16. 12. 2022

TV Markíza vyhrala zmenkový spor,  nemusí zaplatiť vyše 26 miliónov eur   

TV Markíza vyhrala zmenkový spor, 

 TV Markíza vyhrala zmenkový spor, nemusí zaplatiť vyše 26 miliónov eur

 nemusí zaplatiť vyše 26 miliónov eur        

 

Televízia Markíza vyhrala spor v kauze jednej zo zmeniek. Okresný súd Bratislava V vo štvrtok zamietol žalobu, ktorou Marian Kočner prostredníctvom svojej spoločnosti vymáhal od televízie vyše 26 miliónov eur. TASR o tom informovala TV Markíza.
        Žalobca, jeho právny zástupca a ani žalovaný Pavol Rusko, ktorý sa písomne ospravedlnil, na pojednávanie neprišli. "Bolo jasne preukázané, že nikdy nebolo úmyslom Pavla Ruska byť viazaný akýmkoľvek svojim zmenkovým prejavom a predmetná zmenka bola evidentne len nástrojom, ktorým sa chcel spolu s Marianom Kočnerom obohatiť na úkor Markíza-Slovakia," uviedol právny zástupca televízie Tomáš Kamenec. Zároveň dodal, že Rusko podpísal zmenkové ručenie v čase, keď nebol oprávnený konať za spoločnosť Markíza-Slovakia.
        Ako ďalej uviedol, súd nepriznal Ruskovi nárok na náhradu trov konania voči Kočnerovej spoločnosti i napriek tomu, že bol v konaní v konečnom dôsledku úspešný. Zdôvodnil to osobitnými okolnosťami prípadu a skutočnosťou, že práve Rusko mal záujem na úspechu žalobcu i napriek tomu, že vystupoval ako žalovaný.
        Súd bol svojim rozhodnutím viazaný rozsudkom Špecializovaného trestného súdu a uznesením Najvyššieho súdu SR, ktorými boli Marian Kočner a Pavol Rusko uznaní za vinných za obzvlášť závažný zločin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zločin marenia spravodlivosti.
        Generálny riaditeľ televízie Matthias Settele verdikt okresného súdu privítal. "Verili sme, že spravodlivosť zvíťazí a je pre nás satisfakciou, že slovenské súdy okrem potrestania podvodníkov postupne opäť nastoľujú spravodlivosť aj v tejto civilnej časti sporu," zdôraznil.

Zdroj: TASR