25. 11. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

ISW (@TheStudyofWar) / Twitter
Odborníci z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej správe uvádzajú, že Kremeľ podporuje komunitu vojenských blogerov a novinárov v Rusku aj napriek tomu, že ich komentáre o operáciách ruskej armády na Ukrajine sú čoraz kritickejšie.
Na svojom spravodajskom webe o tom v pondelok napísala britská stanica BBC, monitorovaná agentúrou TASR.
Komunitu blogerov a vojnových spravodajcov tvorí viac než 500 nezávislých autorov a v Rusku sa stala smerodajným zdrojom informácií o vojne na Ukrajine, píšu odborníci podľa BBC. Predstavitelia tejto komunity sú podporovateľmi vojny a sú známi svojimi nacionalistickými názormi.
Úzka spojitosť vojenských spravodajcov s ozbrojenými silami a polovojenskými formáciami dali tejto komunite silný hlas, ktorý má v ruskom informačnom priestore často väčšiu odozvu než vyhlásenia predstaviteľov ruského ministerstva obrany, konštatuje BBC s odvolaním sa na ISW.
Komunitu tvorí široká škála autorov - od tých, ktorí podporujú Kremeľ kritikou ruského vojenského velenia, až po tých, ktorí z vojenských neúspechov Ruska na Ukrajine priamo obviňujú Vladimira Putina.
To, že Kremeľ je tolerantný voči komunite vojenských blogerov, je pritom prekvapujúce vzhľadom na cenzúru, ktorej čelia iné, tradičnejšie médiá, vrátane opozičných a zahraničných médií, píšu experti ISW.
Didier Reynders (@dreynders) / Twitter
Komisár EÚ pre spravodlivosť Didier Reynders vo štvrtok uviedol, že rozhodnutie Twitteru prepustiť tisíce zamestnancov vyvolalo obavy o schopnosť sociálnej siete dodržiavať nový legislatívny rámec pre digitálne platformy.
Ako vo svojej správe pripomenula agentúra Reuters, nariadenie o digitálnych službách (DSA), ktoré nadobudne účinnosť vo februári roku 2024, vyžaduje, aby digitálne platformy zintenzívnili svoje úsilie v boji proti nezákonnému obsahu v online priestore.
Didier Reynders preto odcestoval do írskeho Dublinu, aby sa stretol so zástupcami Twitteru a žiadal od nich stanovisko k problému.
"Zástupcovia Twitteru opätovne potvrdili záväzok spoločnosti plne dodržiavať európske pravidlá. Komisár Reynders to vzal na vedomie a požiadal Twitter, aby tento záväzok premenil na konkrétne opatrenia," dodal pre Reuters predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite.
Reynders po stretnutí s predstaviteľmi Twitteru vyjadril presvedčenie, že na identifikovanie nenávistných prejavov na sociálnych sieťach sú potrebné ľudské zdroje.
Agentúra AFP v tejto súvislosti napísala, že z nového hodnotenia EÚ vyplýva, že počet hlásení o nenávistných prejavoch, ktoré veľké spoločnosti sociálnych médií preskúmali do 24 hodín, klesol z 90 percent v roku 2020 na 81 percent v roku 2021 a 64 percent v roku 2022.
Dané čísla ukázali, že iba strímovacia platforma YouTube zlepšila mieru odstraňovania urážlivého obsahu – ako je definované v kódexe správania EÚ –, zatiaľ čo snaženie sa Twitteru a iných technologických spoločností kleslo.
Obavy zo smerovania Twitteru po jeho prevzatí Elonom Muskom sa vo štvrtok zintenzívnili, keď denník Financial Times (FT) informoval, že po odchode vedúcich pracovníkov zodpovedných za dodržiavanie online pravidiel EÚ spoločnosť Twitter zrušila svoju bruselskú kanceláriu.
"Je to ďalšia obava, pretože pre nás je veľmi dôležité mať tím vyčlenený pre vzťahy s európskymi inštitúciami," povedal Reynders v reakcii na správu FT.
Uviedol však súčasne, že je "od prírody optimista" a že dostal záväzky, že tím Twitteru v Dubline sa ujme úloh medzičasom zrušenej bruselskej centrály.
Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová však vo štvrtok zopakovala obavy eurobloku, keď sa Twitteri napísala: "Ak chcete efektívne odhaliť a podniknúť kroky proti dezinformáciám a propagande, vyžaduje si to zdroje."
Reynders sa má v piatok v Dubline stretnúť so zástupcami spoločnosti Meta - vlastníka sociálnej siete Facebook -, ktorá tento mesiac uviedla, že v dôsledku prepadu príjmov z reklamy plánuje prepustiť viac ako 11.000 zamestnancov.
Nový európsky systém stanovuje, že spoločnostiam, na ktoré sa vzťahuje DSA, hrozí pokuta až do výšky šiestich percent ich celosvetového obratu, ak porušia pravidlá o nelegálnom obsahu.
Ak by sa ich priestupky opakovali, mohli by dostať zákaz činnosti v rámci Európskej únie.
Twitter spustil plán hromadného prepúšťania po tom, čo ho minulý mesiac kúpil Elon Musk. Takmer polovica zamestnancov sociálnej siete bola prepustená a viac ako 1000 ďalších zamestnancov dalo výpoveď.
Wa 16 archív New York - Na archívnej snímke z … | Regióny.zoznam.sk
Popredná americká publicistka a novinárka E. Jean Carrollová podala vo štvrtok ďalšiu žalobu proti exprezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. Využila pritom nový zákon, ktorý chráni obete sexuálnych útokov aj desaťročia po údajnom čine, informovala v noci na piatok agentúra AFP.
Právnici E. Jean Carrollovej podali žalobu v mene svojej mandantky len niekoľko minút po tom, čo vstúpil do platnosti zákon štátu New York, ktorý umožňuje obetiam sexuálnych útokov žalovať podozrivú osobu bez ohľadu na premlčaciu dobu.
Carrollová obviňuje Trumpa, že ju ešte v polovici 90. rokov sexuálne napadol v skúšobnej kabínke luxusného obchodného domu Bergdorf Goodman na Piatej avenue v New Yorku.
Exprezidenta zažalovala už v novembri roku 2019, a to za ublíženie na cti, ktorého sa Trump údajne dopustil v súvislosti s popieraním tohto činu, keď sa vyjadril, že Carrollová ani "nie je jeho typ". Novinárka uvádza, že Trump tým poškodil jej povesť a kariéru.
Nová žaloba sa týka aj následných obvinení, ktoré Trump nedávno zverejnil na sociálnych sieťach, keď svoju údajnú obeť označil za podvodníčku.
V tejto novej žalobe Carrollová požaduje bližšie nešpecifikované odškodnenie a osobitné odškodnenie za psychickú ujmu, bolesť a utrpenie, stratu dôstojnosti a poškodenie svojho dobrého mena.
Predchádzajúca žaloba by sa mala dostať pred súd začiatkom roka 2023. Predsedajúci sudca môže rozhodnúť, že do procesu zahrnie aj nové nároky Carrollovej voči Trumpovi.
Právnička Alina Habbaová, ktorá Trumpa v tomto prípade zastupuje, uviedla, že rešpektuje a obdivuje tých, ktorí idú na súd argumentujúc novým zákonom štátu New York.
"Tento prípad je, žiaľ, zneužitím účelu tohto zákona, ktorý vytvára strašný precedens s rizikom delegitimizácie dôveryhodnosti skutočných obetí," reagovala pre agentúru AFP v e-maili.
Nový zákon dáva obetiam sexuálnych útokov v štáte New York jednoročné obdobie na to, aby žalovali údajných páchateľov, aj keď k prípadu sexuálneho zneužitia došlo už dávno.
Vo svojej novej žalobe Carrollová zopakovala, že o Trumpovom obťažovaní mlčala viac ako 20 rokov zo strachu z represálií. Názor zmenila po vzniku hnutia #MeToo v roku 2017.

