13. 10. 2022

RADA RTVS

 RADA RTVS


 

Rada RTVS sa na dnešnom zasadnutí okrem iného venovala aj východiskám rozpočtu RTVS na rok 2023. Ako povedal pre agentúru SITA predseda Rady Igor Gallo, opäť sa ukázala potreba systémového financovania verejnoprávneho vysielateľa, na čo Rada poukazuje posledných desať rokov pri každom schvaľovaní rozpočtu. "Je nemysliteľné, aby štát nahádzal na RTVS nové zákonné povinnosti bez akejkoľvek kompenzácie," zdôraznil. Ministerstvo kultúry Rada RTVS podľa Galla v predstihu upozorňovala, že podľa prepočtov manažmentu zaťaží Zákon o mediálnych službách rozpočet telerozhlasu na najbližších päť rokov sumou od 23 do 25 miliónov eur, čo v jeho súčasnej ekonomickej kondícii môže byť "bozkom smrti".

"Už tohto roku musí GR Luboš Machaj nájsť minimálne 800 000 eur, s ktorými rozpočet nerátal. Mám pocit, akoby záujem niektorých kompetentných v prípade RTVS skončil zvolením nového generálneho riaditeľa," povedal Gallo. Medzi ďalšie negatívne dopady na rozpočet patrí podľa neho zvýšená cena energií i zníženie budgetov zadávateľov reklamy.

V novembri konci programová služba RTVS Trojka. Ak štát nepošle finančnú injekciu, RTVS bude podľa Galla nútená zamýšľať sa nad rušením ďalších programových služieb. Konkretizovať nechcel, ale pripustil, že katastrofický scenár môže uvažovať len o Jednotke a Dvojke. “Za takýto rozpočet by som však osobne nezahlasoval." uzavrel.

Zdroj: SITA