2. 1. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Who is self-described misogynist Andrew Tate? - Los Angeles Times


Rumunský súd v piatok nariadil 30-dňovú väzbu pre bývalého profesionálneho kickboxera a kontroverzného influencera Andrewa Tatea po jeho zatknutí za údajné obchodovanie s ľuďmi, znásilnenie a založenie zločineckej skupiny. Uviedla to agentúra AFP.
Hovorkyňa riaditeľstva pre boj proti organizovanému zločinu a terorizmu (DIICOT) Ramona Bollaová pre AFP spresnila, že do vyšetrovacej väzby boli na 30 dní vzatí štyria podozriví: okrem Tatea aj jeho brat a dvaja rumunskí občania.
Tate, ktorý má britské aj americké občianstvo, bol spolu s bratom a dvoma Rumunmi zadržaný v Rumunsku pre podozrenie z pašovania ľudí, znásilnenia a založenia organizovanej zločineckej skupiny.
Vo štvrtkovým oznámení DIICOT sa uvádza, že štyria podozriví začiatkom roka 2021 založili organizovanú skupinu so zámerom páchať zločin pašovania ľudí na území Rumunska i ďalších krajín.
Bratia Tateovci a dvaja Rumuni údajne pašovali, najímali a zneužívali ženy tým, že ich nútili k výrobe pornografie, ktorú chceli šíriť na internete za účelom zisku.
Zatiaľ bolo identifikovaných šesť obetí, ktoré podozriví sexuálne vykorisťovali. V rámci vyšetrovania spusteného v apríli sa uskutočnili razie vo viacerých lokalitách po celom Rumunsku.
Andrew Tate v roku 2016 účinkoval v britskej televíznej reality šou Big Brother, ale vylúčili ho z nej, keď sa objavilo video, ktoré ho zachytávalo pri útoku na ženu.
Tateovi, ktorý sa pred niekoľkými rokmi spolu s bratom Tristanom presťahoval do Rumunska, za jeho mizogýnne výroky zakázali prístup k viacerých sociálnym sieťam, napríklad YouTube, Facebooku, Instagramu aj TikToku. Povolili mu však vrátiť sa na Twitter po tom, čo ho kúpil americký podnikateľ Elon Musk.
V stredu sa Tate dostal na Twitteri do sporu so švédskou klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou, keď zverejnil tvít, v ktorom sa chválil vlastníctvom množstva áut produkujúcich "enormné emisie".
Ich následná slovná prestrelka vyvolala na sociálnych sieťach špekulácie, že rumunskej polícii k lokalizovaniu Tatea pomohla škatuľa od pizze, ktorá sa objavila vo videu zverejnenom influencerom.
Thunbergová si potom na Twitteri na margo Tateovho zatknutia zavtipkovala, že "takto to dopadne, keď nerecyklujete obaly od pizze".
Hovorkyňa rumunského orgánu pre boj s organizovaným zločinom Ramona Bollaová však túto súvislosť poprela. "Na zistenie, či sa osoba nachádza v krajine alebo nie, používame celý rad prostriedkov," vysvetlila.
Hovorca Grety Thunbergovej agentúre AFP potvrdil, že jej tvít z piatkového rána, ktorý doteraz získal približne 1,6 milióna lajkov, bol v skutočnosti "žart". Dodal, že rumunské orgány s Thunbergovou neboli v kontakte.

 

Copyright  © TASR 2022

 ČT3 – Wikipedie

Česká televízia  ukončila vysielanie programu ČT3. Dôvodom sú úspory kvôli klesajúcej reálnej hodnote koncesionárskeho poplatku. Program začal vysielať 23. marca 2020 na začiatku koronavírusovej epidémie a bol určený predovšetkým seniorom, ktorí boli nútení kvôli covidu-19 zostávať doma. Odvtedy si kanál pustilo sedem miliónov divákov. Po 1013 dňoch vysielania sa ČT3 s divákmi dnes rozlúči českou komédiou Saturnin. "O prípadnom obnovení programu v ďalších rokoch bude možné rozhodnúť až v dôsledku zmeny legislatívy, ktorá zaistí stabilitu a udržateľnosť dlhodobého financovania ČT," uviedla hovorkyňa verejnoprávnej televízie Karolína Blinková. Programová ponuka ČT3 sa opierala najmä o výber z televízneho fondu, tematické relácie, akými boli Pohybovky Pavla Kríža alebo Tanečné pre starších a pokročilých so Zdeňkom Chlopčíkom, a základný informačný servis s prehľadnejším grafickým spracovaním aj pokojnejším tempom moderovania. Medzi najvyhľadávanejšie programy stanice patrili seriály Nemocnice na kraji mesta či Rozpaky kuchára Svatopluka, hudobno-zábavné relácie Televarieté, ale napríklad aj pôvodný magazín Život na tretí, ktorý ponúkal praktické rady a tipy, nápady na voľnočasové aktivity, cvičenia alebo recepty. V prvých mesiacoch vysielala ČT3 osem hodín denne, následne sa vysielací čas navýšil na 16 hodín a do programovej ponuky vďaka tomu pribudli aj zahraničné seriály typu Haló, haló!, Iste, pán minister či Randall a Hopkirk. ČT čaká od roku 2024 obmedzovanie výroby a vysielania a prepúšťania zamestnancov, pokiaľ sa do tej doby nezvýši koncesionársky poplatok z existujúcich 135 korún. Tento rok prijaté úsporné opatrenia nebudú podľa Rady ČT po roku 2024 pre súčasný rozsah činností stačiť. ČT vyberá koncesionársky poplatok v súčasnej výške od roku 2008. Odvtedy sa jeho reálna hodnota znížila na 86 korún. Za dva roky to kvôli rastúcej inflácii bude iba 50 korún. Ak by výška poplatku rástla spolu s infláciou, musel by byť teraz 209 korún. Rada schválila rozpočet ČT na budúci rok s príjmami a výdavkami 7,386 miliardy Kč, čo je o tri percentá viac ako tento rok. Príjem z televíznych poplatkov sa má zvýšiť o päť miliónov na 5,695 miliardy Kč. Rozpočet podľa dozornej komisie pokrýva náklady na prevádzku šiestich kanálov ČT, ale bude ho možné naplniť na úkor úspor vo výrobe a investíciách. Rozpočet okrem iného počíta s obmedzením dramatickej tvorby oproti tohto roku o 13 percent.

Copyright  © ČTK 2022