2. 7. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Štátna duma schválila zákon, ktorý uľahčí zákazy zahraničných médií - Svet  - Správy - Pravda

Poslanci ruskej Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, schválili vo štvrtok zákon, ktorý uľahčí zásahy voči zahraničným aj domácim médiám. Informovali o tom agentúry AFP a AP.
Nová právna norma umožňuje obmedziť alebo zakázať činnosť zahraničných mediálnych spoločností v rámci odvety "za nepriateľské kroky iného štátu voči ruským médiám v zahraničí".
Ruská generálna prokuratúra dostala v takýchto prípadoch právo, aby "urýchlene prijala rozhodnutie o zákaze alebo obmedzení činnosti mediálnych subjektov z daného štátu (ktorý takéto nepriateľské kroky podnikol) na území Ruska".
Zákon schválený dolnou komorou ruského parlamentu taktiež uľahčuje dočasné zastavenie činnosti ruských médií, ktoré budú šíriť "nebezpečné a nespoľahlivé" informácie, prejavovať nedostatok rešpektu voči ruskej spoločnosti, štátu a ústave a diskreditovať ruské ozbrojené sily.
Činnosť takýchto médií bude môcť prokuratúra pozastaviť až na tri mesiace. V prípade opakovaných prehreškov bude takéto médium zakázané úplne.
Príslušný návrh zákona bol vo štvrtok schválený v Dume, kontrolovanej prokremeľskými stranami, v záverečnom treťom čítaní. Účinnosť nadobudne po tom, keď ho schváli aj horná komora parlamentu a podpíše šéf Kremľa Vladimir Putin, čo by sa malo stať čoskoro.
Od ruského vpádu na Ukrajinu sa v Rusku ešte pritvrdili zásahy voči slobode prejavu. Z krajiny od 24. februára odišli už mnohí zahraniční aj nezávislí ruskí novinári.
V Rusku je v súčasnosti zakázaná akákoľvek kritika ruskej "špeciálnej operácie" na Ukrajine. Okrem iného nie je povolené používať pojmy "vojna" a "invázia". Osoby obvinené zo šírenia nepravdivých informácií a diskreditácie ruskej armády môžu byť potrestané až 15 rokmi väzenia. Svoju činnosť v Rusku za týchto podmienok pozastavili alebo obmedzili už mnohé zahraničné alebo nezávislé ruské médiá.

 

Copyright  © TASR 2022

 

 RTUK (Turkish Radio and Television Supreme Council) - RIRM


Turecký úrad na kontrolu médií zakázal prístup k servisom amerického vysielateľa Hlas Ameriky a nemeckého Deutsche Welle, čím si vyslúžil obvinenia z cenzúry.
Najvyššia rada pre rozhlas a televíziu (RTUK) prostredníctvom súdu aplikovala februárové rozhodnutie, ktoré vyžaduje, aby zahraničné médiá, ktoré v Turecku na internete šíria televízny obsah, požiadali o vysielaciu licenciu. Súd v Ankare zakázal prístup na webstránky Deutsche Welle a Hlasu Ameriky vo štvrtok večer. V piatok v Turecku nebol prístupný ani jeden z webov.
Deutsche Welle v piatok vo vyhlásení vysvetlilo, že nesplnili požiadavku na licenciu, pretože „by to umožnilo tureckej vláde cenzurovať redakčný obsah“. Podľa generálneho riaditeľa Petera Limbourga svoje rozhodnutie rade do detailu vysvetlili. „Médiá licencované v Turecku, napríklad, musia zmazať online obsah, ktorý RTUK označí ako nevhodný. To je pre nezávislého vysielateľa jednoducho neprijateľné. DW proti blokovaniu podnikne právne kroky,“ uviedol Limbourg.
RTUK vo februári informovala, že identifikovala tri webstránky, ktoré nemajú vysielacie licencie. Bol medzi nimi aj turecký servis Euronews, no Euronews podľa vlastných slov argumentovali, že nevysielajú naživo v turečtine ani nemajú vizuálne správy, takže sa na nich požiadavka nevzťahuje.
Hlas Ameriky vo februári konštatoval, že zatiaľ čo licencovanie rozhlasu a televízie je normou, pretože vysielacie frekvencie nie sú nekonečné, internet nemá obmedzený vlnový rozsah. „Jediným možným účelom požiadavky na licenciu pre internetovú distribúciu je umožnenie cenzúry,“ uviedol vysielateľ vo vyhlásení.
V rebríčku slobody tlače Reportérov bez hraníc patrí Turecku 149. priečka zo 180 krajín.


Všetko o Amazon Prime Video - od inštalácie po sledovanie s titulkami -  TECHBOX.sk 

Spoločnosť Amazon sa po dialógu s Európskou komisiou (EK) a vnútroštátnymi orgánmi na ochranu spotrebiteľa zaviazala zosúladiť svoje praktiky zrušenia s pravidlami Európskej únie (EÚ) pre ochranu spotrebiteľov. Platforma umožní spotrebiteľom z EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) zrušiť odber služby Amazon Prime iba dvoma kliknutiami pomocou výrazného a jasného tlačidla „Zrušiť“. Na svojej webstránke o tom informuje EK.
Konanie Komisie a vnútroštátnych orgánov voči Amazonu sa začalo v apríli 2021 po sťažnosti Európskej spotrebiteľskej organizácie (BEUC), Nórskej spotrebiteľskej rady a Transatlantického spotrebiteľského dialógu. Nahlásené praktiky rušenia pozostávali z veľkého počtu prekážok na zrušenie odberu, vrátane komplikovaných navigačných ponúk, skreslených formulácií, mätúcich možností a opakovaného povzbudzovania.
Amazon sa zaviazal zlepšiť svoju politiku zrušenia a zmeny zavedie od dnešného dňa, uvádza EK. Tieto zmeny pritom sľúbil zrealizovať na všetkých svojich európskych webstránkach pre všetky zariadenia - počítače, mobily aj tablety.

 ©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.