17. 8. 2023

Prezídium SFTA so znepokojením vníma situáciu okolo Audiovizuálneho fondu

Prezídium SFTA so znepokojením vníma situáciu


 okolo Audiovizuálneho fondu

Prezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) so znepokojením vníma aktuálnu situáciu okolo Audiovizuálneho fondu (AvF). Vyzýva Radu AvF, aby čo najskôr prezentovala svoje zistenia stavu vo fonde aj jeho operatívne riešenia. TASR o tom informovala výkonná sekretárka SFTA Silvia Dydňanská.
Osočovanie bývalých či súčasných členov orgánov fondu, ministerky kultúry Silvie Hroncovej a jej rodiny považuje prezídium SFTA za neetické a neprijateľné.
"Sme presvedčení, že výrazná polarizácia názorov časti odbornej verejnosti ani anonymné vyjadrenia či osobné útoky na verejných platformách nie sú cestou k riešeniu aktuálnej situácie, ale vedú iba k jej zhoršovaniu," uviedli z prezídia. Dodali, že ak má niekto dôkazy o porušení zákonov, jeho povinnosťou je podniknúť potrebné právne kroky a podať podnet na príslušné orgány.
Prezídium SFTA je zároveň pripravené vytvoriť spoločný priestor na diskusiu profesijných združení o aktuálnej situácii v AvF.
Predseda štatutárneho orgánu AVF Dušan Zbudila skončil vo funkcii 28. júla. V súvislosti so zisteniami dozornej komisie, ktorá skonštatovala, že Zbudila porušil zákon o fonde, ho odvolala ministerka kultúry. Zbudila bol totiž členom Rady AVF nominovaným ministerstvom. Novým predsedom Rady AVF sa stal Vincent Štofaník.
Na tom istom rokovaní tiež odvolali doterajšieho riaditeľa fondu Petra Badača, ktorého sa takisto týkali zistenia o porušení zákona o fonde. Audiovizuálny fond aktuálne hľadá nového riaditeľa.


Zdroj: TASR