14. 3. 2022

RTVS si pripomenie Ľ. Romana v televíznom i rozhlasovom vysielaní

RTVS si pripomenie Ľ. Romana v televíznom i 


 rozhlasovom vysielaní


RTVS si pripomenie zosnulého herca, politika a bývalého ministra kultúry Ľubomíra Romana v televíznom i rozhlasovom vysielaní. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.
Jednotka v pondelok o 22.30 h odvysiela film Slnko v sieti. Dvojka si Romana pripomenie o 20.10 h v relácii Návraty k hereckým legendám. V piatok (18. 3.), v deň poslednej rozlúčky, odvysiela o 10.25 h pôvodný televízny muzikál Nie je všedný deň.
V Rádiu Slovensko v pondelkovom popoludňajšom vysielaní prinesie pohľad na Romanov umelecký život Hana Beranová v publicistickom príspevku. Rádio Regina Západ po 16.00 h odvysiela spomienku na Romana v relácii Herci na koberci.
Rádio Devín prináša v pondelok archívny rozhovor Jolany Kolníkovej s Ľubom Romanom o jeho práci v rozhlase. Rozhovor pochádza z relácie Rádiofórum z roku 1988. Púchovský dodal, že od 14. do 18. marca vždy o 18.30 h ponúkne poslucháčom čítanie z noviel Jána Johanidesa Krik drozdov pred spaním. V piatok o 21.30 h zasa odvysiela adaptáciu Lermontovovej básnickej skladby Démon v prvej kvadrofonickej nahrávke Slovenského rozhlasu režiséra Viktora Lukáča z roku 1980.
V sobotu (19. 3.) o 9.00 h uvedie Rádio Devín klasický muzikál s hudbou Jara Filipa od autorov Vlada Bednára a Tomáša Janovica Kľúčikové kráľovstvo. Následne o 13.15 h ponúkne rozhlasovú hru pre deti Ferenca Molnára Chlapci z Pavlovskej ulice z roku 1957 s hercami z rozhlasovej družiny, ktorej členom bol aj Roman.
V nedeľu (20. 3.) odvysiela Rádio Devín prvú časť klasického Balzacovho románu Stratené ilúzie z roku 1977 s Romanom v hlavnej postave Luciena. Následne v nedeľu (27. 3.) ponúkne druhú časť románu Stratené ilúzie.