16. 8. 2023

Zomrela Renata Scottová

Zomrela Renata Scottová

Skonala italská sopranistka Renata Scottová - Novinky

Vo veku 89 rokov zomrela vo svojom dome v New Yorku talianska sopranistka a operná režisérka Renata Scottová. Oznámil to v stredu Marco Russo, starosta mesta Savona, kde sa umelkyňa v roku 1934 narodila.
TASR správu prevzala z tlačovej agentúry ANSA.
"Odišla jedinečná speváčka, skvelá hudobníčka, umelkyňa a žena. Veľká osobnosť Savony - kultivovaná, veľkorysá, jednoduchá," uviedol Russo na sociálnych sieťach.
Scottová študovala v Miláne a v roku 1952 debutovala v savonskom Divadle Gabriella Chiabreru v hre "La traviata" od Giuseppeho Verdiho.
Počas svojej dlhej a význačnej kariéry účinkovala na mnohých svetových operných scénach vrátane La Scaly v Miláne, Kráľovskej opery v Londýne a Metropolitnej opery v New Yorku, kde v roku 1986 režírovala aj operu "Madama Butterfly" od Giacoma Pucciniho.
"Som zdrvený," povedal španielsky tenorista Plácido Domingo, ktorý Scottovú označil za "jednu z najväčších operných speváčok všetkých čias".
"Bola učiteľkou oddanou mladým talentom a pre mňa osobne jednou z najvernejších partneriek na javisku s viac ako stovkou spoločných vystúpení, ale predovšetkým veľmi drahou priateľkou," dodal 82-ročný Domingo.


Zdroj: TASR