28. 6. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Meta sa vyhráža, že zruší Facebook a Instagram v Európe | Sector.sk

Sociálne siete Instagram a Facebook začali odstraňovať príspevky ponúkajúce tabletky na umelé prerušenie tehotenstva ženám, ktoré by k nim nemali mať prístup na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu USA. Ten minulý týždeň zrušil ústavné právo na interrupciu. TASR správu v utorok prevzala z agentúry AP.
Takéto príspevky na oboch sociálnych sieťach boli údajne zacielené na ženy žijúce v amerických štátoch, kde v piatok vstúpili do platnosti zákony zakazujúce interrupcie. Najvyšší súd v tento deň (piatok 24. júna) zrušil prelomové rozhodnutie v prípade "Roeová verzus Wade" z roku 1973, ktoré zakotvovalo právo ženy na interrupciu.
Krátko po zverejnení tohto rozhodnutia sa na sociálnych sieťach začali objavovať príspevky, ktoré ženám ponúkali možnosť interrupcie. Facebook a Instagram začali vzápätí niektoré z nich odstraňovať.

Copyright  © TASR 2022

 Bieloruského novinára Prataseviča prepustili aj s priateľkou do domáceho  väzenia

 

Ruská priateľka bieloruského opozičného novinára Ramana Prataseviča, ktorú s ním vlani v máji zatkli a neskôr odsúdili na šesť rokov väzenia, požiadala bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o milosť. Podľa vyjadrení jej právnika sa Sofia Sapegová ospravedlnila za jej konanie. V liste Lukašenkovi uviedla, že ju k trestným činom motivovala jej „mladosť a hlúposť“ a že sa dostala pod vplyv „deštruktívnej skupiny ľudí“. Bieloruského lídra tiež žiadala, aby bol zhovievavý a ponúkol jej možnosť „byť užitočná pre spoločnosť a byť blízko mame a otcovi“, informuje spravodajský portál BBC.
Dvadsaťštyriročnú študentku Sapegovú s Pratasevičom zatkli minulý rok v máji, keď ich lietadlo pôvodne smerujúce z Atén do Litvy nútene odklonili do Minsku. Tento rok v máji ju bieloruský súd uznal vinnou z podnecovania spoločenského nepriateľstva a sporov aj z nelegálneho zbierania a šírenia informácií o súkromnom živote nemenovanej osoby bez jej súhlasu. Viac ako rok je v detenčnom zariadení bezpečnostnej služby KGB a podľa kritikov jej skoršie vyjadrenia robila pod nátlakom. Začiatkom tohto mesiaca sa Lukašenko vyjadril, že by ju mohli deportovať do Ruska, kde by dokončila svoj trest. Hoci sa Sapegová narodila v ruskom Vladivostoku, podľa jej priateľov celý život prežila v Bielorusku.

Pratasevič bol editorom kanálu Nexta na platforme Telegram so sídlom v Poľsku, ktorý zverejňoval videá a informácie o vlne masových protestov vyvolaných znovuzvolením bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v lete 2020. Novinár, ktorý z Bieloruska odišiel v roku 2019, patril medzi najhľadanejšie osoby v krajine. V čase, keď ho v máj
i po uzemnení lietadla, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie, zatkli, bol so Sapegovou zhruba pol roka. Priatelia a rodina mladej ženy trvajú na tom, že ona sama sa do opozičného hnutia nezapájala.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.