                                    

Copyright  © TASR 2022

 

 Resignations Roil Twitter as Elon Musk Tries Persuading Some Workers to  Stay - The New York Times



Nový majiteľ Twitteru Elon Musk vo štvrtok povedal, že udeľuje „amnestiu“ zablokovaným účtom. Podľa odborníkov na online bezpečnosť to však podnieti nárast obťažovania, nenávistných prejavov a dezinformácií.
Oznámenie miliardára prišlo po tom, čo v prieskume zverejnenom na svojej časovej osi požiadal používateľov, aby hlasovali o obnovení účtov, ktoré podľa neho „neporušili zákon ani sa nedopustili spamovania“. Obnovenie zablokovaných účtov podporilo 72 % hlasujúcich.
„Ľudia prehovorili. Amnestia sa začína na budúci týždeň. Vox Populi, Vox Dei,“ napísal Musk na Twitteri s použitím latinskej frázy, ktorá znamená „hlas ľudu, hlas Boží“.
Musk použil rovnakú latinskú frázu po uverejnení podobného prieskumu minulý víkend pred obnovením účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorému Twitter zablokoval konto pre povzbudzovanie vzbury v Kapitole zo 6. januára minulého roka. Trump reagoval, že sa na Twitter nevráti, no svoj účet zatiaľ nezmazal.

rské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.