17. 8. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Ruská vláda vyhostila moskovskú spravodajkyňu serveru Politico.eu Evu Hartogovú. V stredu to oznámil samotný server. Podľa Politica ide o prvý známy prípad od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, keď bol zahraničný novinár z Ruska vypovedaný. TASR informuje podľa agentúry DPA.
Hartogová je holandská občianka a pôsobila v Rusku desať rokov. Politico uviedol, že reportérke bolo minulý týždeň oznámené, že jej úrady nepredĺžili víza a má šesť dní na to, aby opustila krajinu.
"Sme týmito krokmi veľmi sklamaní, ale neochvejný záväzok Politica pokrývať činnosť ruskej vlády a jej vojnu na Ukrajine to nezníži," uviedol vo vyhlásení šéfredaktor portálu Politico.eu Jamil Anderlini.
"Dúfame, že Eva a Politico sa v blízkej budúcnosti do Moskvy vrátia, aby pokračovali v našom vecnom a nestrannom spravodajstve o ruskej politike," dodal.
Agentúra DPA pripomenula, že od rozpútania vojny na Ukrajine vo februári 2020 sa v Rusku zintenzívnili snahy o potlačenie nezávislej žurnalistiky. Podľa medializovaných informácií krajinu odvtedy opustilo zhruba 1000 ruských novinárov.




Islamistické hnutie Taliban zadržalo počas necelých dvoch uplynulých týždňov v Afganistane deväť novinárov. Oznámila to v stredu organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), informuje TASR podľa správy agentúry DPA.
K zadržaniam došlo v priebehu posledných 11 dní v piatich afganských provinciách. Jedného z novinárov už medzičasom prepustili. "Medzi pracovníkmi afganských médií vládne strach a neistota," povedal výkonný riaditeľ nemeckej pobočky RSF Christian Mihr.
Afganská mediálna organizácia NAI potvrdila v pondelok zadržanie troch reportérov v južnej provincii Kandahár. "Neexistuje nijaký zrejmý dôvod na zatknutie týchto novinárov," uviedla.
Taliban od svojho predvlaňajšieho opätovného získania moci v Afganistane výrazne obmedzil slobodu tamojších médií. Napriek počiatočným sľubom o umiernenej vláde sa hnutie stalo ešte autoritatívnejším a dogmatickejším, pričom ženy a dievčatá do značnej miery vylúčilo z verejného života v krajine.
Z Afganistanu od opätovného prevzatia moci Talibanom ušli stovky už novinárov a ďalších mediálnych pracovníkov. Svoje povolanie zároveň prestalo vykonávať vyše 80 percent novinárok.
DPA dodáva, že tlak zo strany Talibanu, pochádzajúci najmä od jeho tajnej služby, vedie mnohé médiá k autocenzúre.

 Copyright  © TASR 2023






Ruský súd dal vo štvrtok technologickej spoločnosti Google pokutu tri milióny rubľov za to, že nezmazal údajne falošné informácie o vojne na Ukrajine.
Ruské médiá informovali, že videoslužba YouTube, ktorú vlastní Google, sa podľa magistrátneho súdu previnila tým, že nevymazala videá s nesprávnymi informáciami o „špeciálnej vojenskej operácii“, ako Moskva označuje svoju inváziu. Google tiež uznali za vinný z toho, že neodstránil videá, ktoré navrhovali spôsoby vstupu do zariadení, ktoré nie sú otvorené pre maloletých. Tlačové agentúry však nešpecifikovali, o aké zariadenia ide.
Začiatkom augusta dostali pokuty za neodstránenie „falošného“ obsahu o vojne na Ukrajine spoločnosť Apple a Wikimedia Foundation, ktorá prevádzkuje online encyklopédiu Wikipedia.
Od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022 Rusko zaviedlo sériu opatrení na potrestanie kritiky a spochybňovania vojenskej kampane. Niektorí kritici dostali tvrdé tresty. Opozičného predstaviteľa Vladimira Kara-Murzu napríklad tento rok odsúdili na 25 rokov väzenia za vlastizradu prameniacu z prejavov proti ruským činom na Ukrajine.

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.