14. 12. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Twitter is increasing the price of Twitter Blue from $2.99 to $4.99 per  month | TechCrunch


Spoločnosť Twitter amerického podnikateľa Elona Muska rozpustila v pondelok svoju Radu pre budovanie dôvery a bezpečnosti, teda poradnú skupinu takmer 100 nezávislých občianskych, ľudskoprávnych a ďalších organizácií, ktorú Twitter vytvoril v roku 2016. Jej cieľom bolo riešiť nenávistné prejavy na sociálnej sieti a rôzne ďalšie problémy ako zneužívanie detí, samovraždy či sebapoškodzovanie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.
Rada mala naplánované stretnutie so zástupcami spoločnosti Twitter v pondelok neskoro večer. Twitter však radu v e-maile krátko pred stretnutím informoval, že ju rozpúšťa. Potvrdili to mnohí jej členovia, ktorí si pre obavy z odplaty želali zostať v anonymite. Agentúre AP poskytli aj snímky e-mailu od Twitteru.
V e-maile sa uvádzalo, že Twitter "prehodnocuje možnosti, ako čo najlepšie zapracovať názory zvonku" a rada "nie je na túto prácu tým najlepším orgánom".
"Naša práca robiť z Twitteru bezpečné, informujúce, poučné miesto bude rýchlejšia a agresívnejšia než kedykoľvek v minulosti, ale my budeme stále vítať vaše nápady, ako tento cieľ dosiahnuť," stálo ešte v e-maile s podpisom "Twitter".
Byli posledními novináři v okupovaném Mariupolu, teď posuzují Czech Press  Photo — ČT24 — Česká televize
Ukrajinskí fotoreportéri Mstyslav Černov a Jevhen Maloletka, pracujúci pre americkú tlačovú agentúru AP, získali od organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) ocenenie za sériu reportážnych snímok z vojnou zasiahnutého ukrajinského mesta Mariupol. Informovala o tom v utorok britská stanica BBC.
Ako poznamenali RSF, Černov a Maloletka boli "jedinými reportérmi (zo zahraničného média), ktorí tri týždne informovali o bombardovaní ukrajinského mesta Mariupol".
Sú aj autormi fotografie, ktorá sa stala symbolom utrpenia Mariupolčanov vystavených sústredenému ostreľovaniu ruskou armádou. Snímka zachytáva mladú ženu vo vysokom štádiu tehotenstva, ktorú záchranári na nosidlách vynášajú zo zbombardovanej nemocnice. Žena i jej nenarodené dieťa neskôr zomreli.
Černov a Maloletka dorazili do Mariupola 24. februára, v deň začiatku invázie ruskej armády na Ukrajinu. Na svojich snímkach zachytávali, ako žije mesto v obkľúčení ruských jednotiek, fotografovali skazu spôsobenú ostreľovaním, prácu lekárov v miestnych nemocniciach, zaznamenali aj početné obete z radov civilného obyvateľstva i ich pochovávanie do narýchlo vykopaných hrobov.
Mariupol opustili 15. marca v kolóne vozidiel, ktorá z mesta odišla po otvorení humanitárneho koridoru.
V každoročnej súťaži Za slobodu tlače organizovanej RSF ukrajinskí fotoreportéri vyhrali v kategórii Vplyv.
Slávnostné odovzdanie cien sa uskutočnilo v pondelok v Paríži. Vystúpil na ňom aj laureát vlaňajšej Nobelovej ceny za mier, ruský novinár a šéfredaktor denníka Novaja gazeta Dmitrij Muratov, doplnila stanica Deutsche Welle.
Prístavné mesto Mariupol bolo na jar dva mesiace terčom intenzívneho ostreľovania a bombardovania ruskou armádou, ktorá sa ho napokon zmocnila v máji. Doteraz nie je jasné, koľko obetí si obliehanie mesta vyžiadalo, no vláda v Kyjeve odhaduje, že môže ísť o najmenej 25.000 obetí.
V Mariupole, kde sídlilo veľa tovární a významných firiem, žilo pred vojnou asi 430.000 ľudí, z ktorých tam zostalo asi 100.000.

 

Copyright  © TASR 2022