18. 3. 2022

RTVS odvysiela galavečer jubilejného 25. ročníka udeľovania ocenení Krištáľové krídlo

 



RTVS odvysiela galavečer jubilejného 


RTVS odvysiela galavečer jubilejného 25. ročníka udeľovania ocenení  Krištáľové krídlo - Film a televízia - Kultúra - Pravda

25. ročníka udeľovania ocenení Krištáľové krídlo



Krištáľové krídlo každoročne oceňuje významné osobnosti Slovenska v oblasti vedy, kultúry, filantropie či športu. Z vyše 140 nominácií za rok 2021, ktoré do odborných diskusií priniesli porotcovia, ale aj široká verejnosť, sa do finálneho výberu v 9 kategóriách dostalo 26 nominácií a jedna Mimoriadna cena. Slávnostný galavečer Krištáľové krídlo odvysiela RTVS v priamom prenose v nedeľu 20. marca o 20.30 h na Jednotke.

Už v nedeľu 20. marca sa v atraktívnom prostredí v priestoroch SND v Sále Opery a baletu uskutoční galavečer Krištáľové krídlo, počas ktorého sa dozvieme mená laureátov ocenenia za rok 2021 a odovzdaná bude aj mimoriadna cena Štefanovi Svitkovi. Diváci sa môžu tešiť na bohatý program plný prekvapení. Jubilejný 25. ročník bude mať výnimočne až 10 moderátorov, ktorí sa budú v moderátorských vstupoch počas večera striedať. Na pódiu sa postupne objavia Ivo Gogál, Janette Štefánková, Michaela Čobejová, Adriana Kučerová, Marianna Ďurianová, Karin Haydu, Anna Žitná Lučaiová, Danka Barteková, Lucia Hurajová a Karin Majtánová.

V programe galavečera vystúpia Adam Ďurica, Emma Drobná, Terézia Kružliaková, Adriana Kučerová, Rebeka Jenisová, Adam Pavlovčin, Michal Noga, Monika Bagárová a Radovan Tariška. Slávnostnú atmosféru večera hudobne podčiarkne Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod vedením dirigenta Adriana Kokoša.

„Som rád, že RTVS je aj v jubilejnom 25. ročníku partnerom tohto výnimočného projektu, že divákom môžeme aj tento rok priniesť ďalší priamy prenos z udeľovania ocenení Krištáľové krídlo, a zároveň vo vysielaní vyzdvihnúť a oceniť osobnosti, ktoré svoj pracovný život venujú hodnotným a zmysluplným celospoločenským počinom,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, ktorý je zároveň aj jedným z predsedov odborných porôt.

Ocenenie Krištáľové krídlo sa udeľuje od roku 1997 a tento rok prebieha jeho 25. ročník. Ocenenia udeľuje veľká porota za mimoriadny prínos v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. Ocenenými kategóriami sú filantropia, hospodárstvo, architektúra, publicistika a literatúra, divadlo a audiovizuálne umenie, výtvarné umenie, rock pop džez, hudba, šport, medicína a veda, pričom počet kategórií sa rozrastá. V roku 2018 bola pridaná populárna hudba a inovácie a startupy. O ocenení v každej kategórii rozhoduje porota zložená z odborníkov pôsobiacich v danej oblasti. Hlavnou myšlienkou Krištáľového krídla je podľa organizátorov „objavovanie a vyzdvihnutie jedinečných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia úctu“. Udeľuje sa i mimoriadna cena za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí či iný významný počin. „Napriek tomu, že bol rok 2021 poznačený pandémiou, každá kategória priniesla množstvo silných nominácií, výnimočných osobností a počinov, z ktorých bolo náročné vybrať tie najvýznamnejšie. Vďaka skúsenostiam, širokému prehľadu a profesionálnemu nadhľadu členov porôt sa nám podarilo vybrať 27 najvýznamnejších počinov v oblasti vedy, kultúry, filantropie aj športu za rok 2021,“ povedala riaditeľka Krištáľového krídla Katarína Srkala.

Jednotka RTVS odvysiela priamy prenos z odovzdávania cien jubilejného 25. ročníka Krištáľového krídla v nedeľu 20. marca o 20.30 h. Mená tohtoročných laureátov, ktorí sa o ocenenie v jednotlivých kategóriách uchádzajú, sú k dispozícii aj na webe RTVS.sk.