14. 8. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Iránska tlačová agentúra Tasnim v sobotu oznámila, že s ruskou tlačovou agentúrou Sputnik podpísala dohodu o spolupráci. TASR správu prevzala z agentúry DPA.
Predstavitelia oboch agentúr dohodu podpísali prostredníctvom videokonferencie. Tasnim ďalšie podrobnosti o tejto spolupráci neposkytla. Ide však podľa jej vyjadrení o plány na posilnenie spolupráce v oblasti mediálnych činností na globálnej úrovni.
Predstaviteľ vedenia tejto iránskej agentúry dohodu označil za dôležitý krok na potlačenie vplyvu hegemónie Západu. O uzavretí tejto dohody predtým informovali aj ruské médiá, píše DPA.
Európska únia Sputniku po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zakázala pôsobenie na území EÚ. Irán i Rusko čelia medzinárodným sankciám a posilňujú vzájomnú spoluprácu v oblasti hospodárstva i obrany, pripomína DPA. Irán podľa Západu dodáva Moskve tzv. samovražedné drony, ktoré Rusko používa vo vojne na Ukrajine. Teherán to však popiera.
Agentúra Tasnim je spájaná s iránskymi revolučnými gardami (IRGC), pripomenula DPA.

                                       

Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg stratil trpezlivosť ohľadom ťahaníc okolo jeho možného zápasu v klietke s konkurentom Elonom Muskom.
Pohár trpezlivosti pretiekol, keď Musk navrhol tréningový zápas v Zuckerbergovom dome v Palo Alto v Kalifornii. "Myslím, že sa všetci zhodneme na tom, že to Elon nemyslí vážne. Je čas sústrediť sa na iné veci," napísal v nedeľu Zuckerberg na platforme Threads, uviedla britská agentúra PA Media.
Zuckerberg zdôraznil, že Muskovi navrhol konkrétny dátum ich zápasu. Danovi Whitemu, šéfovi organizácie UFC, ktorá propaguje zmiešané bojové umenia, ponúkol zorganizovanie oficiálneho zápasu.
"Elon termín nepotvrdil, potom hovorí, že potrebuje operáciu a teraz namiesto toho navrhuje tréning v mojej záhrade," kritizoval Zuckerberg postup svojho konkurenta.
Muskovi odkázal, že ak bude mať vážny záujem o konkrétny termín a oficiálny zápas, "vie, ako ma osloviť". Dovtedy si bude merať sily s ľuďmi, "ktorí to so športom myslia vážne".
Musk v reakcii na svojej platforme X (predtým Twitter) označil Zuckerberga za "zbabelca". Zverejnil aj screenshot z ich četu, ktorý vyvoláva dojem, že navrhol, aby po tréningu nasledoval v Zuckerbergovej záhrade skutočný duel.
Päťdesiatdvaročný Musk vyzval 39-ročného Zuckerberga na súboj v júni. Zuckerberg súhlasil a následne opakovane oznámil, že je už pripravený, Musk však nesúhlasil so žiadnym navrhovaným termínom.
Majiteľ firmy Tesla Musk v piatok oznámil, že potrebuje operáciu pre problém s pravou lopatkou, z ktorej sa bude zotavovať niekoľko mesiacov. Zároveň tvrdil, že súboj by sa mal odohrávať pred historickou kulisou v Taliansku, pričom sa špekulovalo o Koloseu v Ríme. Dokonca hovoril s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a ministrom kultúry Gennarom Sangiulianom, ten však ozrejmil, že Rím to nebude.



                                   

Verejnoprávna slovinská televízna stanica RTV Slovenija vyzbierala celkovo 1,2 milióna eur pre ľudí zasiahnutých nedávnymi obrovskými záplavami. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra STA.
Stanica najprv vo štvrtok 10. augusta vyzbierala 750.000 eur. V sobotu teletón, teda vysielací maratón, zopakovala a získala ďalších 500.000 eur.
Dvojhodinový program Spoločne pre Slovinsko, spojený so zbierkou peňazí, obsahoval príbehy obetí záplav a správy úradov aj dobrovoľníkov o priebehu odstraňovania následkov katastrofy. Program ukázal nevídaný rozsah záplav z minulého víkendu, ale aj silu solidarity ľudí.
Rozdeľovanie peňazí medzi obyvateľov, ktorí to potrebujú najviac, budú mať na starosti Slovinský Červený kríž a organizácia Caritas Slovinsko.
Podľa premiéra Roberta Goloba Slovinsko zažilo najhoršiu prírodnú katastrofu vo svojich novodobých dejinách. Povodňami boli zasiahnuté dve tretiny územia, došlo aj k obetiam na životoch i k veľkým materiálnym škodám.
Kampaň na získavanie finančných prostriedkov spustili aj slovinské rozhlasové stanice — len Rádio 1 v stredu v rámci svojho vysielacieho maratónu vyzbieralo takmer dva milióny eur.
Agentúra STA informovala, že 14. august bude v Slovinsku vyhlásený za deň solidarity, takže zamestnanci dostanú v práci voľno, aby mohli pomôcť pri odstraňovaní následkov povodní.
Do Slovinska vyslalo pomoc množstvo krajín vrátane Slovenska.



Copyright  © TASR 2023