14. 9. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Whistle-Blower Peiter Zatko Says Twitter 'Chose to Mislead' on Security -  The New York Times



Bývalý šéf bezpečnosti spoločnosti Twitter Peiter Zatko uviedol, že táto sociálna sieť má slabú ochranu v oblasti kybernetickej bezpečnosti a vystavuje súkromie svojich používateľov nebezpečenstvu. TASR správu prevzala z agentúry AP.
Vyjadrenie zaznelo počas utorkového vypočúvania Peitera Zatka v justičnom výbore Senátu amerického Kongresu.
"Som tu, pretože vedenie Twitteru zavádza verejnosť, zákonodarcov, regulačné úrady a dokonca aj vlastnú správnu radu," povedal americkým senátorom Zatko, ktorý je renomovaným expertom na kybernetickú bezpečnosť.
Vedenie spoločnosti Twitter podľa neho nemá informácie o umiestnení a pôvode ňou spravovaných dát a nedokáže ich preto chrániť pred nežiaducimi aktivitami "tínedžerov, zlodejov a špiónov".
Vedenie Twitteru podľa jeho slov nebralo do úvahy ani rady svojich vlastných expertov, čiastočne aj pre to, že uprednostňovalo zisk pred bezpečnosťou.
Zatko bol šéfom bezpečnosti Twitteru od roku 2020 do januára tohto roka, keď ho prepustili. V júli podnikol právne kroky na pôde amerického Kongresu, ministerstva spravodlivosti USA a ďalších úradov s cieľom nahlásiť nezákonnú činnosť súvisiacu s fungovaním Twitteru.


Queen's final trip is most tracked flight in history, says Flightradar24 |  7NEWS

Lietadlo, ktoré prevážalo rakvu s pozostatkami britskej kráľovnej Alžbety II. z Edinburghu do Londýna, sa stalo najsledovanejším letom v dejinách – na portáli Flightradar24 a stránke YouTube ho sledovalo viac ako päť miliónov ľudí. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.
Zástupcovia portálu Flightradar24, ktorý vizualizuje polohu lietadiel v reálnom čase a ďalšie informácie o letoch, v stredu uviedli, že lietadlo s rakvou kráľovnej sledovalo v reálnom čase na ich webstránke 4,79 milióna ľudí a ďalších 250.000 na ich oficiálnom kanáli na YouTube.
Od prvej chvíle, ako lietadlo Boeing C17A Globemaster zaplo na edinburghskom letisku svoj transpondér a začalo vysielať informácie o svojej polohe, sa priebeh letu pokúšalo sledovať takmer šesť miliónov ľudí. Prevádzkovatelia portálu Flightradar24 ale konštatovali, že tento veľký počet ľudí spôsobil určité problémy s jeho fungovaním.
Až doposiaľ bol najsledovanejším letom v histórii augustový let americkej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej z Malajzie na Taiwan. Aspoň časť tohto sedemhodinového letu sledovalo 2,9 milióna ľudí.

 

Copyright  © TASR 2022

 When Twitter was started, this tweet was done first, know what was written  in it?



Akcionári Twitteru schválili dohodu, na základe ktorej mal miliardár Elon Musk kúpiť spoločnosť za 44 miliárd dolárov. Rozhodnutie padlo počas krátkeho konferenčného hovoru s investormi, informuje spravodajský portál BBC.
Znamená to, že Twitter sa bude snažiť prinútiť Muska súdnou cestou, aby spoločnosť kúpil tak, ako sa zaviazal.
Musk v apríli ponúkol, že Twitter odkúpi, no neskôr sa pokúsil z dohody vycúvať, tvrdiac okrem iného to, že na sociálnej sieti je omnoho viac falošných účtov, ako firma uvádzala. Podľa Twitteru sa tým Musk snaží zakryť to, že akvizíciu už nepovažuje za atraktívnu.
V súčasnosti je hodnota Twitteru asi 32 miliárd dolárov, čo je omnoho menej, ako pôvodne ponúkol Musk.
Hlasovanie akcionárov mohlo podľa BBC ukončiť snahy firmy prinútiť Muska právnou cestou, aby obchod dokončil, no Twitter od nich dostal zelenú.
V americkom štáte Delaware sa 17. októbra začne súdny proces, ktorý by mal rozhodnúť o tom, či Twitter môže prinútiť generálneho riaditeľa automobilky Tesla, aby pokračoval s jeho kúpou. 


Nezvolili kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ- Správy RTVS

Všeobecný súd Európskej únie v stredu do veľkej miery potvrdil vysokú pokutu pre spoločnosť Google.
Európska komisia (EK) dala v roku 2018 internetovému gigantovi pokutu viac ako štyri miliardy eur za zneužívanie dominantného postavenia na trhu prostredníctvom operačného systému Android na potlačenie konkurencie.
Súd pritom pôvodnú pokutu pre Google vo výške 4,34 miliardy eur znížil na 4,125 miliardy.
„Sme sklamaní, že súd nezrušil rozhodnutie v plnom rozsahu. Sme presvedčení, že operačný systém Android priniesol používateľom viac možností voľby, nie menej. Android ekosystém podporuje tisícky úspešných firiem v Európe, ako aj po celom svete,“ uviedla v stanovisku pre agentúru SITA komunikačná riaditeľka Googlu pre Českú republiku a Slovensko Alžběta Houzarová.

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.