14. 12. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Twitter is increasing the price of Twitter Blue from $2.99 to $4.99 per  month | TechCrunch


Spoločnosť Twitter amerického podnikateľa Elona Muska rozpustila v pondelok svoju Radu pre budovanie dôvery a bezpečnosti, teda poradnú skupinu takmer 100 nezávislých občianskych, ľudskoprávnych a ďalších organizácií, ktorú Twitter vytvoril v roku 2016. Jej cieľom bolo riešiť nenávistné prejavy na sociálnej sieti a rôzne ďalšie problémy ako zneužívanie detí, samovraždy či sebapoškodzovanie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.
Rada mala naplánované stretnutie so zástupcami spoločnosti Twitter v pondelok neskoro večer. Twitter však radu v e-maile krátko pred stretnutím informoval, že ju rozpúšťa. Potvrdili to mnohí jej členovia, ktorí si pre obavy z odplaty želali zostať v anonymite. Agentúre AP poskytli aj snímky e-mailu od Twitteru.
V e-maile sa uvádzalo, že Twitter "prehodnocuje možnosti, ako čo najlepšie zapracovať názory zvonku" a rada "nie je na túto prácu tým najlepším orgánom".
"Naša práca robiť z Twitteru bezpečné, informujúce, poučné miesto bude rýchlejšia a agresívnejšia než kedykoľvek v minulosti, ale my budeme stále vítať vaše nápady, ako tento cieľ dosiahnuť," stálo ešte v e-maile s podpisom "Twitter".

Do ukrajinského parlamentu by malo prejsť päť politických strán - Svet -  Správy - Pravda


Ukrajinský parlament v utorok prijal zákon o národnostných menšinách, ktorý je kľúčovou podmienkou pre vstupu tejto krajiny do EÚ, informoval na svojom webe britský denník Guardian.
Za zrušenie starého zákona a prijatie nového hlasovalo 324 poslancov, uviedol poslanec Jaroslav Železňak v statuse na platforme Telegram.
Poslanec parlamentu a člen výboru pre ľudské práva, deokupáciu a reintegráciu dočasne okupovaných území, národnostných menšín a medzinárodných vzťahov Taras Tarasenko podľa vyhlásenia zverejneného na webe zákonodarného zboru pripomenul, že jeho výbor na tomto návrhu zákona pracoval viac ako dva roky.
Objasnil, že dokument špecifikuje práva národnostných spoločenstiev na Ukrajine a poskytuje záruky ich etnického a kultúrneho rozvoja.
Podľa jeho prísľubu sa "na nikoho nezabudne a nebude existovať žiadna diskriminácia". Dosiahne sa ním, že "každý občan Ukrajiny bez ohľadu na etnický pôvod bude mať možnosť poznať ukrajinský jazyk aj svoj rodný jazyk, študovať v tomto jazyku, poznať svoju kultúru".
Cieľom návrhu zákona je "zlepšiť ochranu práv národnostných menšín" vrátane práva na sebaidentifikáciu, používanie jazykov národnostných menšín, vzdelávanie, účasť na politickom, hospodárskom, sociálnom a kultúrnom živote a podobne, spresnili ukrajinské médiá.
Poslanec Železňak ďalej informoval, že ukrajinský parlament v utorok prijal aj mediálny zákon. Vzhľadom na to, že rade pre vysielanie a retransmisiu udeľuje veľké právomoci, novinárska obec ho kritizovala.
Rada totiž môže nielen ukladať médiám pokuty, ale za opakované porušenie pravidiel môže on-line médiá zablokovať na 30 dní, a to aj bez súdneho rozhodnutia.
Trvalé zákazy vysielať alebo odobratie licencie budú aj naďalej možné len prostredníctvom súdu.
Ukrajinský parlament okrem toho v utorok prijal aj zákon o voľbe sudcov Ústavného súdu.
Nutnosť prijať takéto zákony označila Európska komisia za súčasť kritérií pre hodnotenie pripravenosti Ukrajiny na vstup do EÚ.
Ukrajina získala štatút kandidátskej krajiny v júni tohto roku. Prechod krajiny od žiadateľa ku kandidátovi zvyčajne trvá roky, ale EÚ tento proces v súvislosti s agresiou Ruska voči Ukrajine značne urýchlila.

Copyright  © TASR 2022