14. 10. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

Konšpirátor Jones musí zaplatiť takmer miliardové odškodné za svoje lži o  streľbe na základnej škole - Svet - Správy - Pravda
Súd v americkom štáte Connecticut nariadil v stredu krajne pravicovému šíriteľovi konšpiračných teórií Alexovi Jonesovi, aby zaplatil odškodné takmer jednu miliardu dolárov za tvrdenia, že streľba na základnej škole v dedine Sandy Hook, štát Connecticut, z roku 2012 je hoax. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.
Porota po trojdňovom zvažovaní rozhodla, že Jones musí zaplatiť 965 miliónov dolárov rodinám ôsmich obetí streľby v škole v Sandy Hooku a agentovi Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý podal na Jonesa žalobu za ohováranie. Jones uviedol, že sa proti rozsudku plánuje odvolať.
Jones (48), ktorý je zakladateľom webového portálu InfoWars a moderátorom populárnej rozhlasovej relácie, bol uznaný za vinného v niekoľkých civilných súdnych sporoch týkajúcich sa ohovárania, ktoré iniciovali rodičia obetí streľby v škole v Sandy Hooku, štvrti mesta Newtown. Útok, ktorý v roku 2012 spáchal 20-ročný Adam Lanza, si vyžiadal životy 20 detí a šiestich učiteľov.
Jones roky vo svojej relácii tvrdil, že streľbu "zinscenovali" aktivisti za kontrolu zbraní a že rodičia obetí sú len herci stvárňujúci obete katastrofy. Napokon však uznal, že streľba bola "stopercentne skutočná".
Porota v meste Austin v americkom štáte Texas nariadila v auguste Jonesovi zaplatiť takmer 50 miliónov dolárov Neilovi Heslinovi and Scarlett Lewisovej, ktorých šesťročný syn pri streľbe zomrel.
Portál InfoWars vyhlásil v apríli tohto roku bankrot a o bankrot požiadala prednedávnom aj ďalšia Jonesova spoločnosť, Free Speech Systems.

Trump's Truth Social App Hits No. 1 on Apple's App Store - Variety

Spoločnosť Google oznámila v stredu, že povolila, aby bola na jej on-line distribučnej službe Google Play opäť sprístupnená sociálna platforma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Spoločnosť k tomuto kroku pristúpila po tom, ako bola uistená, že platforma bude spĺňať pravidlá spoločnosti týkajúce sa tlmenia škodlivého obsahu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Aplikácia sociálnej platformy Truth Social, ktorú Trump založil po tom, ako na neho Twitter uvalil zákaz pre útok jeho priaznivcov na sídlo Kongresu vo Washingtone, bola odstránená z Google Play koncom augusta pre nedostatok nástrojov zameraných na tlmenie škodlivého obsahu vrátane výziev k násiliu.
Aplikácia Truth Social však bola odvtedy aktualizovaná tak, aby spĺňala podmienky spoločnosti Google, a boli do nej zapracované nástroje na nahlasovanie a odstraňovanie škodlivého obsahu a blokovanie používateľov, ktorí budú tieto pravidlá porušovať.
"Aplikácie je možné distribuovať na Google Play, ak preukážu, že spĺňajú naše vývojárske smernice vrátane podmienky efektívne usmerňovať obsah, ktorý vytvárajú užívatelia, a odstraňovať nežiadúce príspevky - napríklad tie podnecujúce násilie," uviedol hovorca Googlu pre AFP.
Spoločnosť Trump Media & Technology Group (TMTG), ktorá prevádzkuje Truth Social, aplikáciu čoskoro v obchode Google Play sprístupní, cituje Google agentúra Reuters.
Používatelia smartfónov s operačným systémom Android si do zariadení najčastejšie sťahujú aplikácie cez obchod Google Play. Aplikácia Truth Social je dostupná aj na oficiálnej webovej stránke sociálnej platformy a jej upravená verzia sa nachádza aj v službe App Store, ktorú využívajú užívatelia zaradení spoločnosti Apple.
Ak by aplikácia nebola dostupná v obchodoch Google Play a App Store, väčšina užívateľov smartfónov by sa k nej nevedela poľahky dostať. Sťahovanie aplikácií z iných zdrojov je totiž obťažnejšie, píše Reuters.

Copyright  © TASR 2022