3. 3. 2022

RADA RTVS

RADA RTVS


Spravodajstvo o napadnutí Ukrajiny Ruskom prišlo v televíznom vysielaní RTVS s oneskorením nielen v porovnaní s rozhlasovým spravodajstvom verejnoprávneho médiá, ale i reportovaním ostatných televízií. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS to priznal generálny riaditeľ telerozhlasu Jaroslav Rezník. „I v tejto súvislosti som prijal abdikáciu bývalého šéfa sekcie spravodajstva a publicistiky Vahrama Chuguryana," dodal Rezník.
Spresnil, že prvé správy o vypuknutí konfliktu v rozhlasovom vysielaní prišli ráno okolo 4.00 h, následne sa začali objavovať v pravidelných intervaloch. Prvé správy v televízii sa objavili okolo pol ôsmej ráno. "Je pravda, že tento čas, od 06.00 h, keď o dianí začali informovať iné televízie, nám bohužiaľ, ušiel," skonštatoval Rezník.
"Dodal, že následne prijal manažment kroky pre zabezpečenie mimoriadneho spravodajstva, s čím súvisela aj zmena vysielania programu Trojka na spravodajské vysielanie, reportujúce prioritne o dianí na Ukrajine."Stiahli sme aj ľudí z Jednotky, všetci pracujú na hrane možností,“ zdôraznil Rezník. Generálny riaditeľ RTVS zároveň avizoval, že v spravodajstve RTVS budú aj správy v ukrajinskom jazyku.
Členovia rady kritizovali konanie manažmentu, prístup vedenia spravodajstva označili priamo za zlyhanie. "V čase, keď komerčné televízie zaraďovali mimoriadne spravodajstvo, my sme vysielali film bez žiadneho upozornenia na mimoriadne dianie,“ povedala členka rady Dóra Hushegyiová.
Členka rady Jarmila Mikušová žiada od manažmentu RTVS objasnenie a plán ďalších krokov. Upozorňuje, že dočasne poverený šéf sekcie spravodajstva a publicistiky Attila Lovász má povinnosti ako vedúci národnostného vysielania, dlhodobo je preto súčasné provizórne riešenie neudržateľné. Rezník uistil, že sa manažment intenzívne zaoberá vedením, intendantúrou spravodajského programu vysielaného na Trojke i posilnením redakčného a výrobného tímu pre toto vysielanie.
 
Medializovaná komunikácia komentátora RTVS Marcela Merčiaka pri vysielaní zo zimných olympijských hier (ZOH) v Pekingu bola dôsledkom jednorazového zlyhania. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS to zdôraznil generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník.
"Vyšetrením a rozhovorom s dotknutými stranami bolo preukázané, že nejde o systémový problém dlhodobého konfliktu či šikany na pracovisku, ale o jednorazové zlyhanie komunikácie medzi zamestnancami," uviedol šéf telerozhlasu. Informoval zároveň, že Merčiakovi ostro vytkol jeho pochybenie a napomenul ho za nedôsledné plnenie pracovných úloh. Merčiak si podľa jeho slov uvedomuje vážnosť vzniknutej situácie, ľudsky ho to mrzí a za svoje vyjadrenia sa ospravedlnil.
Počas vysielania ZOH unikla do médií komunikácia medzi pracovníkmi RTVS plná vulgárnych výrazov. Téma sa stala virálnou, prípadu sa venovali aj členovia Rady RTVS.
 

 
 
Zdroj: TASR