega novinár Benjamin Hall utrpel zranenia, keď ich vozidlo v pondelok zasiahla prichádzajúca paľba v obci Horenka pri metropole Kyjev. V oznámení to uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Fox News Media Suzanne Scottová.
Brit Hall, ktorý pracuje pre Fox News ako spravodajca orientovaný na informovanie o ministerstve zahraničných vecí, je stále hospitalizovaný na Ukrajine, dodala Scottová.
"Pierre bol vojnový fotograf, ktorý počas dlhej spolupráce s nami pokrýval pre Fox News takmer každý zahraničný konflikt, od Iraku až po Afganistan a Sýriu. Jeho zápal a talent žurnalistu boli bez konkurencie," uviedla generálna riaditeľka.
Zakrzewski, ktorý mal sídlo v Londýne, pracoval na Ukrajine od februára.
Je to už štvrtý novinár, ktorý zahynul na Ukrajine počas invázie Ruska. V nedeľu 13. marca bol na predmestí Kyjeva, ktoré sa stalo frontovou líniou, zastrelený americký reportér Brent Renaud. Ukrajinský kameraman Jevhenij Sakun zomrel pri útoku na kyjevskú televíznu vežu a Viktor Dudar, ďalší Ukrajinec, bol zabitý počas bojov blízko juhoukrajinského prístavného mesta Mykolajiv.



TONIGHT: Six countries decide for Eurovision 2022 – escYOUnited
Organizátori medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovízia potvrdili účasť Ukrajiny na tohtoročnom podujatí, ktoré sa uskutoční v máji. TASR správu prináša na základe servisu poskytnutého tlačovou agentúrou AFP.
Výkonná producentka Eurovízie Simona Martorelliová v pondelok uviedla, že ukrajinská delegácia zaslala včas všetky potrebné materiály. "Je to absolútne obdivuhodné - vzhľadom na momentálnu situáciu," povedala Martorelliová.
Ukrajinu bude tohto roku reprezentovať rapová skupina Kalush Orchestra, pomenovaná po meste Kaluš v Ivanofrankivskej oblasti na Ukrajine. Päťčlenná formácia sa predstaví s autorskou skladbou "Stefania", ktorá obsahuje prvky ukrajinskej ľudovej hudby a jej text je koncipovaný ako óda na matku.
"Aj keď budú všetky cesty zničené, vždy nájdem cestu domov," znie jeden z veršov danej skladby. Text skladby je výlučne v ukrajinčine. Výpoveď piesne dostala emotívny kontext vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala len dva dni po tom, ako skupina prijala ponuku vystúpiť na Eurovízii.
Ukrajinu mala totiž pôvodne reprezentovať speváčka Alina Pašová. Tá však odstúpila po tom, ako vyšlo najavo, že v roku 2015 vstúpila na územie Moskvou okupovaného Krymského polostrova z ruskej strany, čo Kyjev považuje za nelegálne.
Martorelliová dodala, že členovia Kalush Orchestra sa pokúsia pripraviť "záložnú videonahrávku", ktorá sa vyžaduje od každého pozvaného účastníka pre prípad, že by sa nemohol osobne zúčastniť na priamom prenose súťaže.
V poradí 66. ročník Eurovízie sa uskutoční 10.-14. mája v talianskom meste Turín, keďže vlani v Rotterdame zvíťazila talianska rocková skupina Maneskin. Organizátori uviedli, že tohtoročná súťaž sa zameria na tému mieru.
Ukrajina zvíťazila na Eurovízii už dvakrát - v roku 2004 triumfovala speváčka Ruslana s piesňou "Wild Dances" a v roku 2016 speváčka Džamala so skladbou "1944".
Európska vysielacia únia (EBU) oznámila 25. februára, deň po ruskom vpáde na Ukrajinu, že vyraďuje Rusko z Eurovízie 2022.
EBU vo svojom vyhlásení okrem iného konštatuje, že účasť Ruska na tohtoročnej Eurovízii by "vzhľadom na bezprecedentnú krízu na Ukrajine poškodila povesť súťaže". Občania Ruska zároveň nebudú môcť tento rok hlasovať za interpretov iných krajín.


Ukrajinská ombudsmanka spresnila svoje vyhlásenia o námorníkoch držaných v  Rusku - Hlavné správy
Od začiatku invázie Ruska 24. februára zahynuli na Ukrajine traja novinári a vyše 30 ďalších utrpelo zranenia. V utorok o tom informovala splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.
Obeťami ruských síl "sa stalo najmenej 35 žurnalistov" vrátane troch, ktorí zahynuli, napísala Denisovová na sociálnej sieti Telegram.
V nedeľu 13. marca bol na predmestí Kyjeva, ktoré sa stalo frontovou líniou, zastrelený americký reportér Brent Renaud. Ukrajinský kameraman Jevhenij Sakun zomrel pri útoku na kyjevskú televíznu vežu a Viktor Dudar, ďalší Ukrajinec, bol zabitý počas bojov blízko juhoukrajinského prístavného mesta Mykolajiv, spresnila zákonodarkyňa Denisovová.
Mnoho novinárov vrátane britských, dánskych a švajčiarskych utrpelo poranenia od nábojov "zámerne vystrelených nepriateľom", dodala Denisovová.
"Nepriateľ sa snaží zničiť aj ukrajinské audiovizuálne infraštruktúry," informovala tiež ombudsmanka s tým, že pod paľbou boli aj televízne veže v mestách Kyjev, Luck a Rivne.
Ruské sily zasiahli ostreľovaním televíznu vežu v Rivne v pondelok a zabili tam deväť ľudí a zranili ďalších deväť, oznámili miestne ukrajinské úrady.

Copyright © TASR 2022




Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom, , je pred súdom v Moskve. Marinu Ovsiannikovovú po proteste zadržali a doteraz nebolo jasné, kde sa nachádza. Fotku zo súdu zverejnil jej advokát.
Emmanuel Macron ponúkol ochranu a pomoc ruskej reportérke, ktorá protestovala vo vysielaní štátnej televízie proti ruskej agresii na Ukrajine. Francúzsky prezident chce záležitosť prebrať aj s Vladimirom Putinom pri ich ďalšom telefonáte.

Zamestnankyni ruskej štátnej televízie Marine Ovsiannikovovej udelil moskovský súd v utorok pokutu vo výške 30.000 rubľov (247 eur) za to, že v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.